Lånar tråden och frågar om någon vet om det finns färdig pepparkaksdeg utan palmolja?
Var just i närmaste affär där alla tre sorterna hade palmolja som ingrediens. Jag är ingen bra bagare så att göra egen skulle bli ett stort projekt men samtidigt är det lite tråkigt att köpa färdiga.
Var inte så rädd för att göra egen pepparkaksdeg!
Det är faktiskt riktigt enkelt, åtminstone om man jämför med att göra jästa matbröd.
Det tar dock lite tid innan degen går att baka med, den ska stå minst ett dygn i kylskåp.
Man gör degen ena dagen (halvera eventuellt receptet så det inte blir så många pepparkakor), lägger in degen i plastfolie eller plastpåse i kylen, och bakar "senare" (mjölet ska svälla).
Jag gör många pepparkakor (blir bra julklapp till äldre släktingar), och bakar ut en delmängd av degen i taget.
Degen håller uppåt två veckor i kylskåpet.
Det här är mitt favoritrecept på pepparkakor:
https://www.dn.se/mat-dryck/recept/eksta-pepparkakor/
Har man ett gammaldags vetemjöl från en lokal kvarn eller så, kan det behövs lite mer mjöl än i receptet.
Jag har i lite mera kryddor än originalreceptet (inklusive Ingefära), för jag gillar stark kryddsmak, men det blir en trevlig och lättkavlad deg, som är svår att misslyckas med.