Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men på själva intyget står det egentligen ingenting om att man ska ha startat något alls?? Vi har inte haft möjlighet att göra det... kan hon ens skriva provet då och komplettera med det senare?Står ingenstans om P&J så det är något din ridlärare hittat på själv
Antingen ska man tagit märke 3 eller startat en klubbtävling (eller högre) i valfri gren
//Cewe GK-utbildare sen 10 år tillbaka
det där med märke 3 eller startat klubbtävling. Det står ju som _exempel_ på sätt att ”bevisa” sin ridkunskap, inte att det måste vara det..??Står ingenstans om P&J så det är något din ridlärare hittat på själv
Antingen ska man tagit märke 3 eller startat en klubbtävling (eller högre) i valfri gren
//Cewe GK-utbildare sen 10 år tillbaka
Nu är det väl runt 20 årsedan jag tog grönt kort,Vad krävs för ett ridintyg? Vår ridlärare började prata om att ryttaren måste visa på payandjump att den klarar tävling. Enligt mig står det inget om det på själva ridintyget. Tänk om ryttaren vill tävla dressyr?
Jag tog grönt kort förra året (som vuxen, jag och alla tonåringarna ). Min ridlärare skrev under intyget, hon visste ju att jag kunde rida på den nödvändiga nivån.
Hade du tävlat på någon klubbtävling då?Jag tog grönt kort förra året (som vuxen, jag och alla tonåringarna ). Min ridlärare skrev under intyget, hon visste ju att jag kunde rida på den nödvändiga nivån.
Ja, men inte så att den ridläraren var medveten om det.Hade du tävlat på någon klubbtävling då?
På exempelintyget på Svenska ridsportförbundets hemsida står det:
"Intyg förkunskap ridning/körning inför Grönt kort utbildning
Ryttaren ska med en god sits på ett säkert, balanserat och följsamt sätt kunna rida
hästen i samtliga gångarter. (inkluderar sadling, tränsning, visitering m.m.)
Kusken ska visa körning på ett säkert och balanserat sätt, på ett fyrkantigt spår, i skritt
och trav samt göra halt. (inkluderar selning, tränsning, visitering m.m.)
För funktionsnedsatta med fysiska problem krävs endast ridprov/körprov.
Rid/körprovet ska vara individanpassat.
För personer med kognitiv funktionsnedsättning, krävs inget eget Grönt kort.
Personen tävlar på målsmans eller annan myndig persons Grön kort.
Exempel på prestation som motsvarar ovanstående krav i samtliga grenar är:
* Genomfört och godkänt lägst märke III.
* Fullföljt en start i någon av grenens lägsta tävlingsklass på klubbtävling.
Uppsuttna krav gäller inte medföljande målsman, annan medföljande myndig person.
Uppsuttna krav gäller istället för ryttaren under 14 år. (gäller ej personer med mental
funktionsnedsättning)
Intygas av Svensk Ridlärare lägst level I eller licensierad tränare med lägst
C-tränarbehörighet. För kusk intygas av behörig tränare i körning"
Tänkte att det kanske är andra folk på facebook ridlärarens utbildning är jag helt med på, men kan inte förstå vad som egentligen krävs för ridkunskap, eller hur den ska ”bevisas”/visas... verkar tolkas olika på olika ställen och det är ju egentligen heltokigt!!!Ja, men inte så att den ridläraren var medveten om det.
(Jag hade alltså tävlat klubbtävlingar som ungdom, men ridläraren hade mig som elev som vuxen).
Såg dock på Facebook att du verkade ha ställt samma fråga där, och precis som vissa svarade så måste ridläraren vara lägst level I eller licensierad tränare med lägst C-tränarbehörighet.
Tänkte att det kanske är andra folk på facebook ridlärarens utbildning är jag helt med på, men kan inte förstå vad som egentligen krävs för ridkunskap, eller hur den ska ”bevisas”/visas... verkar tolkas olika på olika ställen och det är ju egentligen heltokigt!!!
Precis som @Cinzia säger, det är själva momenten som ska ha uppvisats och inte tävling/märkestagning i sig. Att det är både hoppning och dressyr bland kraven är förmodligen för att det inte är separata gröna kort för olika grenar.Tänkte att det kanske är andra folk på facebook ridlärarens utbildning är jag helt med på, men kan inte förstå vad som egentligen krävs för ridkunskap, eller hur den ska ”bevisas”/visas... verkar tolkas olika på olika ställen och det är ju egentligen heltokigt!!!
RYTTARMÄRKE III Ridmomentet kan genomföras på valfritt sätt – exempelvis lektionstid, klubbtävling, programridning, ridläger, särskilda märkesaktiviteter eller som avslutning på terminen.
Dressyr: Märke III rids enskilt med bedömning enligt särskilt bedömningsprotokoll. Fokus ligger på ryttarens hjälper, känsla och inverkan. Viktigt är också samverkan och effektivitet av vikt, skänkel och tygelhjälper. Det ska tydligt framgå att ryttaren kan inverka på hästen med bibehållen balans och utan att ändra sin sits.
Hoppning: Ryttaren ska under periodens gång visa att den behärskar att rida flera hinder i följd, 0,70 för ridhäst, 0,60 D-ponny, 0,50 C-ponny, 0,40 B-ponny, 0,30 A-ponny (rättuppstående och stigsprång) enligt typskiss. Bedömning enligt särskilt bedömningsprotokoll för Märke III.
Precis som @Cinzia säger, det är själva momenten som ska ha uppvisats och inte tävling/märkestagning i sig. Att det är både hoppning och dressyr bland kraven är förmodligen för att det inte är separata gröna kort för olika grenar.
Däremot så kan det ju vara så att en ridlärare inte är villig att skriva under om eleven inte har delt
Precis som @Cinzia säger, det är själva momenten som ska ha uppvisats och inte tävling/märkestagning i sig. Att det är både hoppning och dressyr bland kraven är förmodligen för att det inte är separata gröna kort för olika grenar.
Däremot så kan det ju vara så att en ridlärare inte är villig att skriva under om eleven inte har deltagit i någon av de aktiviteterna och läraren inte anser att eleven har de kunskaper som krävs för grönt kort, men inte vill formulera det på ett sätt som blir för krasst för en ung person. Eller att den specifika ridläraren är ovillig att göra det (de ska ju ändå intyga något) om det inte sker standardiserat.
Men, om kraven på ridkunnighet är uppfyllda, då borde du kunna komma runt det genom att kontakta en annan ridlärare/tränare. Trist om man bokat en kurs som blir lidande, men kraven är ju där för att inte försätta ryttare i situationer som de inte ännu har verktyg att hantera.
Men, om kraven på ridkunnighet är uppfyllda, då borde du kunna komma runt det genom att kontakta en annan ridlärare/tränare. Trist om man bokat en kurs som blir lidande, men kraven är ju där för att inte försätta ryttare i situationer som de inte ännu har verktyg att hantera.
Om ridläraren inte anser att hon gör detta så hade jag hellre fått ett ärligt svar så och också få reda på vad hon isåfall behöver jobba påDäremot så kan det ju vara så att en ridlärare inte är villig att skriva under om eleven inte har deltagit i någon av de aktiviteterna och läraren inte anser att eleven har de kunskaper som krävs för grönt kort, men inte vill formulera det på ett sätt som blir för krasst för en ung person. Eller att den specifika ridläraren är ovillig att göra det (de ska ju ändå intyga något) om det inte sker standardiserat.
Förstår det! Trist sits när det hakar upp sig.Om ridläraren inte anser att hon gör detta så hade jag hellre fått ett ärligt svar så och också få reda på vad hon isåfall behöver jobba på