ameo
Moderator
Nu är vi ute i gränslandet och tassar angående vad som är rätt eller fel.Men är det "fel" att skriva i passet det man ser att hästen har (fenotyp) och utesluta det man inte vet? Och låta ägaren om den ska avla i så fall gå vidare med genotyp.
för en korsningshäst/ponny som ska bli vallak eller inte ska avlas på borde det vara ganska ointressant för ägaren att lägga pengar på gentypa?
eller på en okänd import vallak tex. då borde fenotypen (skimmle på tigrerad kan ju vara sårt o veta då säkert) för identifikation vara viktigast men att hetl säkert veta flör avel inte vara lika viktigt.
Jag hoppas att alla ID-kontrollanter vill "göra rätt" eller åtminstone "så rätt som det är möjligt". (att vissa ändå gör helt fel vet vi av erfarenhet)
När jag gick kursen för 15+ år sedan fick vi lära oss att vi ska skriva den färg hästen ser ut att ha (fenotyp). Detta var dock innan det fanns några andra DNA-tester än "red factor test" för att avgöra färg. Jag tycker nog att man kan ställa högre krav på korrektheten idag när det finns gentest för i princip samtliga färger.
Du har rätt i att det är viktigare ur avelssynpunkt att det blir korrekt. Att det är mindre viktigt på en valack, där man då mer använder det när den är föl för att avgöra om det är rimligt att rätt föräldrar är angivna.
Fast det där kan man inte förlita sig på.Vad jag fått lära mig inom knabstrupper (likaså inom appaloosavärlden) att skimmel finns inte hos dessa raser utan där är det tigrering eller melering som gäller.
Det finns inget som hindrar att färganlagen kombineras. Det kanske är så att skimmel inte finns där i den ursprungliga rasen, men numera finns åtminstone i knabstrupper (jag är inte påläst om appaloosa) ett antal raser som är godkända inkorsningsraser, vilket gör att skimmelfärgen mycket väl kan nästla sig in även där.
Dessutom är långt ifrån alla prickiga hästar appaloosa eller knabstrupper. British spotted pony är en samling prickiga ponnyer av diverse ursprung, för att ta ett exempel. Jag har även sett prickiga halvblod (om än ej stamboksberättigade, men deras ättlingar kan bli det då den stamboken är öppen - och de jag träffade var på 70- och 80-talet så det kan mycket väl finnas ättlingar till dem...)