Köttlåda, nötkött, hjälp en newbie

Heeeeelt OT, men jag hörde precis Magnus Johanssons Vakna nu Annelie på radio. Eftersom det var hur många år sedan som helst jag lyssnade på honom googlade jag lite och fick även upp hans låt Slaktarens dotter. Oddsen liksom att jag samtidigt läser din signatur??

Det är en konspiration... :cautious: :nailbiting:
 
Min man har beställt rätt många kilo kött av en kollega, och i morgon ska vi hämta. Jag tror att han + annan kollega ska dela på 1/4 djur och vet inte hur många kilon det handlar om - men troligen rätt mycket. ?

Vi köpte nyligen 1/6 ko, och fick 18 kg nötkött.

Vi har dock turen att få vara med och välja delar då vi är med vid styckningen och paketerar samtidigt som det styckas. I våras köpte vi 1/3 ko och fick då även 1st ryggfile och 1 st saltrulle :d. Annars väljer vi mest färs och grytbitar eftersom det är vad som går åt mest i vårt hushåll.

Men märk köttet om det är olika delar, är så toppen när man ska tillaga det att man slipper chansa :up:
 
Just ja, om ni vill kan ni ta benen och koka buljong på. Det är så vansinnigt gott med egen fond men jag är ofta för slö att göra det (även om det inte är speciellt jobbigt).

Hojta om du vill ha recept.
Hojtar ;)
Mamma gjorde buljong när jag var liten men jag gillade den aldrig. Den krydda som var hennes favorit i sammanhanget ger mig fortfarande olustkänslor.
 
Just ja, om ni vill kan ni ta benen och koka buljong på. Det är så vansinnigt gott med egen fond men jag är ofta för slö att göra det (även om det inte är speciellt jobbigt).

Hojta om du vill ha recept.
Men hallå!
Köttben kokar man soppa på. Köttsoppa med bara kött smakar ingenting. De enda ben man ska koka buljong på är de stora rörbenen. Alltså "ben-benen". Resten äter man av köttet från.

godaste köttet är det som är närmast benet
 
Men hallå!
Köttben kokar man soppa på. Köttsoppa med bara kött smakar ingenting. De enda ben man ska koka buljong på är de stora rörbenen. Alltså "ben-benen". Resten äter man av köttet från.

godaste köttet är det som är närmast benet
Jag har en halsbit i frysen som jag, efter några timmars styckade, inte orkade putsa rent helt. Är det soppa jag ska göra av den alltså? Har lite alla möjliga ben i frysen från olika djur :p kokade buljong en gång, la i lådor som skulle frysas men då jag inte kunde portionera ut i tillräckligt små mängder och aldrig kom iväg och köpte en lösning så gick den i soporna :( fortfarande inte löst det, ett år senare men jag vet hur det ska lösas i alla fall :)
 
Jag har en halsbit i frysen som jag, efter några timmars styckade, inte orkade putsa rent helt. Är det soppa jag ska göra av den alltså? Har lite alla möjliga ben i frysen från olika djur :p kokade buljong en gång, la i lådor som skulle frysas men då jag inte kunde portionera ut i tillräckligt små mängder och aldrig kom iväg och köpte en lösning så gick den i soporna :( fortfarande inte löst det, ett år senare men jag vet hur det ska lösas i alla fall :)
Absolut!!

Koka den tills köttet släpper från benen. Bara salt och några pepparkorn. Rensa bort benbitarna.

Ställ sedan svalt och nästa dag lyfter du bort ev. fett. I med morötter, potatis, lök, palsternacka, kålrot och/eller annat du gillar. Ju fler sorters grönt och rotfrukter desto bättre. Lite örtkryddor gör det ännu bättre.
Koka färdigt. Njut. :d :d :d
 
Absolut!!

Koka den tills köttet släpper från benen. Bara salt och några pepparkorn. Rensa bort benbitarna.

Ställ sedan svalt och nästa dag lyfter du bort ev. fett. I med morötter, potatis, lök, palsternacka, kålrot och/eller annat du gillar. Ju fler sorters grönt och rotfrukter desto bättre. Lite örtkryddor gör det ännu bättre.
Koka färdigt. Njut. :d :d :d
Lyfter bort fett? Du menar från ytan?

Jisses :p jag känner mig helt ny på detta och få har jag ändå fått hela djur levererade till mig sedan flera år tillbaka. Just kokandet är ett nytt intresse hos både mig och sambon. Hans favoriter är grytbitarna och jag mal sällan köttet på en gång utan plockar fram kvarnen samtidigt som jag börjar laga mat. Är det bitar går det ju fort ändå.
 
Åter påminns jag om veterinärparet där hon var på jobb och maken skulle packa kötet och märkte det på det sätt han kunde - med de latinska namnen på muskeldelarna och benen....;) Hon fick ett elände att översätta namnen till fransyska, grytbitar, kokkött, stek etc

Så gör jag med frysta bär, egen kryddad sprit, egna marmelader etc. Jag tycker det är trevligt att prata om vaccinium vitis-idaea-sylten eller tanacetum vulgare-nubben. Mycket bildande för närvarande BARN.
 
Jag hade nog utgått från att ta hem köttet i backar och sedan packa hemma på köksbordet? Där finns tid att märka det ordentligt - vilket är den viktigaste delen av hela proceduren!

Åter påminns jag om veterinärparet där hon var på jobb och maken skulle packa kötet och märkte det på det sätt han kunde - med de latinska namnen på muskeldelarna och benen....;) Hon fick ett elände att översätta namnen till fransyska, grytbitar, kokkött, stek etc
Och jag tänker på en bekant som hade köttproduktion och som förutom alla vanliga märkningar märkte köttpaketen med djurens namn. Som ganska ofta var namn man kunde hitta i almanackan.

Så gick man för att plocka upp något från deras frys så kunde man se paket med kött som det stod "Lennart" på till exempel.

Jag tyckte nästan det var lite väl...........
 
Och jag tänker på en bekant som hade köttproduktion och som förutom alla vanliga märkningar märkte köttpaketen med djurens namn. Som ganska ofta var namn man kunde hitta i almanackan.

Så gick man för att plocka upp något från deras frys så kunde man se paket med kött som det stod "Lennart" på till exempel.

Jag tyckte nästan det var lite väl...........
Så gör jag med. "Färs, 400 gr, Lotta". Delvis för att mamma ska slippa äta sina favoriter när jag bjuder henne...
 
Min man har beställt rätt många kilo kött av en kollega, och i morgon ska vi hämta. Jag tror att han + annan kollega ska dela på 1/4 djur och vet inte hur många kilon det handlar om - men troligen rätt mycket. Det styckas direkt på plats i morgon (har hängt i en vecka) och jag har ärligt talat inte en aning om vilka bitar som är bra/roliga/enkla att handskas med i köket. Det som är färsmaterial mals direkt på plats.

Vi äter inte så mycket nötkött i vanliga fall, så jag står lite handfallen medan maken är rätt uppspelt :p
Här kommer frågor:
  • Vilka bitar ska vi satsa på tycker ni?
  • Hur länge håller det sig i frysen?
  • Jag blir lite rädd för att köttet inte ska smaka gott om det har varit i frysen innan det är tillagat, kan någon vänligen övertyga mig om att så ej är fallet?
  • Hur mycket är det rimligt att två personer äter under tiden det håller sig i frysen?
  • Hur ska vi tänka? Hur gööööör man med sånt här?
Rätter vi gillar:
  • Grytor och långkok (som chili och burgundisk gryta. Ser fram emot kalops).
  • "Söndagsstek" typ. Det händer rätt sällan, men är ju så himla gott.
  • Det mesta som går att göra med nötfärs, från köttfärssås och lasagne till hamburgare och biffar och köttbullar.

Vi har påsar och plastbackar.
Ska vi ta med något mer?

Kan tipsa om att frysa köttfärsen i platta paket, sparar plats i frysen
 
Och jag tänker på en bekant som hade köttproduktion och som förutom alla vanliga märkningar märkte köttpaketen med djurens namn. Som ganska ofta var namn man kunde hitta i almanackan.

Så gick man för att plocka upp något från deras frys så kunde man se paket med kött som det stod "Lennart" på till exempel.

Jag tyckte nästan det var lite väl...........

När jag var barn och min familj slaktade våra höns försökte jag hålla koll på vem som var vem. Så när de skulle äta någon sa jag typ "idag äter ni kalle", "smakar kalle gott?" osv. Min mamma var inte så förtjust över detta men jag tyckte det kändes viktigt att påtala att det var en individ, som vi hade gillat, som kom när man ropade osv. (Var kanske 10-12 år då och laktovegetarian.)
 
Vad är skillnaden på stek och biff?

Mvh,
Okunnig vegetarian :o

Stek är en hel större bit som ofta (men inte alltid) inte är den allra möraste så den tillagas på lägre temperatur en längre tid (bogstek, ytterlår och fransyska). Rostbiff och innanlår kan tillagas på samma sätt även om det är möra bitar.

Biff är en bit som i allmänhet steks eller grillas i portionsbitar (även om man givetvis kan tillaga dem hela men då ska man vara försiktig för man vill inte ha dem för överstekta). Den vanligaste delen är ryggbiff men pepparbiffen man kan köpa i affär är i allmänhet gjord på innanlår. Det är alltid möra bitar. Entrecote och oxfilé steks på samma sätt som en biff men kallas då för sina respektive namn.
 
Och jag tänker på en bekant som hade köttproduktion och som förutom alla vanliga märkningar märkte köttpaketen med djurens namn. Som ganska ofta var namn man kunde hitta i almanackan.

Så gick man för att plocka upp något från deras frys så kunde man se paket med kött som det stod "Lennart" på till exempel.

Jag tyckte nästan det var lite väl...........
Det hade lätt räckt för att göra mig till vegetarian. Lätt!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp