- Svar: 35
- Visningar: 3 089
Det har bubblat lite på sociala medier och i diverse tidningar om de minskande antalet starter på tävling. Vilket gjort att jag har funderat på frågan: är tävling idag till för alla? Mitt svar är nej.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Tävling inom ridsport (och många andra sporter) har aldrig varit för alla.Det har bubblat lite på sociala medier och i diverse tidningar om de minskande antalet starter på tävling. Vilket gjort att jag har funderat på frågan: är tävling idag till för alla? Mitt svar är nej.
Jag håller med, analysen om varför tävling är för färre nu än förr vore intressant.Tävling inom ridsport (och många andra sporter) har aldrig varit för alla.
Det är en helt annan men troligen relaterad fråga varför antalet starter sjunker. Antingen lär det vara intresset som sjunkit eller pengarna som tryter. Eller så en kombination.
Det är färre starter totalt på 1 och 2 stjärniga tävlingar i storstadsregionerna, men börjar även minska ute i landet. Det började redan innan pandemin.Är det färre startande på de enskilda tävlingarna eller totalt? Om färre på enskilda tävlingar kan det bero på ett större utbud (än vad det finns underlag för). Vad är hennes tidshorisont?
Demografin har, tillsammans med ekonomin stor betydelse för hur många som har häst/ponny och tävlingar. Men även under "guldåren", god ekonomi och låga räntor som sammanföll med babyboomen i ponny/yr-ålder var flerdagarsmeeting verkligen inget för de flesta. Innan dess fanns det knappt på kartan annat än för en lite klick.
Sist: Vem är det som hon tycker ska betala för hennes tävlande om inte hon själv vill/kan? (Det är alltid någon som får ta kostnaden, om inte annat så i form av oavlönat arbete)
Vår granne drog i gång med regelbundna pay&jump under pandemin, och har fortsatt. Svårt för klubbarna att få tillbaka både oavlönade funktionärer och startande i samma utsträckning som innan.Jag är inte så imponerad av analysen direkt. Det är väl inte raketforskning att det har blivit svindyrt att tävla och att det egentligen aldrig har varit för alla, jag tyfker krönikören helt har missat alla pay&ride och pay&jump som jag tror har tagit en rätt stor del av de vanliga tävlingarna ffa på de riktigt låga nivåerna.
Och förutom ekonomin så tror jag att demografin spelar roll.Det är färre starter totalt på 1 och 2 stjärniga tävlingar i storstadsregionerna, men börjar även minska ute i landet. Det började redan innan pandemin.
Med tanke på hur hon skriver så antar jag att hon är den typen som anser att det inte räknas som tävlingar. Hon pratar om folk som satsar och vill upp i klasserna verkar det som. Inte ovanlig åsikt tyvärr av dom som börjat satsa och ser GP som mål.Jag är inte så imponerad av analysen direkt. Det är väl inte raketforskning att det har blivit svindyrt att tävla och att det egentligen aldrig har varit för alla, jag tyfker krönikören helt har missat alla pay&ride och pay&jump som jag tror har tagit en rätt stor del av de vanliga tävlingarna ffa på de riktigt låga nivåerna.
Nä kanske inte. Det är ju samtidigt på de lägsta nivåerna som tappet är störst om jag inte är helt oinformerad.Med tanke på hur hon skriver så antar jag att hon är den typen som anser att det inte räknas som tävlingar. Hon pratar om folk som satsar och vill upp i klasserna verkar det som. Inte ovanlig åsikt tyvärr av dom som börjat satsa och ser GP som mål.
Nja, många ridskolor har tävlingar för eleverna. Det är i och för sig knappast dessa som avses. men inte ens dessa är för alla. Jag kunde vara med helt utan förälders medverkan.Det har väl aldrig varit för alla? Det var definitivt inte tillgängligt för mig, en helt vanlig ridskoleunge med föräldrar som inte hade råd med mer än en lektion i veckan, ingen hästkunskap och ett hästallergiskt syskon.
Att som barn tävla inom ridsport kräver föräldrars engagemang och stor ekonomisk support.
Nä kanske inte. Det är ju samtidigt på de lägsta nivåerna som tappet är störst om jag inte är helt oinformerad.
Det.Dom flesta får nöja sig och nöjer sig oftast fint med att ha råd att ha häst övht eller få umgås med hästar. När jag hade min häst så var tävling en bonus men jag tycker det var lika roligt att träna med min häst utan att ha sikte på tävling, tävling är inte alltid det viktigaste.
Min dotters f. d. hopptränare var (för några år sedan) mycket bekymrad över utvecklingen, att många valde Pay & Jump i stället för "riktig tävling". Hon menade att det riskerade ta död på sporten på lägre nivå, då många (hon tränade/tränar främst barn och unga, som behöver föräldrar som betalar, skjutsar etc.) föredrog att hoppa en bana och få rosett och direkt åka hem, framför allt som ingår i att tävla. Utöver risken för sporten i sig, ansåg hon att P&J var "sämre" på så vis att det inte ställs samma krav på banbyggare, funktionärer, sjukvårdare etc, inga krav på vaccination och grönt kort (och därmed risk för ryttare som inte är redo/inte har tillräckliga kunskaper för att rida under tävlingsliknande förhållanden) och att de kanske inte täcks av samma försäkringar o. s. v.
Jag tror att det absolut är en del av sanningen, men det påverkar kanske inte lika mycket på den lite högre nivån. Där tror jag att ekonomin är en stor bidragande orsak. Allt har ju blivit mycket dyrare för de flesta, och då är det nog naturligt att det är bl. a. tävlandet som får stå tillbaka.
Till viss del tror jag också att det hänger i hop med vårt stressade samhälle. När vår fritid splittras mellan alla "måsten", blir det mindre tid och ork över till att tävla. Jag tycker att jag märker av det bland ganska många unga inom ridsporten i dag, jämfört med när jag var yngre. På "min tid" var det "bara" skola och/eller jobb, och så häst, som gällde. I dag är det skola och/eller jobb, häst, gym, hänga med i alla aktuella tv-serier, "visa upp yta" i sociala medier, gå ut med vänner o. s. v. Jag tycker att det verkar vara mycket mer som "ska hinnas med", och att "bara" vara intresserad av hästar inte verkar vara lika vanligt längre. Jag tänker att det nog också kan göra att en del inte hinner/orkar tävla också, ovanpå allt annat.