Kostnader för ridbana

E

Eufemia

Hej!
Jag har tänkt att anlägga en ridbana till sommaren och skulle tacksamt ta emot tips från er som redan gjort detta. Ridbanan ska bli 30 x 60 så att den även kan användas som körbana. Den ska ligga på en nuvarande vall som sluttar lite och behöver jämnas till men det finns (tror jag...) inget berg eller så under som måste bort.
Jag vill naturligtvis ha bra dränering och hellre lite fast underlag än löst.
* vad har ni gjort för "fel" som ni vill dela med er av??
* Vad blir ungefärliga kostnader? Vilket blir dyrast/bäst/billigast?
* Hur har ni gjort med belysning?
* Vad har ni för staket?

Hoppas på många förslag och ideer!! :bump:
 
Sv: Kostnader för ridbana

Min bana är 24 x 40 m, medium-budget variant, hobby-behov. Ville ha lite bredare för att inte slita hur mycket som helst på våra oskolade hästar :) Grundorden vid ridbaneanläggande är DRÄNERING, DRÄNERING och DRÄNERING. Man kan inte få för mycket av det.

Jag har rejäla diken kring 3 sidor av plan, ena kortsidan, den som är högst upp, är utan dike. Under medellinjen är det ett täckdike med dräneringsrör och dräneringsrörsgrus. Så det är alltså 12 meter mellan dikena. Två till täckdiken under plan hade nog inte heller gjort något... Så det hade varit 6 meter mellan. Men det är ju en kostnadsfråga.

Efter att ha pratat med en par olika lokala entreprenörer samt varit på studiebesök till befintliga fungerande!!! lokala banor bestämde jag mig för att inte ta bort översta lagret med matjord. Däremot väntades till torraste tiden på sommaren innan plan anlades samt att översta lagret kördes ner rejält med grävmaskin sista varvet och med traktor en par omgångar innan under våren och försommaren. Så översta lagret var totalt plant och rejält ihopkört och torrt när gruset började fyllas på.

På denna botten lades 5 bil och släp (dvs 10 lass)med grus av storlek 0-65 mm. Detta planades ut och kördes ner rejält med grävmaskin med bälten. Såg ut som ett slätt dansgolv när detta lager var lagt. Ovanpå detta lades sen 4 bil och släp (dvs 8 lass) med grus i storlek 0-8 mm. Lades ut noggrant och försiktigt för att inte förstöra lagret med grus under, inga lastbilar fick alltså komma och köra tokigt på det här. Detta lager jämnades sen till ordentligt och noga med traktor och schaktblad och sist med en specialgjort sladd som vi lägger efter bilen.

Och så vill man ju ha belysning också för att plan skall funka bra om höstarna! Så telefonstolpar lades diagonalt på varsin långsida och kabel grävdes i tidigt skede ner tvärs över plan. Och vanliga gatubelysningslampor lades till hösten i stolparna.

Markduk valde jag bort av två skäl. 1) Den var lika dyr som ett helt lager med grus och 2) jag vill inte få upp den med tjälen sen.

Vi har två stora hästar och en ponny. Vi använder ridplan bara till ridning, inte som hage. Hobbyhästar.

Vanliga fel man gör: lägger för mycket och för mjukt översta lager... Det är lättare att lägga till än att ta bort! Man sparar för mycket på dräneringen... Har någon någonsin hört någon klaga på att de haft för mycket dränering kring sin ridbana? :-) Och så för små planer, det är inte roligt i längden att sitta och nöta på 15-18 m breda och 30 m långa banor.

Min plan är en medium-budget plan. Den FUNKAR och vi kan rida ordentligt även i regnperioder.

Så mitt tips! Far runt i grannskapet och titta på folks banor och se vad som funkat för dom med liknande mark och förutsättningar som dig! Fråga vad de haft för material och hur mycket och lägg ihop av de banor du ser det som du gillar och hoppa över deras misstag.

Egen ridbana är det bästa!! Vi använder den mycket mer än vad vi trodde vi skulle. Och den har varit värt alla pengarna som grävdes ner!!

Kostnad. Beror på hur mycket du gör själv och vilka maskiner du har tillgång till samt hur långt från grustaget du bor. Men billigt är det ju inte.

Staket. Jag har tryckimpregnerade pålar, 8 cm i diameter, nedtryckta ca 1 meter för att inte påverkas av tjällossningen. Mellan dem två varv med 4 cm vita staketband. och längst ned en ponny-försäkran, ett varv till med vit tråd. Trästaket är fint!!! Men kräver underhåll.

Materialkostnader 24x40:
Grus exklusive moms: ca 17 000 kr
Dräneringsrör + grus: ca 1000 kr
Belysning: ca 3000 kr
Stolpar för belysning: ca 800 kr
Staket: ca 1600 kr
 
Sv: Kostnader för ridbana

Tackar och bugar för utförligt svar!!!
Får jag fråga var ni fick tag på gatubelysningen?
Hur mycket arbete kunde ni göra själva??
 
Sv: Kostnader för ridbana

Gatubelysning. Köpte jag nya via min elektriker.

Arbete själv. Allt utom el-kopplandet.
 
Sv: Kostnader för ridbana

Jag skulle inte rekommendera att inte ta bort matjorden. Det är inte bra att ha organiskt material i en konstruktion. Vad har du för jordart under matjorden? Innehåller den till stor del lera och/eller silt bör du använda geotextil (markduk) som materialskiljande lager. Är lagret med lera inte så tjockt rekommenderar jag att du låter gräva ur det med och återfyller med berg krossat till 0-300. Är lerlagret skapligt tjockt ska du röra i det så lite som möjligt.

Jag håller med om rejäla diken och gärna dränering! (Om inte undergrunden består av genomsläppliga jordar.) Vatten underminerar och sänker hållfastheten. Dikesbotten ska ligga under grusnivån!

Se till att ytan lutar från mitten ("medellinjen") och ut så att ytvattnet kan rinna av. Denna lutning ska finnas med ända från botten för att förhindra vattenansamlingar.

Hur tjocka gruslager du behöver beror på vad du har för mark under, men mer än 30 cm bör inte vara nödvändigt. Ju grövre material du använder, desto mindre kostar det. Jag skulle föreslå ca 20 cm 0-100, ca 5 cm 0-35 och överst ett par tre cm stenmjöl för att få en hårdare yta. Varje lager ska vältas ordentligt innan nästa lager påförs! Vill du inte ha en fullt så hård yta kan du istället för stenmjöl använda 0-8. Ju mer "0" materialet innehåller desto hårdare går det att få ytan.
 
Sv: Kostnader för ridbana

Jag tar gärna emot fler idéer och förslag!!
 
Sv: Kostnader för ridbana

Jag har gjort en superbudgetbana.....men den har inte dina mått utan är 14 gånger 35 meter men vi hade inte större plats.....
Vi har inte dränerat för vi har ett tunnt lager jord och sen är det sand och åter sand (inte roligt att plantera i den här trädgården)
Och jag har bara stenmjöl på, kostade 1700 kr.
Först hade jag trästaket men det blir fult så fort så nu har jag vita välspända elrep på röda stolpar.
Nu vill dottern göra den större och då måste vi gräva bort en gammal husgrund, en syrenberså och lite träd men jag tänker göra likadant även denna gången men med ett tjockare lager stenmjöl tror jag.
 
Sv: Kostnader för ridbana

Budjetbanor är bra när de fungerar och har man sand under ett tunnt lager jord så kan man väl inte få det mycket bättre:) . Lite liten för min smak men det blir tydligen ändring på det nu. Lycka till och tack för svar!
 

Liknande trådar

Anläggning Jag står i ett stall där vi har en mycket gammal ridbana. Nu har vi börjat fundera på om det går att fixa till ridbanan. Jag har läst...
Svar
1
· Visningar
1 688
Senast: warg
·
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok Det tog ungefär 2 månader innan jag kom ur min overklighetsbubbla och återvände till verkligheten, den där verkligheten där hur många...
Svar
0
· Visningar
597
Senast: Magiana
·
Anläggning Hej. Har ca 2 ha åker. Jag skulle vilja anlägga en ridväg runt om, och ha en hage i mitten. Helst vill jag också ha en liten ridbana...
Svar
3
· Visningar
4 315
Senast: Blomskan
·
F
Hästmänniskan Vet att det finns flera ridbane trådar men blir ändå inte klok! Har ev köpt en gård. Sitter & väntar på att skriva papper!. Måste...
Svar
1
· Visningar
1 146
Senast: Immer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp