Sv: Rida med stöd på yttertygeln
ja, vad kul, jag hittade en seriös fråga! (hängt på gnägg i flera dagar nu).
Nu ska Lina beskriva volt!
många (de flesta faktiskt, oavsett nivå) rider som om hästen var en cykel i svängarna. Dvs de tar innerhanden mot sig och ytterhanden framåt. Resultatet blir då att de bara överställer hästens hals inåt, och hästen får helt fritt att skjuta ut ytterbogen.
genom detta så får hästen för kort steg på inner benparet, och för långt och framåtfallande på yttre benparet. detta gör att hästen desstom lutar inåt i svängarna och blir framtung.
tänk dig att du rider rakspår. för att hålla hästen rakriktad är dina händer paralella, skänklarna intill lika mycket. Hästen är då mellan dina hjälper. Du rider om andra rider om andra ord båda hästens sidor likadant, så att hästen går liksidigt.
Hästen är ett tåg på en rak räls.
Sen svänger rälsen. Men det ska inte ändra förhållandet mellan sidorna. Håll fortfarande händerna paralella. Vrid inte med dig axlarna, vridningen som indikerar svängsignal ska sitta i höften genom att rotera ner på inner sittben och därmed vrida höften medsols för högersväng, motsols för vänster.
Tillbaka till händerna. Om du fortsätter att ha händerna paralella genom svängen, så kommer yttertygeln hjälpa hästen att hålla tillbaka yttersidan. Därmed kommer yttre benparets steg att hållas i samma tempo som innersidan. men, yttersidan måste ändå röra sig liiite längre för att de ska kunna bli en sväng. Dock ej på bekostnad av balans. Steget måste komma bakifrån och fram, inte framfallande.
Du rundar hästen för innerskänkel. Innertygeln ser till att hästens framdel verkligen svänger i voltspåret (ledande), och kan även hjälpa innerskänkeln att hålla bakdelen på voltspåret så inte baken faller in (tagen i riktning mot höften).
Rent ordningsmässigt: Innerskänkel och innertygel ser till att baken hamnar på spåret (rälsen). När baken är där den ska, så har innerbogen möjlighet att svänga med spåret. Innerbogen ska arbeta uppåt och inåt.
Här kommer ytterhjälperna in. Yttertygel verkar mot hästens hals, men samtidgt i riktning mot höften (tänk på de paralella händerna) så att ytterbogen också följer med på spåret och inte skjuter ut. Ytterskänkel används för att driva fram ytter benar utifall de skulle bli kortare.
Jobba för att plocka bort så mycket hjälper som möjligt när hästen är mer utbildad och kan gå självbärande. Jag ber om extra samling via innerskänkel och yttertygel. Rider man å stång och en hand finns det i regel bara en yttertygel, innertygeln kan du inte ta i separat. (jo, du kan, men inte i den mån som oftast behövs för att hjälpa en häst som "fastnat")