Efwa
Trådstartare
Jag inser ju att antalet hönor överstiger vår förmåga att ta hand om äggen och både vänner, familj och kollegor har redan visat intresse för våra hemproducerade ägg.
Når jag går in på livsmedelsverket känns reglerna tydliga. Har jag bara färre än 50 värphöns så är reglerna ganska fria och jag har inget som helt problem att läsa och förstå eller ens följa de regler som är satta.
När vi sedan kommer till jordbruksverkets regler är det mindre tydligt och jag fattar i vissa fall inte alls. Vad gäller?
- Får jag sälja ägg där hönsen ätit rester som inte är upphettade till 70 grader C? Grönsaker, örter eller liknande?
- Får jag sälja ägg där hönsen ätit animaliska restprodukter, som tillagat kött, rå köttfärs och/eller insekter?
Vissa säger att inget av dessa är tillåtet att sälja, ens om man är liten äggproducent. Andra säger att det skiter de i och säljer i alla fall och att det gäller storproducenterna.
För mig med lässvårigheter i långa och lagliga texter har svårt att tolka och sortera viktig fakta.
Hur kommer det sig att jordbruksverkets regler är hårdare än livsmedelsverket med tanke på ätandet? Eller, är det bara en uppdelning av ansvar?
Når jag går in på livsmedelsverket känns reglerna tydliga. Har jag bara färre än 50 värphöns så är reglerna ganska fria och jag har inget som helt problem att läsa och förstå eller ens följa de regler som är satta.
När vi sedan kommer till jordbruksverkets regler är det mindre tydligt och jag fattar i vissa fall inte alls. Vad gäller?
- Får jag sälja ägg där hönsen ätit rester som inte är upphettade till 70 grader C? Grönsaker, örter eller liknande?
- Får jag sälja ägg där hönsen ätit animaliska restprodukter, som tillagat kött, rå köttfärs och/eller insekter?
Vissa säger att inget av dessa är tillåtet att sälja, ens om man är liten äggproducent. Andra säger att det skiter de i och säljer i alla fall och att det gäller storproducenterna.
För mig med lässvårigheter i långa och lagliga texter har svårt att tolka och sortera viktig fakta.
Hur kommer det sig att jordbruksverkets regler är hårdare än livsmedelsverket med tanke på ätandet? Eller, är det bara en uppdelning av ansvar?