spärrgrimma

  • Trav
  • Trådstartare Trådstartare suzukits
  • Startdatum Startdatum
Det bero i och försig på vilken sort du tänker på. Det finns en del som är till för att man ska kunna fästa en huvudstång oxå. Andra påstår att det kan hindra hästen från att lägga tungan över bettet. Jag tar det säkra före det osäkra och sätter på ett tungband. Jag vet inte riktigt vad du vill veta för något?!
 
Som tidigare sagts, för att sätta tex. huvudstång eller springrem osv i.
Jag tror inte att många har den för att hålla igen munnen.
Då kan man ju använda en vanlig nosgrimma i stället.
 
Tänk på att ha ett bett som passar i fall du tänker på att använda spärrgrimma. Dt bildar stora sår inne i hästens mun annars. Veterinären jag har varit mycket hos sa något jag i alla fall inte tänkt på; Varför springer hästen och gapar när man kör den? Om du har kört in den rätt, kör med mjuka händer och har rätt bett ska den inte göra så. Och om det då är något fel i munnen och det gör ont när munnen är stängd och du tvingar ihop den med spärrgrimma, vad händer då med hästens psyke?
 
Men en unghäst under inkörning springer ju sällan och gapar. Däremot så leker den gärna med bettet och tungan. Säkerligen för bettet ofta är för stort och ett illa anpassat huvudlag, och att man inte har tungband. Och visst som du säger är hård i handen.

När hästen är i vagn och gapar när man kör den så brukar den 9 fall av 10 ligga på ganska mycket.
Själv så avskyr jag hästar som ligger på och gapar samtidigt. Dom kan få ligga på, men inte gapa, och jag sätter i sånna fall enbart på spärrgrimma eller nosrem i lopp.
Jag försöker byta bett och hitta nått som hästen gillar och undvika att köra så hästen ligger på. Försöka få dom att "gilla" och skritta/springa på slaka tömmar.(girlangtömmar) Eller kör upp dom i rygg på någon, så att jag slipper ta den i munnen för mycket. Likaså i snabbjobben så ligger jag i rygg.
hälsningar gulan fd.gulla
 
Att en ungähst leker med bettet tror jag faktiskt beror på att den aldrig riktigt fått vänja sig vid det. El oxå så är den okoncentrerad. Då bör man hitta på något annat el kanske köra kortare pass.

Och med de betten som majoriteten av travarna går med så är jag inte alls förvånad över att hästarna gapar. Tjocka tvådelade, gärna lite för långa som petar upp i gommen - klart hästen gapar.

Fram för fler mullen mouth, billy allen och tredelade.
 
Och med de betten som majoriteten av travarna går med så är jag inte alls förvånad över att hästarna gapar. Tjocka tvådelade, gärna lite för långa som petar upp i gommen - klart hästen gapar.

Men är dom verkligen så tjocka? När jag höll på med ridhästar så fick jag av en kompis i födelsedagspressent, ett travarbett.(hon skötte travare) Då undrade jag varför dom var så platta, och ett sååååå skarpt bett kunde man väl inte rida på!? På den tiden, för 20 år sedan ansågs smala och tunna bett rysligt skarpa. Nu är det annat ljud i skällan. Jag red då på ett "vanligt" delat tränsbett har jag för mig det hette.
Jag har ochså förvånats över uttalen att betten ska peta upp i gommen. När en häst "pullar" och gapar har jag då aldrig sett ett bett peta hästen i gommen. Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är dagens "hästtandläkare" som pratar om bett och de olika bettens inverkan i hästmunnar.
Hästen gapar för den ligger på, heta hästar gapar gärna. Jag tror alltså inte att det finns en enda häst som springer lungt och ligger "fint" i handen och gapar. Och att den gapar för bettet petar den i gommen. Nej det tror inte jag.
hälsningar gulan fd.gulla
 
Att en ungähst leker med bettet tror jag faktiskt beror på att den aldrig riktigt fått vänja sig vid det. El oxå så är den okoncentrerad. Då bör man hitta på något annat el kanske köra kortare pass.

Jag tror att det beror på fyra faktorer:
* Hästens mun, tänderna
* Tillpassning av bettet
-dom flesta använder för långa bett, i tron om att dom ska sticka ut flera centimeter på varje sida,
*Hästen hälso tillstånd och kapacitet
-ifall hästen känner obehag i kroppen som gör att den inte kan prestera vad som krävs av den så protesterar den ofta genom att bli het, hård, grejja med tungan eller hitta på annat. Det kan till och med vara en så enkel grej att bettet inte passar och det uppstår spänningar i nacken som kan sprida sig vidare i kroppen.
Det händer väldigt mycket i munnen på en unghäst!
(Hur många tar verkligen hänsyn till det?)

Travbetten är ganska låste i modellen och pekar inte så mycket, tycker jag. Inte så tjocka heller ifall man köper rätt storlek.

Men jag använder ändå tredelade, spansk stång eller jaktstänger som omväxling vid vanlig träning hemma.

Alla bett skadar/påverkar hästens mun, hävdar specialister.

Hästens mun är individuell och borde behandlas efter det. Synd att bettsmeder inte längre finns att tillgå!
:)

Bra inlägg gulan!
 
Apropå bettsmeder, finns en hovslagare här i trakten som även håller på med smide. han kan smida bett oxå, vet tyvärr inte vad han tar för dem och om han har tid med det (åker och jobbar över hela länet).

En sak som man kanske inte tänker på är ju att unghästen byter tänder, det borde ju rimligtvis påverka hur hästen känns i munnen.

De två- och tredelade travbetten jag stött på är i mitt tycke för tjocka. Däremot tycker jag de raka är bra. De tredelade gillar jag inte heller iom att mittdelen är så hiskeligt stor.

Jag tycker att ett bett ska störa så lite som möjligt. Och då borde enligt min logik ett tredelat, mullen mouth el billy allen vara det bästa.

Just för tillfället använder jag bara tredelade, ett jaktkandar (ponnyn) och ett mullen mouth (varmblodet). Har tredelade av olika typer, fasta och lösa ringar, platt el rundad mittdel och i olika metaller.

Ett bett skadar el påverkar hästmunnen som sagt och då tror jag det är bra att variera med olika bett. Eftersom jag är lite av en samlare har jag fyra träns med olika bett till varje häst och det tredubbla antalet på en trefingerkrok i taket. :)
 
Jag tycker de flesta är för tjocka (ex gummibetten). Åtminstone på höjden sas. Nog för att det finns ridbett som är tjockare.

Ang peta i gommen, det tycker jag är rätt logiskt att det gör. Häng huvudlaget på en krok och ta i bettringarna som vid ett tömtag, vad händer? Bettet viker sig, alltså borde det peta upp i gommen. Ett tredelat gör det inte på samma sätt.

Skulle du kunna förklara lite mer hur du menar att hästen gapar när den ligger på? Jag förstår inte riktigt hur du menar.
 
För så där 10 år sedan, blev munnen på hästar något väldigt viktigt. (och det är bra). Man kom på att dra ut vargtänder i stället för att slå, eftersom bitar kunde finnas kvar och störa något enormt.
Helt pötsligt dög det inte att bara låta vetrinären raspa för 300, utan här skulle specialhästtandläkare komma och raspa för 700, som till på köpet inte ens hade någon riktig utbildning. Helt plötsligt blev vissa bett helt kasserade och andra, som tidigare ansetts som väldigt skarpa och bara skulle användas av vana ryttare väldigt inne, och helt plötsligt var det allra bästa för hästens mun.
Även jag tyckte/tycker att bett är intresant och började att titta på andras hästar när man kör tillsammans. Jag har sett många hästar gapa när dom blir körda och faktum är att jag aldrig sett ett bett peta hästen i gommen. Går den med stängd mun tror jag inte att det gör det.
Nu ska jag inte säga 100% säker på att det inte petar i gommen, men eftersom vissa hästar kan ligga på även fast dom inte gapar, är det då isåfall att dom inte bryr sig om det eller varför gapar inte alla som ligger på(pullar?)
En häst som ligger på vill springa fortare än vad kusken vill. Den som kör får hålla igen, och då så gapar vissa hästar, vilket är bland det värsta jag vet. Om man kan köra upp en sådan häst i rygg på någon och släppa av tömmen lite SKA en häst stänga munnen. Att ligga på kan lätt bli en vana för många hästar.
hälsningar gulan fd.gulla
 
Du måste ha varit väldigt nära för att se att bettet inte petar upp i gommen :) Har alla dessa hästar gått med tvådelade bett, annars finns ju möjligheten att de haft ett rakt el tredelat som inte petat upp i gommen även om man tar i tömmen.

En annan möjlighet är ju att de som ligger på men inte gapar lägger tungan över bettet. Det för att komma undan bettet, ex för att det gör ont (passar inte, petar upp i gommen)

De kan ju även lägga bettet mellan tänderna och på så vis ligga på utan att gapa.

Men jag tror ändå att gapande och pullande hästar har ett problem, huruvida det är hästen som har ett fysiskt el mentalt problem el helt enkelt klumpen i andra änden av tömmen låter jag vara osagt. :)
 
Du måste ha varit väldigt nära för att se att bettet inte petar upp i gommen
Beror på vad du menar med väldigt nära. Att köra brevid någon på ca 2 meters avstånd, ser ialla fall jag ganska tydligt om bettet petar i gommen på en gapande häst.
(ps. jag måste bara påpeka här att blir jag på nått sett övertygad om att delat lätt kan göra illa hästarna i gommen när man tar i tömmarna så visst jag ändrar lätt uppfattning. Det är bara det att jag är lite skeptisk över nymodigheter som tandläkare kommer med.Och andra förstå.sig.påare ochså. Jag har läst en del artiklar som gör mig lite....ja, vad ska jag säga, ja skeptisk.)
i italien kör nästan alla på vanligt bett. Dvs delat.
En annan möjlighet är ju att de som ligger på men inte gapar lägger tungan över bettet. Det för att komma undan bettet, ex för att det gör ont (passar inte, petar upp i gommen)
En häst som lägger tungan över bettet leker och joxar oftast med tungan och man kan se det. Jag har aldrig sett/varit med om att en häst lägger tungan över och har munnen stängd, men visst det kan mycke väl vara så.
De kan ju även lägga bettet mellan tänderna och på så vis ligga på utan att gapa
Det där var intressant. Utveckla mer. Kanske får jag svar på varför vissa ligger på utan att gapa och vissa gapar.
Men jag tror ändå att gapande och pullande hästar har ett problem, huruvida det är hästen som har ett fysiskt el mentalt problem el helt enkelt klumpen i andra änden av tömmen låter jag vara osagt.
Jag tror att det blir som en ond cirkel. En häst kan var lite tempramentsfull av sig, och med rätt kusk/skötare som kör den kan få den att lugna ner sig, men en som inte kan.....Jag blir vansinnig. vi har haft folk som får i princip den kooollugnaste hästen att bli het, och tvärt om dom hetaste spisar att gå på slaka boliner. En häst som börjar ta i lite, så tar kusken lite mer i tömmarna och hästen tar i mer och kusken ochså etc.Urk!!!
hälsningar gulan fd.gulla
 
Ja, inte ska man tro på allting. Men vissa saker tycker jag är logiska, som att tvådelade petar upp i gommen. Det är ju oxå lätt att undersöka genom att knyta händerna runt bettet och be någon ta i ena bettringen.

Har själva aldrig haft ut någon tandläkare (däremot vet med intresse för tänder), det har inte kommit hit upp än tror jag. Kanske en fördel med att bo i Norrbotten? :D

Min häst kan lägga tungan över bettet när hon har slack i tömmen utan att gapa. Travar man och har kontakt med bettet så gapar hon. Men numer har jag ett bett som hon gillar så hon gör varken eller längre. Fast det händer nog ibland ändå bara det att jag inte märker det.

Bland ridfolk är det en rätt vanlig uppfattning att hästen om den "tar bettet" drar upp det mellan tänderna och biter fast. Om jag inte minns fel kan en del ha märken i tänderna efter sådant. En varningssignal kan vara bitmärken på bettet. Spec sådana i mjukare metall som koppar och mässing. Prova med en häst som pullar men inte gapar att köra med ett mässingsbett, blir det märken?

Börjar man dra får man dra tills man är blå och det hjälper ändå inte för hästen är ändå alltid starkare. Om jag misstänker att varmblodet är på ligga på-humör så kör jag lite deffensivt el hur jag ska förklara. Tar så lite i tömmen som möjligt och försöker ta ordentligt en gång för att sakta ner om hon ökar och inte smygdra. Min ambition är alltid att inte behöva ta i henne mer än absolut nödvändigt, oftast funkar det fint med en lätt kontakt i tömmen.
 
Det finns ju ett sätt till som man märker om de biter tag i bettet, styrbarheten brukar ju minska markant...

/// Ghost
 
Precis. Men när man rider finns ändå möjligheten att (om det verkligen krisar) böja huvudet på hästen. Då måste den stanna. När man kör funkar ju inte det :)
 

Liknande trådar

Trav Hej alla travkunniga! Jag har i många år sagt att jag vill prova köra en travhäst men det blir liksom inte av, för jag känner mig osäker...
Svar
10
· Visningar
839
Senast: Cattis_E
·
  • Artikel Artikel
Hästnyheter Travaren Evartti har nu tjänat sammanlagt 1 156 145 euro i prispengar på sina lopp. Det är mer än den legendariska Viesker vann under...
Svar
0
· Visningar
94
Senast: Gunnar
·
Trav Jag undrar hur man får en travare att galoppera i vagn då han kan galopp i ridningen, från marken osv men i vagn när jag säger kommandot...
Svar
2
· Visningar
682
Senast: Kamomilla
·
  • Artikel Artikel
Hästnyheter Frasse skulle bli hennes pappas häst att rida i skogen – men nu kvalar Minna Dottori honom till Amatörtouren. Det är ingen som märker...
Svar
0
· Visningar
210
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp