Sv: Inavel eller linjeavel, skillnad???
harriet skrev:
Inavel eller linjeavel
Vad händer om 2 halvsyskon, samma pappa ej samma mamma får ett föl eller om dom har samma morfar? vad är det för skillnad på inavel och linje avel???
Lite om
MINA tankar ...

och jag tar arabhästen som exempel, eftersom detta är "min" ras...= lättast för mig att förklara mina åsikter

MEN det är fullt applicerbart
oavsett ras!!!
Några tankar om avelsarbetet
Om standarden.
Varje erkänd ras har sin egen standard. Denna visar hur den perfekta individen bör se ut. Och den är nödvändig för att uppfödare skall ha ett ideal att sträva efter i sitt avelsarbete, och för att säkra en enhetlig riktning.
TYP är det ord som bäst beskriver standarden. Typisk eller icke-typisk är det som kännetecknar araben emot idealet. Och målet för varje seriös uppfödare torde vara: TYP, TYP, TYP!!!
Rasidentifikation är det allra viktigaste, därför att TYP är måttet på likhet med standarden av fysisk perfekthet eller den perfekta hästen inom respektive ras.
Trots detta finns det uppfödare som vill ”göra om/skapa nya standarder inom arabhästen”. Men arabhästen har haft samma utseende (*nästan* !!!) i tusentals år. Den behöver alltså inte ändras, utan den behöver bli respekterad och beundrad för vad den är, oavsett vilket ändamål den har för sin respektive ägare – avel, ridning, sällskap, körning et cetera.
Om avelsmaterialet.
Om en uppfödare har avelsston i samma TYP och enhetliga blodslinjer, är det lättare att etablera en familj inom ”the strain”. Att sedan välja rätt hingst till dessa närbesläktade ston är den säkraste metoden att etablera en familj. En familj är grunden till en ny klan inom ”the strain”.
Och en strain är etablerad i huvudsak genom stona. Därför bör den som letar efter en speciell typ INOM rasen titta på sina ston hellre än på sin hingst. Det finns dock hingstar som är mer dominanta, men de är ytterst sällsynta.
Det måste dock hållas i minne att en avkomma ”följer” inte sina föräldrar, utan snarare sin familj. Om de ”följde” sina föräldrar skulle detta innebära att en avkomma efter en championhingst undan ett championsto omedelbart skulle bli en champion själv! Och så enkelt är INTE avelsarbetet – även om det finns en del som tycks tro detta!!!
Många fantastiska avelsston är INTE utställningsston! Och vice versa: många framgångsrika utställningsston är inga bra avelsston! Samma sak gäller för hingstarna! Men – utställningsmeriter ÄR värdefulla tillgångar. Trots detta är det enda beviset om kvalité resultatet, d.v.s. fölet!
I härstamningsstudier till och med 5:e generationen (64 hästar) kan det vara så att endast en liten del kanske har någon betydelse. Namnen i sig säger ingenting, de dominanta dragen för varje enskild individ måste också vara känd. Blood will tell och så gör det alltid!!!
Att tolka en stamtavla kräver ett brett kunnande och erfarenheter i avelsarbetet. En nybörjare klarar det knappast utan handledning! Därför är det viktigt att dessa konsulterar uppfödare som har haft framgång och som är hängivna rasen och dess standard = TYP.
Värdet av en stamtavla.
Vad är en stamtavla? Jo, summan av förfäder! Som uppfödare måste man kunna tolka en stamtavla. Att bara se till en, två generationer gagnar inte ens framtida avelsarbete, utan man måste kunna se till ”botten” d.v.s. ”tap root”.
Meriter inom utställning/avel/ridning o.s.v. är minst lika viktiga att ha i åtanke, för som sagt, bara namnen säger ingenting!
Kom ihåg -->
1) Studera modern lika mycket som hingsten, förmodligen mycket mer!
2) Studera mor- och farföräldrar m.fl. (o.s.v. ner till ”tap root”) hellre än föräldrarna
3) Döm en hingst efter hans avkommor, även till tredje generationen!
4) Studera därför (igen!) mor- och farföräldrar mer än föräldrarna!
Inavel
Innebär avel mellan far – dotter; son – mor och helsyster – helbror och ENDAST dessa tre relationer!
Det finns dock uppfödare (och genetiker för all del!) som anser att INAVEL även innefattar mycket närbesläktade individer (än flertalet andra då…).
Det man vill erhålla med INAVEL är speciella fördelar två besläktade individer i sig har och genom avkommorna förstärka detta. Avkomman får då inte bara föräldrarnas fördelar utan givetvis genom hela sin härstamning och givetvis även de nackdelar som finns i stammen.
Ibland kan man ju i utställningsringen se på en häst och veta vem som är uppfödare och vilken härstamning hästen har UTAN att konsultera utställningskatalogen, eftersom vissa uppfödare fått ”sin” typ och manifesterat denna via INAVEL på sina hästar och vissa härstamningskombinationer, som då gett en viss typ. Detta vanligen genom inavel.
Man bör dock vara MYCKET restriktiv och oerhört erfaren för att överhuvudtaget syssla med INAVEL!!!
Linjeavel
Är avel inom familjen så att relationerna mellan hingsten (fadern) och stoet (modern) inte är mer avlägsen än kusiner, nästkusiner eller mormors föräldrar till exempel.
Detta är också en form av ”inavel” enligt vissa icke-förespråkare, eftersom vissa individers blod koncentreras i avkomman utan direkt inavel (se ovan).
En grundläggande regel hos genetiker, forskare och framgångsrika uppfödare är att det bästa avelsresultatet frambringas genom att avla nära släktingar med varandra. Och den bästa championen kommer från en ”strain” med nära LINJEAVEL som producerat flertalet champions!
Outcross.
Vid ett eller annat tillfälle behövs dock ”OUTCROSSING” eftersom inavel och linjeavel förekommit under lång tid och nytt, utomstående blod behövs. Bland annat för att eventuella fel som gått i arv skall kunna rättas till med ”OUTCROSS”, som kanske ej går att korrigera med vidare inavel eller linjeavel.
Inom arabhästrasen är det generellt enkelt med ”OUTCROSS”, dock svårare inom helegyptiska aveln p.g.a. att de flesta hästarna där redan är relativt närbesläktade.
”OUTCROSSING” är värdefullt endast när man har ett definitivt syfte eftersom det annars är lätt att begå misstag…
mvh
Carina på Cesam Arabians