Ögonproblem.

_moa_

Trådstartare
Ska försöka korta ner en lång sjukdomshistoria och göra den kort ;)
Julafton 2008 på kvällen när jag tog in hästarna upptäckte jag att ögat på min ena häst var grumligt och helt blå/vit. Han knep lite med ögat men ingen större fara så sett. Kontaktade veterinär som kom ut (inte att rekommendera på julaftonskväll, det blir dyrt!) och han fick atropin varannan timme, finadyn och fucithalmic. Han färgade med det gröna färgmedlet på olika punkter. Ingen diagnos blev fastställt direkt. Veterinär kom på återbesök på annandag och då gav dom bedövning i ögonlocket så hon ordentligt kunde kolla ögat, ingen kärlinväxt eller liknande men samma grumlighet och färgade samma. Sen kom dom på besök några gånger till. Vi använde fucithalmic och ultracortinol samt några dagars behandling med finadyne. När det gick att köra igen åkte vi till klinik där dom inte heller kunde ställa någon diagnos. Test efter svamp gjordes men inget speciellt upptäcktes där. Någon av gångerna vi var på klinik så ordnades cerum som var det sm gjorde att grumligheten gick ner. Till våren (april) så avslutades behandlingen då han blivit bättre. Fortfarande fanns det några prickar som var blå/vita men inte samma grumlighet. Hela sommaren och hösten gick det bra och inget återfall.

Men nu i vinter så kom det tillbaka, suck. Vi satte in behandling direkt utan att veterinären kom ut, ett missförstånd då vi egentligen inte tillhör deras distrik men dom varit snälla och kommit ändå. Men han fick fuchitamlic 4 gånger om dagen i en vecka innan veterinären kom ut och då ordnade vi cerum direkt. Han färgade både med grön och röd denna gången. Kortison sattes in igen. Vi provade också en period med Zovirax då dom misstänkte att det kunde vara herpes, utan resultat. Nu färgar han inte med den gröna, så vi har provat att sätta ut fucithalmicen och nu får han bara cerum och kortison men jag kollar noga varannan dag och ska också färga igen, så såfort han färgar eller blir värre ska vi sätta in fuchitalmicen igen. Det verkar som att det inte är inne i ögat som det är skadat utan utanpå. Utan behandling har han ONT och kniper med ögat, med behandling verkar han inte ha ont. Kniper gör han dock så fort han ser mig men jag tror snarare att han gör så för att han inte vill bli behandlad.

En rolig kuriosa är att sista gången vi var på kliniken knep han ingenting med ögat när vi lastade. När vi kom fram knep han hela tiden med ögat så veterinären trodde ju såklart han gjort så hela tiden. Jag var förvånad och skulle förklara för en något tveksam veterinär att han inte gjort så innan. I boxen och allt på kliniken knep han, och han knep mer så fort han såg att någon kollade på honom. När vi kom hem och lastade ut knep han ingenting:grin:

Men som sagt, är det någon som varit med om något liknande? Jag börjar bli helt villrådig nu! Nu talas det om att vi ska skrapa ögat på honom och om det inte blir bättre, ta bort det!
Men om det är något som kan spridas till det andra ögat också, då kommer vi ju få en helt blind häst och det går ju inte?! Han påverkas negativt nu med utav ögat, han är elak i hagen mot dom andra hästarna och tittig. Så helt 100 syn tror jag inte att han har heller.

Ingen vet vad det är, om man i alla fall hade en diagnos. Någon som varit med om liknande?

Bild...

25335610.jpg
 
Sv: Ögonproblem.

Jag har haft en häst med exakt samma problem och som vi satte in exakt samma behandling som för din häst.
Det är en form av starr fick jag till svar av massor av veterinärer jag pratade med. Finns flera olika "sorter" av starr och det min häst hade var gråstarr, och det såg ut exakt samma som på din, tyvärr har jag inga bilder på hur min såg ut och hon är idag på de evigt gröna ängarna och springer. ( inte för ögonskadan).

Behandlingen hjälpte min häst så pass så att hon inte hade ont, men det blev bara värre och värre, så hon blev helt blind på det ögat, det spridde sig inte till det andra ögat. Min häst blev väldigt tjurig i början och i slutet gick hon i rumpan på den andra hästen för att få någon som visade henne vägen överallt.

På min häst pratades det aldrig om att skrapa bort det, vet inte om det var för att hon var 20år då det hände eller varför, men tror faktiskt det inte hade gott då det satt fast på hornhinnan, men jag vågar inget säga om det.

Är din häst gammal?. Starr kan drabba äldre hästar oftare än yngre.

Lider med dig och hoppas verkligen att det kommer bli bättre på din häst !!!
 
Sv: Ögonproblem.

Jag tror dock inte att det är starr min häst är drabbad utav, dessvärre säger jag eftersom det hade varit skönt med en diagnos! Men det låt inte roligt med din häst. Jag gissar på att min går med den vanliga ögonbehandlingen just för att behandla för något i alla fall ;)

Han är 17 år gammal i år och fick det när han var 16 år gammal.
 
Sv: Ögonproblem.

Nej, starr är det inte eftersom skadan är lokaliserad till hornhinnan. Grå starr orsakar en grumling i ögats lins (en bit in typ) och grön starr innebär en tryckökning i ögat.

En keratit är det ju hursomhelst och sedan är frågan bara vad som orsakar den. Har sett det där på ett par hästar som vi aldrig fått nån riktig bukt med, dock har de hållit sig ok på behandling då och då. Dock inte antibiotika - finns det verkligen några bakterier däri? Har prov tagits för det? Skrapprover är ofta nödvändiga för närmre diagnos.

Har ni varit i kontakt med ögonspecialist? Skulle annars rekommendera det. Finns för häst bla i Strömsholm, men även ögonspecialister på smådjurssidan kan ibland tänka sig att undersöka en häst!

Rent spontant tänker man ju kortison eller NSAID lokalt i ögat, men det är ju ingen poäng att sitta här och gissa. Lycka till!

(Ingen av de hästar jag stött på har behövt ta bort ögat. Å andra sidan, hästar som har fått ta bort ett öga av någon anledning brukar fungera utmärkt!)
 
Sv: Ögonproblem.

Han har varit i skara hos ögonspecialisten där, men finns det någon som är bättre eller mer erfaren så kan man ju åka dit istället.
Vad jag förstod det som vågade dom inte bara ge kortisoner utan antibiotika undertiden som han färgade på hornhinnan, så det är därför han fått antibiotika också.

Skrapprov, hm. Uppe i skara så gjorde dom någonting. Kanske ett skrapprov, kollade efter svamp i alla fall. Men på grund av väglaget är det mest distriktveterinärerna som varit ute, dock super duktiga och så otroligt engagerade!

Grejen är att han tar så lååång tid på sig att bli bra och hittills har han aldrig blivit helt bra. Kortisonet är väl inte superbra att hålla på med i 3-4 månader hela tiden heller?
 
Sv: Ögonproblem.

Då jag hade samma problem med min häst förra månade och inte fick diagnos kommer jag förlja tråden med intresse.
 
Sv: Ögonproblem.

Hon stod på djursjukhuset, fick antibiotika intravinöst (har fått en allrigsik reaktion innan), iatop, chloromyufin (?), sen var det en till (som jag inte kommer ihåg vad det hette) som hon fick där inne. Var där en vecka. Sen behandlades hon en vecka hemma med iatop och chloromyufin. Efter det blev hon bra.
Så som tur var varade det inte så länge. Men vet hittade inget som kunde förklara varför hon var hon hade blivit dålig.
 
Sv: Ögonproblem.

Känner igen en del i din historia. För min häst började det med en mjölkvit strimma i ögat som läkte ut med Fucitalmic. Inga sår eller liknande på hornhinnan. Problemfri kanske ett år, men man kunde hela tiden ana vart strimmat varit. Sedan fick hon ett grått område (inte så stort). Inget sår den gången heller men en inflammation i hornhinnan konstaterades. Ingen vet än idag varför hon fick dessa inflammationer. Behandling med Finadyne och ultracortenol. Ögat blev bra igen, men lite kunde man fortfarande ana att det varit skadat. Vi avslutade behandlingen.

Sedan har inflammationerna avlöst varandra, blossat upp igen så snart vi slutat behandla… Sista gången som det blossade upp så täckte hinnan halva ögat. När vi sedan på dåvarande veterinärens inrådan tog bort den antiinflammatoriska medicinen så täcktes ytterligare en fjärdedel. Hästen såg knappt ut genom den grå hinnan eftersom den täckte så stor del av ögat. Fick även följdproblem med förhöjt tryck i ögat som vi lyckades åtgärda genom operation. Försökte med en massa olika behandlingar och varianter för att återställa ögat, men efter att ha testat allt utan resultat så gav vi upp i höstas och sprutade ögat så det dog. Sitter bara kvar som protes idag.

Vad jag fått höra såhär i efterhand så borde vi ha behandlat med kortison under en längre tid (kommer inte ihåg exakt men tror det var tal om ett halvår eller år), trots att symptomen läkt ut. För risken är annars stor att det kommer tillbaka. För varje gång som ögat drabbas så minskar chanserna att det ska bli bra igen.

Vår ögonveterinär (på Strömsholm) gav mig väldigt tydliga instruktioner om att man aldrig ska ha kortison i ögat om det finns sår på hornhinnan. Det kan smälta hornhinnan då.

Tänker samma som Tant Ester kortison och NSAID… Men som sagt ögonproblem är inte att leka med, utan bör alltid behandlas på inrådan av en kunnig veterinär. Jag önskar att vi haft samma underbara ögonveterinär redan från början. Då hade vi kanske sluppit många av de problem vi haft.

Blev ett långt svar, men jag önskar er lycka till! Om du vill ha en andra åsikt kan jag varmt rekommendera ögonveterinären på Strömsholm. Hon är riktigt bra och specialiserad på hästögon.
 

Liknande trådar

Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
994
Senast: Sirap
·
Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
8
· Visningar
4 860
Senast: Jamtland
·
Katthälsa Har dykt upp ett problem här hemma med våran 8 månaders kattunge, hona, kastrerad, innekatt. Söker efter någon med samma eller liknande...
Svar
0
· Visningar
842
Hundhälsa Upptäckte 10/1 en gråaktig fläck i ögat, ringde veterinär och fick tid direkt. Hornhinneskada och inflammation/infektion i ögat, alltså...
2 3
Svar
48
· Visningar
9 493
Senast: Fibusen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp