För min ras (saluki) så är det absolut olika läge i olika delar av världen.
I Sverige, Finland, Norge och till viss del Danmark så är "alla släkt med alla". Det är ofta finska hundar i svenska stamtavlor och tvärt om, mycket i Norge kommer från början från Sverige eller möjligen Finland och likadant har Danmark importerat mycket från Sverige. Här har rasen varit ganska populär, men med ett fåtal mycket populära uppfödare, därav att "alla är släkt med alla". Det finns ett fåtal hundar som förekommer i så gott som alla svenska stamtavlor. Dessutom, när salukin först kom till västvärlden från ursprungsområdena i Mellanöstern så startade allt i England. De engelska hundarna har därför varit väldigt populära här.
På grund av det så behöver man ofta importera eller åtminstone använda hund i annat land om man ska ha något helt obesläktat. Och tja, det är inte direkt bra för någon ras att konstant öka inavelsgraden så...
Nu går det fortfarande att importera salukis från ursprungsländerna och få dem inmönstrade här, ett fantastiskt sätt att bredda den genetiska inavelsgraden. När man tittat på renrasiga hundar (alla raser) och istället för att räkna inavelsökning på några få generationer, kollat på den genetiska inavelsgraden så långt man kunnat, då hamnar många raser runt 20-25%, eftersom det i grund och botten varit ett fåtal hundar som skapat en ras. Korsar man inte in fler hundar, då blir det samma grund även om det gått många generationer från de första hundarna.
Där vill jag verkligen inte hamna med salukin, men eftersom många salukis häromkring är med enbart engelska salukis i grunden så skulle jag inte bli förvånad om det ser ganska tråkigt ut när man tittar på den genetiska inavelsgraden. Tittar man på min nu äldsta tik, då ligger inavelsgraden på över 10% när man kollar på 10 generationer, och det är inte ovanligt. Tittar man istället på min yngsta tik, då är det svårt att avgöra på just 10 generationer då hon bara har 4 kompletta led i stamtavlan, därefter börjar det dyka upp fler och fler inmönstrade hundar. Tittar man på det man kan se, så ligger hon på 0%. Hon är dock DNA-testad, och det visar att hon ligger på 3% inavelsgrad. Fortfarande extremt mycket lägre än många andra. Vilket var en bidragande orsak till att jag ville ha henne.
Rent generellt, genom hela världen, så är salukin en frisk ras. Det finns såklart sjukdomar i rasen och man bör absolut prata med uppfödare kring hur de ser på saken, men det finns ingen anledning att tex importera för att få bättre mentalitet eller bättre hälsa. Det kan man få i vilket land som helst med rätt efterforskningar.
Däremot varierar de i exteriör typ, och i mentalitet. Det finns små salukis som är nätta i kroppen, små som är väldigt grova, stora som är nätta, stora som är grova och alla varianter som finns på det. Det finns olika halsansättningar, olika former på bröstkorg, alla tänkbara färger och olika hårlag. Vissa har lång päls på svans och öron, andra bara på svansen, vissa bara på öronen, andra är helt släthåriga... Det kan födas alla möjliga varianter i en och samma kull.
Annars exteriört så ska de vara måttliga i vinklar, ha djup bröstkorg, bred rygg och absolut inte sluttande rygg. De ska vara kraftfulla, men uthålliga. Det är inte "kraftfull sprinter" som en greyhound tex. Men ja, rasstandarden säger "ungefär 58-72cm i mankhöjd, hanar oftast större än tikarna" så det kan verkligen variera.
Det jag och flera andra med COO-salukis (country of origin) är överens om, samt de jag pratat med som bor tex i de delar av USA där man fortfarande kan jaga med saluki, är att våra salukis är "extra allt" mentalt. Snabbare reaktioner och mer explosiva, mer påhittiga, mer egna idéer, mer uppmärksamma på allt. I fel hem kan det nog bli tokigt, men för egen del så känns det som att det bara är mer av allt jag älskar med salukin, och just att de är så kvicktänkta och uppmärksamma gör dem också ofta lättare att träna med, så länge man själv hänger med och inte bara går och såsar
Därmed inte sagt att en icke COO-saluki är någon segpropp, absolut inte, och jagar gör de definitivt om de får chansen.
Tyvärr finns det dock de som vill ha salukin till en tjusig utställningshund eller något i den stilen. Dessa personer finns utspridda över hela världen, men är väldigt vanliga i Sverige vilket nog delvis kan ha och göra med hur vissa som varit med länge avskyr COO-salukis. "De ser ut som blandraser!" sägs det. Tittar man i tex Finland och Tyskland är det betydligt vanligare med COO-salukis än vad det är här i Sverige, men en vän i Finland, hon fick t.o.m. mordhot(!) när hon importerade sina första COO-salukis, för att hon "förstörde rasen" eller vad det nu var
Salukin ska variera i typ, men den typ som oftast vinner på utställningar i vår del av världen är ofta av en typ som man inte alls ser i ursprungsländerna. De är längre, tyngre, har sluttande rygg och "showig" trav istället för energibesparande. Vissa har också smala skallar och rakare/öppnare vinklar fram än bak vilket får dem att se övervinklade ut i bakstället. Det är dock väldigt olika mellan olika domare, även om den "showiga" såklart är populär, framförallt om domaren inte har speciellt mycket kunskap om hur salukin ska fungera i jakt.
Och, allt det här som jag nämner om exteriör osv beskrivs i det domarkompendium som rasklubben tagit fram till utställningsdomarna på uppdrag från SKK. Tyvärr illustrerar inte bilderna alltid det som beskrivs i texten.