Habina
Trådstartare
Efter att ha kämpat med en häst i undervikt för första gången på väldigt länge, så har jag börjat fundera på det här med vad för slags protein (ja, säkert energi för den delen också) som egentligen tas upp bäst av hästen.
Kort sammanfattat så köpte jag en åring i fjol höst som tappade rejält i vikt pga avvänjning och efterföljande flytt med ny miljö och nya kompisar. Till råga på allt orkade han inte äta tillräckligt med grovfoder för att få i sig allt han behövde, så han krävde mycket stödfodring. Han fick sojamjöl, Krafft Pluss Protein och linfröolja. Fick honom inte att gå upp i hull, utan han var hela tiden på gränsen både muskelmässigt och fettmässigt.
När vårgräset kom och jag kunde beta honom för hand, så började han äntligen lägga på sig. Så pass att jag kunde sluta med kraftfoder ända fram till midsommar, då det märktes att gräset började tappa näring och jag fick stödfodra igen.
Efter diskussion med en kompis testade jag att ge lusernhack istället för sojamjöl och jag märkte en markant förbättring av hullet. Det gick fortare för honom att gå upp i vikt och han höll sedan vikten bra även när jag började dra ned på fodret. Han började även sätta mer muskler än tidigare.
Nu har hästarna flyttat över i vinterhagen och jag vet att höet de kommer äta en månad framöver är proteinfattigt. Så... Billigast (och enklast) blir förstås att ge sojamjöl och Krafft Pluss Protein eller Krafft Muskel.
Men är det egentligen lättare för hästarna att ta upp protein från grovfoder än från tillskottsfoder som sojaprotein och potatisprotein? Finns det överhuvudtaget någon forskning på detta?
Kort sammanfattat så köpte jag en åring i fjol höst som tappade rejält i vikt pga avvänjning och efterföljande flytt med ny miljö och nya kompisar. Till råga på allt orkade han inte äta tillräckligt med grovfoder för att få i sig allt han behövde, så han krävde mycket stödfodring. Han fick sojamjöl, Krafft Pluss Protein och linfröolja. Fick honom inte att gå upp i hull, utan han var hela tiden på gränsen både muskelmässigt och fettmässigt.
När vårgräset kom och jag kunde beta honom för hand, så började han äntligen lägga på sig. Så pass att jag kunde sluta med kraftfoder ända fram till midsommar, då det märktes att gräset började tappa näring och jag fick stödfodra igen.
Efter diskussion med en kompis testade jag att ge lusernhack istället för sojamjöl och jag märkte en markant förbättring av hullet. Det gick fortare för honom att gå upp i vikt och han höll sedan vikten bra även när jag började dra ned på fodret. Han började även sätta mer muskler än tidigare.
Nu har hästarna flyttat över i vinterhagen och jag vet att höet de kommer äta en månad framöver är proteinfattigt. Så... Billigast (och enklast) blir förstås att ge sojamjöl och Krafft Pluss Protein eller Krafft Muskel.
Men är det egentligen lättare för hästarna att ta upp protein från grovfoder än från tillskottsfoder som sojaprotein och potatisprotein? Finns det överhuvudtaget någon forskning på detta?