Asko
Trådstartare
Jag har vetat sedan barn att jag har mild allergi mot björkpollen (märks bara när det är som värst typ). Med tiden har jag dock märkt att jag har reagerat på två livsmedel också, kiwi och tomat, tänkte inte ens på dem som allergi till en början men det har gjort att jag undviker de färska varianterna av dem. Tillagad tomat i olika former går bra. Färsk kiwi kan jag äta typ en halva av, har inte provat någon tillagad (vad än det kan vara)
Men till saken, jag kollade just upp korsallergier på internet och det står om olika frukter/grönsaker som kan kopplas till en viss allergi. Men det kan stå olika frukter/grönsaker kopplade till en viss särskild allergi på olika sidor, tex äpple står alltid kopplat till björkallergi men kiwi hoppar ibland mellan olika allergier Så jag undrar, är det något som vetenskapen inte är helt klar över? Eller finns det klara fakta?
För just de två jag reagerar på verkar ibland inte finnas med i listan över möjliga livsmedel som man reagerar på med björkallergi. Kiwi verkar dyka upp där i vissa uppslag som sagt, men tomat verkar vara sällsynt att det dyker upp som korsallergi till björk.
Jag reagerar dock på olika sätt mot de två livsmedlen, av kiwi får jag kliande muntak medan av färsk tomat (speciellt vätskan) får jag blåsor på tungan av. Spelar det någon roll? Tänker att man kanske reagerar likadant då det gäller samma korsallergi... Isåfall kanske den ena (tomat?) är en känslighet som inte har med min björkallergi att göra?
Undrar av ren nyfikenhet egentligen
Men till saken, jag kollade just upp korsallergier på internet och det står om olika frukter/grönsaker som kan kopplas till en viss allergi. Men det kan stå olika frukter/grönsaker kopplade till en viss särskild allergi på olika sidor, tex äpple står alltid kopplat till björkallergi men kiwi hoppar ibland mellan olika allergier Så jag undrar, är det något som vetenskapen inte är helt klar över? Eller finns det klara fakta?
För just de två jag reagerar på verkar ibland inte finnas med i listan över möjliga livsmedel som man reagerar på med björkallergi. Kiwi verkar dyka upp där i vissa uppslag som sagt, men tomat verkar vara sällsynt att det dyker upp som korsallergi till björk.
Jag reagerar dock på olika sätt mot de två livsmedlen, av kiwi får jag kliande muntak medan av färsk tomat (speciellt vätskan) får jag blåsor på tungan av. Spelar det någon roll? Tänker att man kanske reagerar likadant då det gäller samma korsallergi... Isåfall kanske den ena (tomat?) är en känslighet som inte har med min björkallergi att göra?
Undrar av ren nyfikenhet egentligen