Sv: Regnskållor proteinrelaterat?
Regnskållor uppkommer pga en bakterie. Det sägs att tarmflorans kondition har en viss inverkan. Enklast ställs en diagnos efter direktmikroskopi och odling av prov på laboratorium. Annars så brukar det läka ut på 2-3 månader utan behandling.
Behandling
Obehandlade, lindriga fall av streptotrikos spontanläker oftast på 2-3 månader. Om det finns mycket och hårda krustor kan mjukgörande behandling med salicylsyrevaselin (2 procent, 30-60 minuter) behövas innan antibakteriell tvätt. Drabbade hudområden ska försiktigt men noggrant tvättas med mild desinfekterande lösning som ska ligga kvar på huden i minst 15 minuter för effekt. Klorhexidin/klorhexidinschampo fungerar bra, liksom jodlösningar. Lossa löst sittande krustor efter uppblötning men riv inte loss då det kan orsaka ökad inflammatorisk reaktion. Efter tvätt ska hår och hud torkas noggrant, gärna med hårtork på lägsta effekt. Tvätten upprepas dagligen till önskad effekt uppnåtts.
Efter behandlingen är det viktigt att huden hålls torr under den tid såren läks. Om hästen är allmänpåverkad och/eller visar påtaglig smärta rekommenderas allmänbehandling med antibiotika under en vecka och eventuellt antiinflammatorisk behandling. Bakterien är penicillinkänslig.
Stallrengöring och desinfektion
Sanering med högtryckstvätt och efterföljande behandling med ett desinfektionsmedel rekommenderas precis som vid ringorm eller andra infektioner som kräver sanering. Är det under den tid av året då högtryckstvätt är svår att utföra kan man skura och desinfektera punktvis på ställen där hästar som visat symtom vistats, som box, dusch med mera.
Profylax
Det allra viktigaste är att hålla hästarna torra i möjligaste mån. Detta innebär att de under regniga perioder ska hinna torka delar av dygnet. Täcken som tillåter fukt på insidan är värre än inget täcke alls.
Tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha skött om sjuka hästar.
Desinficera ryktsaker och annan utrustning som har varit i kontakt med smittade hästar.
Låt varje häst ha egna ryktsaker.
Undvik fuktiga beten samt fukt i stallar.
Se till att ströbäddar är rena och torra.
Se till att hästen har möjlighet att torka mellan ihållande regnväder.
Att ha täcken på hästarna kan förvärra problemet om täckena blir fuktiga inifrån och man inte byter eller tar av täckena inomhus. Byter man täcke ska hästen torka innan nytt täcke läggs på. Att stänga in fukt är inte bra.
/SVA