Petruska
Trådstartare
Aldrig är väl trädgården så vacker, odlingsåret så lovande och skördarna så rika som strax innan det hela sätter igång på allvar.
Så nu tänker jag på rabarber. Vid mitt sommarhus finns sedan före min tid rejäla, grova, rikgivande rabarber med lång skördetid. Förutom dessa goda egenskaper, saknar dessa rabarber varje uns av charm! De är helt gröna och de har en helt intetsägande rabarbersmak, ungefär som de man under säsong kan köpa i vilken livsmedelsaffär som helst. En typisk industrisort, om ni frågar mig.
Hos mina föräldrar finns underbara, röda, smala, ömkliga rabarber som ger liten skörd en kortare tid och är underbart syrliga. Typiskt inte en industrisort, om ni frågar mig.
Men! Idag har jag fått rabarbersylt till frukosten på ett kafé, och den sylten var absolut gjord på ungefär likadana rabarber som mina föräldrars. Det var himmelskt gott! Och eftersom jag antar att kaféägaren inte själv har odlat sina rabarber, så tyder ju denna sylt på att det faktiskt finns goda, syrliga rabarber i kommersiell odling! Det betyder att de bör gå att köpa så att man kan odla dem själv!
Så nu undrar jag: var kan man hitta roliga rabarbersorter att odla, och inte minst, hur bär man sig åt? Att odla från frö känns minst sagt som ett långsiktigt projekt, eller har jag fel?
Så nu tänker jag på rabarber. Vid mitt sommarhus finns sedan före min tid rejäla, grova, rikgivande rabarber med lång skördetid. Förutom dessa goda egenskaper, saknar dessa rabarber varje uns av charm! De är helt gröna och de har en helt intetsägande rabarbersmak, ungefär som de man under säsong kan köpa i vilken livsmedelsaffär som helst. En typisk industrisort, om ni frågar mig.
Hos mina föräldrar finns underbara, röda, smala, ömkliga rabarber som ger liten skörd en kortare tid och är underbart syrliga. Typiskt inte en industrisort, om ni frågar mig.
Men! Idag har jag fått rabarbersylt till frukosten på ett kafé, och den sylten var absolut gjord på ungefär likadana rabarber som mina föräldrars. Det var himmelskt gott! Och eftersom jag antar att kaféägaren inte själv har odlat sina rabarber, så tyder ju denna sylt på att det faktiskt finns goda, syrliga rabarber i kommersiell odling! Det betyder att de bör gå att köpa så att man kan odla dem själv!
Så nu undrar jag: var kan man hitta roliga rabarbersorter att odla, och inte minst, hur bär man sig åt? Att odla från frö känns minst sagt som ett långsiktigt projekt, eller har jag fel?