Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag har nu googlat efter recept på libbstickesalt men hittar inget recept på hur mycket libbsticka man ska ha till en viss mängd salt. Känns jättesvårt att göra utan recept.Du kan lägga i ett par kvistar i kokvattnet när du kokar potatis, precis som man kan lägga i dill.
Jag brukar göra libbstickesalt (googla för recept) och använda i annan matlagning som salt/buljong. Det ger en ganska buljongig smak.
På den här sidan finns recept med mängder https://saltpeppar.se/ramslokssalt-libbstickesalt/Jag har nu googlat efter recept på libbstickesalt men hittar inget recept på hur mycket libbsticka man ska ha till en viss mängd salt. Känns jättesvårt att göra utan recept.
Jag tänker att en matsked libbstickesalt inte motsvarar samma mängd buljongpulver. Lär ju bli jättesalt. Hur ska man då ens kunna dosera?
Tror jag såg den där sidan bland sökresultaten men trodde då att man hade både ramslök och libbsticka i samma salt, så jag bläddrade förbi. Var dock två olika recept.På den här sidan finns recept med mängder https://saltpeppar.se/ramslokssalt-libbstickesalt/
Använd det som salt ifall du är osäker, den mängd salt du vill ha i maten tar du och på köpet blir det en djupare örtig smak
Känner att jag blir stressad när jag aldrig gjort det där förut. Kan man använda matberedare i stället för mixer? (Är även osäker på skillnaderna mellan dessa köksmaskiner).Perfekt bas i örtsalt! (Det går att använda nässla och kirskål också. Och om du har överskott av andra kryddörter blir det också gott. Proportionerna spelar inte så stor roll. Mindre smak om du tar mer nässlor, mer smak om du tar mer av det andra) Den tillredningsmetod som saltet får mest smak är genom att mixa örterna (gärna mixern full från början. När det minskar i volym går det jättebra att fylla på om du plockar mer än en mixerkanna full. Sedan mortla med salt. Jag brukar ta ca en tredjedel mängden salt i förhållande till volymen mixade örter. Mortla in tills saltet är finfördelat och grönt. Sprid ut på en tallrik eller en plåt med bakplåtspapper, 0,5-1 cm tjockt och låt torka i solen. Rör runt någon gång om dagen. När det är helt torrt, mortla igen för att få bort klumpar. Sila för att få bort ev trådiga växtfibrer eller större bitar av örter. Häll i burk.
Ja matberedaren funkar jättebra. Skulle det kännas mindre stressigt om du kunde kolla på en video med någon som gör?Känner att jag blir stressad när jag aldrig gjort det där förut. Kan man använda matberedare i stället för mixer? (Är även osäker på skillnaderna mellan dessa köksmaskiner).
Jag använder inte särskilt mycket örtsalt. Har en burk herbamare som stått i åratal. Men buljong använder jag. Brukar köpa Kung Markattas buljongpulver.Ja matberedaren funkar jättebra. Skulle det kännas mindre stressigt om du kunde kolla på en video med någon som gör?
Du kan ju verkligen spara några slantar också på att göra eget (om du är lika stor konsument av örtsalt som jag är åtminstone).
Aha! Då skulle jag bunta, hänga upp på tork, sedan förvara i burk (som det är eller pulveriserat) och tillsätta några matskedar istället för buljong. Mängd får du testa dig fram. Libbsticka är lite som koriander en vattendelare där vissa inte alls uppskattar smaken.Jag använder inte särskilt mycket örtsalt. Har en burk herbamare som stått i åratal. Men buljong använder jag. Brukar köpa Kung Markattas buljongpulver.
Jag gillar skriftliga instruktioner. Videos är så långsamma och jag saknar tålamod.
Libbsticka säjs vara veganers svar på buljong.Aha! Då skulle jag bunta, hänga upp på tork, sedan förvara i burk (som det är eller pulveriserat) och tillsätta några matskedar istället för buljong. Mängd får du testa dig fram. Libbsticka är lite som koriander en vattendelare där vissa inte alls uppskattar smaken.
Ja det går ju att göra på det sättet också. Jag brukar bara torka hela örten och sedan repa av stjälkarna. Tycker det ger mindre jobb. Men det visar ju bara att det går bra oavsett hur en gör. Håller med att den kan tappa lite smak pulveriserad.Libbsticka säjs vara veganers svar på buljong.
Jag tänkte också tipsa om att använda det istället för buljong @Wille , men man får prova med litegrann och sedan smaka av och tillsätta mer medans det kokar. För den kan upplevas stark och ha en tendens att överta andra smaker.
Jag använder libbsticka i köttfärssås och grytor t.ex.
När jag torkar libbsticka så tar jag bara bladen och lägger på en bricka, dom torkar så lätt att dom inte behöver en maskintork. Sedan lägger jag bladen i en gammal glassburk, med tätslutande lock. Jag föredrar att smula libbstickan vid själva matlagningen, jag tycker att den håller smaken bättre då igenom vintern.
Ok, jag kanske skulle göra så också. Har ju mängder med småplantor som jag ännu inte rört.Aha! Då skulle jag bunta, hänga upp på tork, sedan förvara i burk (som det är eller pulveriserat) och tillsätta några matskedar istället för buljong. Mängd får du testa dig fram. Libbsticka är lite som koriander en vattendelare där vissa inte alls uppskattar smaken.
kul. Hoppas du gillar det och att det kommer till användning!Ok, jag kanske skulle göra så också. Har ju mängder med småplantor som jag ännu inte rört.
Men jag har redan hunnit vara snabb och gjort libbstickesalt. Googlade för säkerhets skull växten så det verkligen är libbsticka och ja, de svar jag fick var att det är det.
Visa bifogad fil 145479
Vilken superbra idé! Jag har massor med oregano, rosmarin och salvia som aldrig äts upp i samma hastighet som den växer till. Men det är alltså en idé att späda ut med nässlor också? Har ingen libbsticka tyvärr.Perfekt bas i örtsalt! (Det går att använda nässla och kirskål också. Och om du har överskott av andra kryddörter blir det också gott. Proportionerna spelar inte så stor roll. Mindre smak om du tar mer nässlor, mer smak om du tar mer av det andra) Den tillredningsmetod som saltet får mest smak är genom att mixa örterna (gärna mixern full från början. När det minskar i volym går det jättebra att fylla på om du plockar mer än en mixerkanna full. Sedan mortla med salt. Jag brukar ta ca en tredjedel mängden salt i förhållande till volymen mixade örter. Mortla in tills saltet är finfördelat och grönt. Sprid ut på en tallrik eller en plåt med bakplåtspapper, 0,5-1 cm tjockt och låt torka i solen. Rör runt någon gång om dagen. När det är helt torrt, mortla igen för att få bort klumpar. Sila för att få bort ev trådiga växtfibrer eller större bitar av örter. Häll i burk.
Ja! Med nässlor kan du minska intensiteten i smaken. Köpt örtsalt har ofta en rejäl andel grönsaker (tex lök, selleri, morot), som ju är mildare än örter i smaken, så hälften örter och hälften nässla tycker jag brukar bli jättegott. Bara örter är lyxigt men kan nästan bli för dominerande/kraftfullt för att ersätta köpeörtsalt.Vilken superbra idé! Jag har massor med oregano, rosmarin och salvia som aldrig äts upp i samma hastighet som den växer till. Men det är alltså en idé att späda ut med nässlor också? Har ingen libbsticka tyvärr.
Jag älskar libbsticka! Har torkad sådan som jag pytsar i diverse olika rätter och tillbehör.Jag har libbsticka i trädgården som dessutom frösår sig generöst. Men jag har ingen aning om hur man använder libbsticka. Det har aldrig funnits i något recept jag använt. Hur använder man libbsticka? Gärna tydliga recept då min förmåga att improvisera är obefintlig.