HannaZ
Trådstartare
Har köpt småbalshösilage att ha under övergångsperioderna när det är för varmt för oss att öppna storbalarna.
Tänkte köpa på mig lite fler balar och säljaren hade nu också 2:a skörd. Jag tänkte att det kunde vara värt att jämföra värdena och se vad som skulle vara bäst för mina lättfödda ponnyer. Blev dock väldigt förvånad över analys nr 2 i förhållande till nr 1. Tyvärr vet jag inte om det är exakt samma vall.
1:a-skörden Eurofin
2:a-skörden Agrilab
Analys 1:a-skörd
Blir ingen bra tabell, men första värdet är /kg foder, andra /kg TS.
Har uteslutit mineralvärdena för de var ändå inte med i analysen på 2:a-skörden.
Torrsubstans KLK 1965-1 - 59,9 %
Energi häst SLL 1978- 1 5,7 MJ 9,5 MJ
Råprotein SS-ISO 13878 42 gram 70 gram
Smältbart råprot häst Pålsson, 1973 22 gram 36 gram
Socker NIR 53 gram 88 gram
2:a-skörden
Torrsubstans (TS) (%) 54
Råprotein (RP) (g) 92 169
Smältbart råprotein (g) 69 128
Omsättningsbar energi (Häst) (MJ) 5,8 10,8
Smältbart RP/Omsättningsbar energi (Häst) (g/MJ) 11,8
Socker (g) 91 169
Förutom sockervärdet så är ju andraskörden mkt bättre.
Sen är ju sockret ett aber. SpaderÄss skriver i nån tråd att Eurofins värden är för höga och Agrilabs är för låga. I så fall är ju förstaskörden att föredra men med komplement av protein.
Men eftersom jag inte tagit provet själv kan jag ju inte heller svara för om ett representativt prov skickats in.
Tänkte köpa på mig lite fler balar och säljaren hade nu också 2:a skörd. Jag tänkte att det kunde vara värt att jämföra värdena och se vad som skulle vara bäst för mina lättfödda ponnyer. Blev dock väldigt förvånad över analys nr 2 i förhållande till nr 1. Tyvärr vet jag inte om det är exakt samma vall.
1:a-skörden Eurofin
2:a-skörden Agrilab
Analys 1:a-skörd
Blir ingen bra tabell, men första värdet är /kg foder, andra /kg TS.
Har uteslutit mineralvärdena för de var ändå inte med i analysen på 2:a-skörden.
Torrsubstans KLK 1965-1 - 59,9 %
Energi häst SLL 1978- 1 5,7 MJ 9,5 MJ
Råprotein SS-ISO 13878 42 gram 70 gram
Smältbart råprot häst Pålsson, 1973 22 gram 36 gram
Socker NIR 53 gram 88 gram
2:a-skörden
Torrsubstans (TS) (%) 54
Råprotein (RP) (g) 92 169
Smältbart råprotein (g) 69 128
Omsättningsbar energi (Häst) (MJ) 5,8 10,8
Smältbart RP/Omsättningsbar energi (Häst) (g/MJ) 11,8
Socker (g) 91 169
Förutom sockervärdet så är ju andraskörden mkt bättre.
Sen är ju sockret ett aber. SpaderÄss skriver i nån tråd att Eurofins värden är för höga och Agrilabs är för låga. I så fall är ju förstaskörden att föredra men med komplement av protein.
Men eftersom jag inte tagit provet själv kan jag ju inte heller svara för om ett representativt prov skickats in.
Senast ändrad: