Så in bete

Ottisen

Trådstartare
Hej,

Vi har 13 hektar som planeras till bete, just nu består marken av plöjd åker. Vi har kommit så långt att vi beställt fröer. Men hur går man tillväga för att så in? Vad behövs för maskiner? Harv, såmaskin? Behövs vält också? I vilken ordning kör man och när börjar man? Vi fick tipset att så in 40 kilo havre eller korn per hektar för att marken tydligen var slambenägen. När hur var med detta?
Vi planerar inte att ta hö, mest för att vi är så nöjda med den höleverantör vi har blir nog nästan billigare att köpa från honom i fortsättningen också. Vill bara ha bete.

Ni märker ju att jag behöver hjälp, vi är totala nybörjare :cool:

MVH
Lotta
 
Sv: Så in bete

Japp, det krävs harv, såmaskin och vält.

I ordningen först harva eller fräs så att tiltorna från plöjningen förvandlas till fin och "pösig" jord.

Sen kan man välta om ni ska så klöver eller timotej utan spannmål för att dessa små fröer (timotej och klöver är extremt små) inte ska hamna för djupt - fröna ska ligga på ett djup som motsvarar 20 ggr fröetr diameter.
Ska ni därermot så in spannmål också så hoppar man över den här vältningen.
Med spannmålsådd bör man också gödsla med i vart fall 18 kg kväve per 1 ton spannmål som tas ut i skörd från åkern.

Sen ska det sås och eventuellt köras på gödning, har man en kombisåmaskin med flera lådor så kan man ofta så både gräsfrö, spannmål och konstgödning på samma körning vilket underlättar.

Efter sådd så vältar man för att inte sådden ska bli liggande uppepå marken och för att inte fågelkräken ska äta upp lika mycket av sådden.

Har man eu-bidrag så ska sådden vara avklarad senast 30 juni men man bör vara så tidig som möjligt, gärna i Maj för att det inte ska bli för torrt och dålig groning.

Havre, korn och "gräs" sås som regel in på våren till skillnad från tex vete som ofta sås in på hösten.
 
Sv: Så in bete

Enklast är kanske att be någon bonde om hjälp med det?
Det är inte världens enklaste att bara ge sig på det helt sjäv.
 
Sv: Så in bete

Tack för svaret! Vi vill ju inte skörda spannmålet, utan blev rekommenderade att så in något spannmål för att vallen lättare skulle kunna tränga igenom slamningsbenägen jord? Hur slänger man in det i ekvationen då?

Remont: Klart det vore lättast, men när vi om x antal år ska göra om saken så börjar det kännas dumt att än en gång anlita bonden.
 
Sv: Så in bete

Sant, ni kanske kan göra det med en bonde till hjälp så mycket som det nu behövs denna vändan så att ni kan det helt själva till nästa gång?
 
Sv: Så in bete

Vet att det kan vara lite olika på platser i landet. Men om det bara handlar om att så vallen och lägga om den om ett antal år så kommer det att bli mycket mera ekonomiskt att anlita en maskinstation istället för att köpa egen utrustning.
Det gör många "riktiga" bönder också när det gäller maskiner som de inte själva använder så ofta. Min granne t ex han kan så och göra det allt det arbetet själv med egna maskiner, han kan också slå och vända hö/ensilage. Men de maskiner som krävs för skörda och pressa och plasta kostar så mycket i inköp att han inte kan försvara det rent ekonomiskt. Utan det kommer det en maskinstation och gör åt honom. Då har han ändå 60 ha odlad mark.

Så om det finns maskinstationer i ditt område är det klart mest ekonomiskt att anlita.
 
Sv: Så in bete

Njae, det är ju inte automatiskt billigare att leja bort jobb - maskinstationerna idkar ju inte välgörenhet utan de vill gå plus på dig.

Vissa jobb är bra att leja bort då de går snabbt med körningen men kräver väldigt dyra maskiner, tex vissa former av ensilering.

Andra jobb däremot som tar lång tid och som går bra med billiga maskiner ska man inte leja bort.

Har man traktorn så får du hyffsad harv för 5000, såmaskin kostar inte heller mer än så idag.

Så för sådär 15000 har du skaffat dig maskiner för att göra jobbet själv, då skulle jag tro att man går ungefär jämt upp första gången och går plus andra gången på att köra själv jmf med att leja bort.

En annan sak man ska ta med i funderingarna också är att det är inte säkert att maskinstationen har tid just när du vill - på våren är det många som vill ha sått och som småbrukare hamnar man då längst ner i högen med beställningar.

Precis som med rundbalsensilering häromkring, den som har den rejälaste pressen måste bokas in minst en månad i förväg - så då går det inte att välja det väder man vill ha utan det blir den väderlek och den kvalité som vädret vill på ensilaget.

Är det då en kall och blöt vår så är det helt enkelt risk för att du som småbrukare helt enkelt hamnar så långt bak i kön att det inte blir sått... att ha egna maskiner leder till att man inte är lika beroende av yttre faktorer som man inte väljer själv.

Man måste helt enkelt göra en analys själv av hur det ser ut med ekonomi och sårbarhet för vilka jobb man ska skaffa egna maskiner till och vilka jobb man ska leja bort.
 
Sv: Så in bete

De maskiner man ska satsa på att äga själv ifall man inte har jättestor areal är just de maskiner som behövs för skörd eftersom det då som du säger är väldigt väderberoende vilket gör att man antagligen inte kan anlita t.ex. balpressaren just när vädret är bra.

Andra uppgifter som t.ex. plogning och såning lejes nog fördelaktigast bort ifall man inte har särskilt stor egen areal.
 
Sv: Så in bete

Vilken värld vi lever i.
Bygga upp en maskinpark för 14 Ha.
Pratar du med en granne i tid så sladdar han av, harvar, sår och vältar din bit samtidigt som han kör sitt eget.
Bara du betalar anständigt för det hela.
Det blir i vilket fall billigare och bättre än om du köper grejjorna och försöker göra jobbet själv.
En gammal såmaskin med utslitna billar gör ju inget bra jobb, en harv med nedslitna spetsar..
Näe köp tjänsten i stället. Så får du sakkunskapen på köpet.
 
Sv: Så in bete

*lite KL*
Håller med landsbygdsbo och undrar vad Tacitus tror man får för maskiner och utrustning för 15 000:-?
Ska man klara sig med så billiga och då begagnade saker måste man vara väldigt duktig på att laga saker och underhålla dem. Bara att byta ut förslitningsdelar på dem kostar en fin slant om de överhuvudtaget finns att få tag i. Finns ju bäst före även lantbruksutrustning. Så att tro att man kan göra ett bra jobb med att sköta hela förloppet med utrustning för den summan är väldigt optimitiskt.
Jag vet t ex att billiga småbalspressar har varit billiga en tid för att det inte längre finns reservdelar till dem.

Men det är också så att begagand utrustning har stigit i pris och den som man förr kunde få som fortfarande var fungerande mycket ofta idag går iväg till andra länder. Vilket gör att det som finns kvar att köpa här idag för en billig peng är det som ratas av de utländska köparna. Med andra ord ofta rent skort.
 
Sv: Så in bete

Svarar alla

Nu är det ju inte en hel maskinpark vi ska köpa, utan en harv, vält och såmaskin. Vår bonde har gett oss en offert på att så in marken, 18000 skulle det landa på. Känns visst som det då kan vara en poäng att köpa begade grejer? Vad ska man egentligen kolla efter vad gäller harv och såmaskin, vad är det som slits? Laga saker har vi inga problem med, sådant kommer med att köpa gamla saker.
 
Sv: Så in bete

Räkna lite på vad det kommer att kosta er bara i diesel att harva runt med en gammal harv.
 
Sv: Så in bete

Vår bonde har gett oss en offert på att så in marken, 18000 skulle det landa på.

Nu kan säkert 18000 vara ett rimligt pris. Men frågar du några andra bönder så kan du kanske få helt andra prisuppgifter.

För att få ett bra pris är det nog störst chans ifall du frågar någon lite äldre bonde som inte har alltför mycket egen mark. Har han en traktor från ca. slutet av 80-talet så är det nog ännu bättre.

De som är dyrast är ofta de med nya dyra traktorer som bygger traktorkalkylen på att de ska göra jobb åt andra.
 
Sv: Så in bete

Nu är saker inte svart eller vitt!

Har man en traktor så kan det vara idé att köpa en harv. Med mordärna såmaskiner så behöver det inte alltid vara harvat mer än nån gång eller två. Sen är det rätt kul att se jorden reda sig.

Att få det sått i rätt tid och med grejer som holler ihop när rätt tid är, det är det som entreprinörerna är specialister på. Snacket att de kanske inte har tid när tid är är idag munväder! Skulle de inte åka till sina kunder i rätt tid så hadde de inga kunder=kunkurs när de står med maskiner för flera miljoner.

Ett alternativ är att arendera ut stycket billigt med motkrav att det lämnas insått. Ett ytligare alternativ är då att lägga in erat bete i växtföljden och låta resten av vallen som ska slås följa med arendet. Skulle ge det att ni ej behöver ha djuren på unga vallar, utan ständigt bete i lagom older. Om ni sen köper loss fodret från era egna men utarenderade åkrar så blir transporterna korta. Lyssna med eran foderlevrantör, kanske en intresant lösning även för dem.

Helt förutan det rimliga i att köpa egna grejer så kan det ibland vara enda vägen för att kunna få lära sig lite, låt det då vara krav på den säljande bondens förmåga till suport, för gamla grejer har sin skäl som ska blidkas varge dag.

Ptr
 
Sv: Så in bete

Att få det sått i rätt tid och med grejer som holler ihop när rätt tid är, det är det som entreprinörerna är specialister på. Snacket att de kanske inte har tid när tid är är idag munväder! Skulle de inte åka till sina kunder i rätt tid så hadde de inga kunder=kunkurs när de står med maskiner för flera miljoner.


Vid t.ex. sådd och plöjning håller jag med om att de oftast har tid.
Problemet är när det är dags för höskörd. Då är det ofta så att allt jobb ska göras på relativt kort tid.
Kommer det en regnskur måste höet vändas nån extra gång. I sådana lägen funkar det inte särskilt bra att vara beroende av andra som säkert också måste ut på sina åkrar och/eller har andra kunder.
Så vill man t.ex. ta egna småbalar så krävs det nästan att man själv har tillgång till hövändare, strängare och småbalspress.
 
Sv: Så in bete

Åtminstonne vändare för att kunna slå isär blöta strängar. En kombimaskin funkar men går ofta lite saktare. Då kan man stränga igen sen.

Skulle jag ha egna vallar så skulle jag nog satsa på att leja rullning och plastning. Lite dyrare men inte samma risker att det misslyckas.

Har jobbat på gård som tar in upp till 150 hö nåt år och vet vad det innebär att kanske få ösa ut 30 ton som misslyckats mellan skurarna.

Maskiner kostar, och de ska lagas och underhållas. Det är inte svårt att köpa reservdelar för 50 000. Mycket hö går det att köpa för dom pengarna.

Har bekant som anser att den egna traktorn ska gå så lite som möjligt för att vara säker på att den går när den måste.

Ptr
 
Sv: Så in bete

Fast nu handlar det att så in bete, och då är det lite onödigt att ens fundera på vallmaskiner.
 
Sv: Så in bete

Gör så här:
Först harvar ni ca 3-4 ggr sen vältar man, sen sår man fröet väldigt grunt ( det ska nästan ligga utanpå marken). sen vältar igen.
Det där med att så havre eller korn behövs nog inte om ni inte ska ta nån spannmålsskörd.
Fast jag är också tveksam till om det är vettigt att skaffa egna maskiner om man inte har mer än 13 ha.
I synnerhet såmaskin är ju svårt att köpa om man inte är erfaren. Det är ju en förhållandevis avancerad maskin så det är lätt gjort att man åker på mycket reparationskostnader om man inte vet vad man köper.
En harv däremot är ju inte så avancerad.
Sen är det ju ganska roligt att harva också.
(Jag är själv bonde sen 25 år tillbaka)
 

Liknande trådar

S
Anläggning Till hösten måste jag flytta min häst, jag jobbar just nu som hästskötare och just nu är hon med där jag jobbar men pga att jag tänkt...
Svar
3
· Visningar
2 546
Senast: moonstruck
·
L
Ekonomi & Juridik OBS – KOPIERA INTE NÄR DU SKRIVER SVAR pga LÅNGT INLÄGG – gör en egen sammanställning med TIPS / RÅD – Tack !!!! Förvirringen känns...
2
Svar
24
· Visningar
5 961
Senast: Lyckan i Halland
·
Hästmänniskan Vi har gård, med egen mark. En stor del av marken är utlånad till ena grannbonden, detta skedde innan jag flyttade hit, och var en win -...
2 3 4
Svar
61
· Visningar
6 328
Hästmänniskan Jag står i ett stall där fodringar under vardagar (3 ggr om dagen) samt utsläpp tidigare har ingått i hyran men nu pga. ändrade...
Svar
9
· Visningar
1 408
Senast: 95johsv
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Liten fodertunna?
  • Valp 2024
  • Storlek röd Kong?

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp