Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Man brukar säga att siffran ska bli 6, så 3+3, 2+4
Då borde det bli 3+3 (samma hingst i tredje led på båda) dvs okHur räknar man?
Inom islandshästvärlden anges det i procent. Man kan göra en virituell betäckning i ett dataprogram. Där testade jag mitt sto med en hingst. De båda har samma hingst som farfar resp morfar. Inavelskofficienten blev 4%. Lät lågt.
Vad innebär FFS-anlag?Jag vill helst hålla avkomman under 3% eftersom det blir mer komplicerat att avla vidare på den generationen om procenten stiger för högt. Dessutom finns det mycket i det genetiska materialet vi inte kan se med blotta ögat som kan dyka upp eller förstärkas negativt genom inavel även om man gör det kontrollerat. Till exempel FFS-anlaget som nyligen upptäcktes och en tid blev mer vanligt delvis tack vare den flitiga användningen av (och inaveln på) Donnerhall's gener.
Fragile Foal Syndrome7Vad innebär FFS-anlag?
Rekommendationen är ej över 5%, mellan 5% och 7% kan vara okej, men absolut inte över 7%. Den genomsnittliga inavelskoefficienten i islandshästpopulationen är 2,8% enligt World Fengur, så 4% är ju klart över det. Vilken hingst är det som är farfar/morfar?Hur räknar man?
Inom islandshästvärlden anges det i procent. Man kan göra en virituell betäckning i ett dataprogram. Där testade jag mitt sto med en hingst. De båda har samma hingst som farfar resp morfar. Inavelskofficienten blev 4%. Lät lågt.
Rekommendationen är ej över 5%, mellan 5% och 7% kan vara okej, men absolut inte över 7%. Den genomsnittliga inavelskoefficienten i islandshästpopulationen är 2,8% enligt World Fengur, så 4% är ju klart över det. Vilken hingst är det som är farfar/morfar?
Ingen dålig hingst att dubblera, skulle jag säga. En väldigt stor andel av hästarna som lyckas bra i passgrenar på t.ex. SM har honom som pappa, morfar eller farfar.Askur från Håkansgården
Inavelskoefficienten vare sig man räknar procent eller adderar mäter hur mycket inavelsgraden ÖKAR inom de generationer man räknar på (dvs man måste ta hänsyn till hur populationen ser ut för att avgöra vad som är OK - även en liten ökning i en genetiskt begränsad population kan ge bekymmer)
Sedan beror det ju också på vad djuret ska vara till - är det en "slutprodukt" dvs en individ för tävling och inte för avel - kan man tilllåta en högre grad eller använda en populär hane/hingst
Är det en del av ett eget avelsprojekt där man har långsiktiga planer (flera generationer) beror vad som är OK på vilka möjligheter som finns att göra en outcross
Ingen dålig hingst att dubblera, skulle jag säga. En väldigt stor andel av hästarna som lyckas bra i passgrenar på t.ex. SM har honom som pappa, morfar eller farfar.
Anledningen till min fråga var dock att de finns de som man bör undvika att ha dubbelt på nära håll, t.ex. Ófeigur frá Flugumyri, som ju iofs haft stor betydelse för islandshästaveln, men som själv är kraftigt inavlad med föräldrar som är helsyskon (!) och då känns det ju onödigt att ha honom mer än en gång, liksom.
Ja, det finns ju många som inte är nära besläktade med någon av dem!Ja han är riktigt bra.
Men jag kommer inte betäcka just nu. Men kanske i framtiden igen. Skulle vara ok att ta en annan hingst utan Askur eller Mökkur i blodet som mitt sto har. Dock har hon Mökkur som gammelmorfar. Resten av stammen har jag inte i huvudet.