Jag har mycket svårt att tro att syrorna "dör".
Syror finns eller finns inte, de kan reagera med andra ämnen och neutraliseras, oxideras och allt möjligt, men inte "dö", "inaktiveras" och "komma igång igen". Det gör inte syror, bakterier i vissa former, ja, men inte kemikalier.
Jag har fått lära mig att linfröna ska kokas i 20 minuter för att alla giftiga cyanider ska ha försvunnit. Cyaniderna finns i skalen på linfröna, och kommer annars ut i hästens mage. Men vart de tar vägen vid kokning vet jag inte säkert. Cyanider låter som gaser, så min misstanke är att de stiger med ångorna när linfröna kokas. Men om man bara häller på kokande vatten så kanske man bara startar processen, löser upp skalen, utan att fullfölja den - koka bort alla giftångor? Det kanske är därför man avrådet från att hälla på kokande vatten. *min teori*
Det som står på påsen kan möjligen gälla människor - vår matsmältningsapparat tar inte upp linfröna utan de passerar orörda igenom vår kropp (dock med en lätt laxerande verkan pga slemskiktet runt dem), vilket kanske gör att det aldrig blir fråga om att lösa ut några cyanider alls? Då behöver vi inte förbehandla dem heller. Hästar däremot är ju gjorda för att bryta ner svårsmält föda, och hos dem löses skalet antagligen upp så cyaniderna kommer ut, om man inte sett till att göra det från början? *min teori fortfarande*
Några mothugg eller kontra teorier?