Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

makarontanten

Trådstartare
Rubriken kanske blir lite fel,men efter tre veckor med en sjuk hund,känner jag mig desperat och ledsen. Vill skriva av mig lite och eventuellt få lite råd och tips.

Min hund har nu vart sjuk i tre veckor. Feber och fruktansvärda hudutslag. Hon äter nästan inget,utan pillar i sig lite småbitar av färsk lever och någon ostskiva. Jag har försökt med kokt köttfärs,kokt fisk,hundmat,rester,ja allt som hon i vanliga fall gillar,men hon äter inte. Dricker gör hon dock normalt.

Iallafall. Vi har naturligtvis vart i kontakt med vetrinären och har vart där tre gånger på två veckor. Det är svårt att komma intill pga tidsbrist,men de har vart snälla och släppt in oss en gång på de sparade akuttiderna. Första gången vi var där (fredag)fick hon dropp och antibiotika. Hon hade 40,2 i feber. Vi hämtade henne på kvällen,då febern hade gått ner och hon var något piggare igen. Antibiotika och febernedsättande sattes in och blodprov togs för fästingsjukdomar. jag misstänkte borrelia eftersom symtomen var feber,hängig och en hälta som kom helt plötsligt.

Efter helgen,på måndagen hade vi återbesök och hunden har åter lite feber. Variga utslag och börjar tappa pälsen på dessa sår. Vetrinären rekomenderar att fortsätta med febernedsättande och skriver ut en ny dos antibiotika av samma sort. Jag blir hemskickad med en telefontid till fredagen. På torsdagen är hundens utslag ännu värre och jag ringer vetrinären igen. De har inga tider och ber mig vänta tills jag pratat med vetrinären nästkommande dag på min telefontid. Då det sen är fredag eftermiddag när vetrinären ringer,så talar jag om att hunden ser för djävlig ut och inte verkar må bra alls. Fästingproverna hade kommit och visade negativt. Då de stänger kliniken över helgen kan jag inte komma in,dessutom säger hon att de inte har tid förräns torsdag nästa vecka. Jag protesterar och säger att hon inte kan gå i nästan en vecka när hon bara blir sämre och sämre i huden och det dessutom är rötmånad för alla sår hon har. Jag får då en av akuttiderna de har på måndagen.

I måndags var vi då inne igen. Jag har själv letat symtom och sjukdomar på nätet och ber dem ta ett sköldkörtelprov (flera av symtomen stämmer in väldigt väl).Det tar ett sådant prov och jag ber dem även ta skraprov på huden,vilket de också gör. Jag blir hemskickad med ett nytt recept på antibiotika (annan sort),men med orden om att vi kanske får byta sort igen när de fått svaren. Jag ska även duscha henne varannan dag i klorhexodinschampo och smörja utslagen med kortisonsalva.

Eftersom det inte gått mer än två dagar än,så har jag naturligtvis inte fått svar på proven. Jag har ytterligare telefontid i morgon (torsdag) och kanske hade proven kommit tills dess.

Hunden verkar inte må något bättre alls. Hon har dock inte feber idag,men är väldigt hängig och orkar inget. Hon vill inte gå ut och mest bara ligger i sin bädd. Tycker även hon är tungandad och "ledsen". Det som är positivt är att hon inte verkar fått några nya utslag nu,och de hon har, ser ut att börja torka ut lite.

Jag hoppas nu innerligt att det är sköldkörteln, och att vi så snart som möjligt kan få en medicin som hjälper mot hennes symtom.

Det jag ställer mig frågande till är hur vetrinären jobbar igentligen? Det verkar inte som att de utreder orsaken,utan bara skickar hem med antibiotika och hoppas på det bästa. Är det inte meningen att de ska ta prover och komma fram till en lösning? Är det meningen att jag som hundägare ska sitta och leta symtom och tala om vad jag vill att de tar för prover? Hur ska man kunna hitta en orsak till problemen när man inte ens vet var det finns för sjukdommar? Är det inte deras jobb att engagera sig lite mer, än att bara skicka hem ett recept och sen en telefontid för att höra om hunden blir bättre? Tänk om hunden lider av hjärtfel,njursvikt eller annat allvarligt och de inte ens kollar upp det? Hur mycket ansvar har en vetrinär,vad ingår i deras jobb? Trots allt,även om det absolut inte är det viktiga i detta,så har denna hund kostat mig en förmögenhet med alla utredningar och mediciner. Hon har aldrig vart såhär sjuk,men flera gånger varje år får hon bakteriella hudinfektioner och en massa prover och biopsier är tagna,mediciner och vetrinärens "gissningar" kostar massor av återbesök och nya recept skrivs ut hela tiden. Hon är även testad för alla möjliga allergier,men inte.....Vad gör man?
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Usch, det första jag tänkte på att det var så fullbokat på din klinik!?
Det är inte så att du kan vända dig till nån annan, det kan ju finnas fler runtom, kanske är värt att åka en bit för att få hjälp direkt och mer engagerade vettisar?

Har själv redan hunnit vara hos vet ett flertal gånger med valpen och då på två olika kliniker, kan säga att de båda var väldigt duktiga och bra: fast på olika saker!

Annars har jag inga tips eller så, önskar bara er lycka till!
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Tyvärr är det så att det bli bra veterinärer/kliniker likväl som det finns dåliga. I ditt fall skulle jag vända mig någon annanstans och ta med dig journalen från det befintliga stället.
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Svarar båda...

Innerst inne förstår jag ju att det inte är vetrinärens "fel" att min hund är sjuk, men jag känner mig bara så fruktansvärt sorgsen över att inte få rätt hjälp. Det är ju min älskade hund som lider (och jag med den). Det är så jobbigt att bara titta på och inte kunna göra något mer än att vänta och vänta. Sambon och jag har vart hemma på semester nu i snart 4 veckor och hela semestern har handlat om recept,mediciner,dusch,sårtvättning och besök hos vetrinären. Jag har inte vart längre än 2 mil hemmifrån på 4 veckor.... Knappt träffat en människa mer än vetrinärer och sambon:(. Känner mig så jäkla trött och less på allt. (förlåt för allt gnäll,men jag måste få ur mig lite)

Vi har två klinker här som är lite större,och även om jag nu är lite missnöjd själv med den jag går på,så har jag hört (dock inga egna erfarenheter) att den andra är både dyrare och har väldigt många missnöjda besökare i bagaget.
Det finns även fler egna vetrinärer,men de flesta är "bondvetrinärer" och behandlar mest kor,grisar,hästar. Känns inte som att de har någon större erfarenhet av just hund och deras problem.

Kanske får man söka sig längre bort på kartan,men hur vet man att de är bra/bättre där? Är det bara att säga till på vetrinärkliniken att jag vill ha mina (hundens) journaler? Är det vanligt att man plockar ut dem?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

...Min hund har nu vart sjuk i tre veckor. .... Hon har aldrig vart såhär sjuk,men flera gånger varje år får hon bakteriella hudinfektioner och en massa prover och biopsier är tagna,mediciner och vetrinärens "gissningar" kostar massor av återbesök och nya recept skrivs ut hela tiden. Hon är även testad för alla möjliga allergier,men inte.....Vad gör man?

1) Hunden har ju definitivt varit sjuk i mer än tre veckor. Du skriver själv att man genom ÅREN tagit en massa provor, biopsier mm och att man provat olika mediciner inkl kollad för allergier.

2) Vad gör man - jo man letar vidare eller beslutar sig för att det kanske är ett annat alternativ man ska överväga. Någon gång tar ju värdigheten för hunden slut dvs den ahr inte längre ett bra liv.

3) Man för dagbok över vad som händer hunden - när får den symptom, samma tid varje år, nytt tvättmedel, schampoo, annat foder - byter du tex foder ofta? Får den en balanserad kost - mycket lever och lite ost är inte en balanserad kost och vitamin D förekommer rikligt i lever och lagras t ex. Obalanser kan ge hudproblem t ex.

4) Second opinion hos annan veterinär som du redan fått förslag på

Hur gamal är hunden tex? Hur lever den - när den inte visar symptom och hur hanterar du den då - som fullt frisk eller tar du hänsyn till de återkommande infektionerna och undviker förändringar i miljön - som väl är det du mest kan påverka?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

1) Hunden har ju definitivt varit sjuk i mer än tre veckor. Du skriver själv att man genom ÅREN tagit en massa provor, biopsier mm och att man provat olika mediciner inkl kollad för allergier.

Ja,hon har vart sjuk längre,men innan har det vart hudinfektioner utan feber och som har gått bort med antibiotika. Vetrinären har då fortsatt med utredningar om vad det är för bakterier och varför hon får det upprepande gånger. Tyvärr har de inte kommit fram till något och när hon då vart frisk där i mellan,så har vi fått rådet att tvätta varje litet utslag hon får med klorhexodin så att det inte sprider sig,att hålla henne ren och torr jämt. De gånger de har spridit sig har det blivit antibiotika och det har gått över.

2) Vad gör man - jo man letar vidare eller beslutar sig för att det kanske är ett annat alternativ man ska överväga. Någon gång tar ju värdigheten för hunden slut dvs den ahr inte längre ett bra liv.

Tankarna finns om att ta bort henne om det inte hittas något nu. Dock är det nu hon är sjuk,innan har det "bara" vart hudproblem. Att avliva henne för att hon har feber och just nu hudproblem som kanske går bort igen,är att ge upp lite för lätt. Det kanske är något enkelt som tex sköldkörteln som jag misstänker.

3) Man för dagbok över vad som händer hunden - när får den symptom, samma tid varje år, nytt tvättmedel, schampoo, annat foder - byter du tex foder ofta? Får den en balanserad kost - mycket lever och lite ost är inte en balanserad kost och vitamin D förekommer rikligt i lever och lagras t ex. Obalanser kan ge hudproblem t ex.

Naturligtvis lever hon inte på lever och ost i vanliga fall.Jag försöker få i henne något för att få lite ork,och för att antibiotikan inte ska bryta ner magen på henne. Jag ger henne färskfoder med lite torrfoder i vanliga fall,byter inte. Ibland får hon topping med rester. Dagbok för jag inte,men vi byter inte schampo,tvättmedel hemma och hennes hudinfektioner kommer inte samma tid på året

4) Second opinion hos annan veterinär som du redan fått förslag på

Vad betyder det?

Hur gamal är hunden tex? Hur lever den - när den inte visar symptom och hur hanterar du den då - som fullt frisk eller tar du hänsyn till de återkommande infektionerna och undviker förändringar i miljön - som väl är det du mest kan påverka?

Hunden är 4 år. Hon lever inte annorlunda någon tid på året. Naturligtvis tar jag nu hänsyn till att hon nu är sjuk,så vi aktiverar henne inte mer än nödvändiga kortare promenader. Hon får vila och ta det lugnt. Annars lever vi ett bra liv. Med långpromenader,skogspromenader och lättare träning. Vi leker med andra hundar och rastar henne var 4:de timme. Hon är aldrig själv mer än max ett par timmar någon gång i veckan. Visst är hon med oss ibland hos kompisar/släktingar,men jag kopplar inte ihop några hudinfektioner med dessa besök. Under sommaren gillar hon att bada. Detta får hon göra i rena sjöar med nogrann torkning efteråt. Hunden gårs igenom varje kväll i pälsen efter sår och fästingar. Vi lever inte annorlunda beroende på hennes hudinfektioner.
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Såhär ser min stackars hund hund:crazy::cry:

057.jpg


052.jpg


051.jpg


050-1.jpg


Inga superbilder,men är det någon som haft liknande hudproblem på sn hund?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Rent spontant så tycker jag bilderna starkt påminner om ringorm!

/Swat
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Rent spontant så tycker jag bilderna starkt påminner om ringorm!

/Swat

Kan hålla med dig,men det borde väl ändå vetrinären sett och påpekat om det var det:confused:........Om du tittar på översta bilden (ja,det är svårt att se),så är de väldigt olika i storleken. Ringorm är väl oftast ungefär lika stora?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Det brukar vara enklast att missa de "lättaste" diagnoserna!

En bekant höll på att hältutreda en hund i nästan en månad innan vi sågs på klubben och jag fann en sprucken klokapsel som visade sej vara "roten till det onda" ;)
Vid det laget hade hunden röntgats från topp till tå, behandlats för inflamation och ägaren hade börjat fundera på pensionering.

Min erfarenhet av just ringorm är att ringarna brukar kunna skilja en del i storlek, men inte jätte mycket kanske...
(Om du söker på google på "ringorm hund" så kan du se exempel på hur olika ringarna verkar kunna se ut.)

/Swat
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Jag sökte precis,och de kan tydligen vara olika i storlekarna.....

Men följdfrågan lider:
Brukar hundar få feber av det?

Hunden har blivit behandlad förut med parasitmedel (hette det hotspot,eller liknande kanske?) . Iallafall var det ett medel man droppade i nacken med några dagars mellanrum som skulle ta bort eventuellt rävskabb,loppor,löss och liknande. Detta var innan och naturligtvis kan hon blivit smittad av något nu senare. Men,såren/utslagen ser ungefär likadana ut nu,som de "alltid" gjort vid hennes bakteriella hudinfektioner. Skillnaden nu är att hon har säkert fem gånger mer utslag och har feber. Jag är jättetacksam för ditt förslag och tankar,men jag tror inte att det är ringorm. Ska be vetrinären kolla nästa gång vi träffas,för säkerhets skull:)
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Rubriken kanske blir lite fel,men efter tre veckor med en sjuk hund,känner jag mig desperat och ledsen. Vill skriva av mig lite och eventuellt få lite råd och tips.

Min hund har nu vart sjuk i tre veckor. Feber och fruktansvärda hudutslag. Hon äter nästan inget,utan pillar i sig lite småbitar av färsk lever och någon ostskiva. Jag har försökt med kokt köttfärs,kokt fisk,hundmat,rester,ja allt som hon i vanliga fall gillar,men hon äter inte. Dricker gör hon dock normalt.

Iallafall. Vi har naturligtvis vart i kontakt med vetrinären och har vart där tre gånger på två veckor. Det är svårt att komma intill pga tidsbrist,men de har vart snälla och släppt in oss en gång på de sparade akuttiderna. Första gången vi var där (fredag)fick hon dropp och antibiotika. Hon hade 40,2 i feber. Vi hämtade henne på kvällen,då febern hade gått ner och hon var något piggare igen. Antibiotika och febernedsättande sattes in och blodprov togs för fästingsjukdomar. jag misstänkte borrelia eftersom symtomen var feber,hängig och en hälta som kom helt plötsligt.

Efter helgen,på måndagen hade vi återbesök och hunden har åter lite feber. Variga utslag och börjar tappa pälsen på dessa sår. Vetrinären rekomenderar att fortsätta med febernedsättande och skriver ut en ny dos antibiotika av samma sort. Jag blir hemskickad med en telefontid till fredagen. På torsdagen är hundens utslag ännu värre och jag ringer vetrinären igen. De har inga tider och ber mig vänta tills jag pratat med vetrinären nästkommande dag på min telefontid. Då det sen är fredag eftermiddag när vetrinären ringer,så talar jag om att hunden ser för djävlig ut och inte verkar må bra alls. Fästingproverna hade kommit och visade negativt. Då de stänger kliniken över helgen kan jag inte komma in,dessutom säger hon att de inte har tid förräns torsdag nästa vecka. Jag protesterar och säger att hon inte kan gå i nästan en vecka när hon bara blir sämre och sämre i huden och det dessutom är rötmånad för alla sår hon har. Jag får då en av akuttiderna de har på måndagen.

I måndags var vi då inne igen. Jag har själv letat symtom och sjukdomar på nätet och ber dem ta ett sköldkörtelprov (flera av symtomen stämmer in väldigt väl).Det tar ett sådant prov och jag ber dem även ta skraprov på huden,vilket de också gör. Jag blir hemskickad med ett nytt recept på antibiotika (annan sort),men med orden om att vi kanske får byta sort igen när de fått svaren. Jag ska även duscha henne varannan dag i klorhexodinschampo och smörja utslagen med kortisonsalva.

Eftersom det inte gått mer än två dagar än,så har jag naturligtvis inte fått svar på proven. Jag har ytterligare telefontid i morgon (torsdag) och kanske hade proven kommit tills dess.

Hunden verkar inte må något bättre alls. Hon har dock inte feber idag,men är väldigt hängig och orkar inget. Hon vill inte gå ut och mest bara ligger i sin bädd. Tycker även hon är tungandad och "ledsen". Det som är positivt är att hon inte verkar fått några nya utslag nu,och de hon har, ser ut att börja torka ut lite.

Jag hoppas nu innerligt att det är sköldkörteln, och att vi så snart som möjligt kan få en medicin som hjälper mot hennes symtom.

Det jag ställer mig frågande till är hur vetrinären jobbar igentligen? Det verkar inte som att de utreder orsaken,utan bara skickar hem med antibiotika och hoppas på det bästa. Är det inte meningen att de ska ta prover och komma fram till en lösning? Är det meningen att jag som hundägare ska sitta och leta symtom och tala om vad jag vill att de tar för prover? Hur ska man kunna hitta en orsak till problemen när man inte ens vet var det finns för sjukdommar? Är det inte deras jobb att engagera sig lite mer, än att bara skicka hem ett recept och sen en telefontid för att höra om hunden blir bättre? Tänk om hunden lider av hjärtfel,njursvikt eller annat allvarligt och de inte ens kollar upp det? Hur mycket ansvar har en vetrinär,vad ingår i deras jobb? Trots allt,även om det absolut inte är det viktiga i detta,så har denna hund kostat mig en förmögenhet med alla utredningar och mediciner. Hon har aldrig vart såhär sjuk,men flera gånger varje år får hon bakteriella hudinfektioner och en massa prover och biopsier är tagna,mediciner och vetrinärens "gissningar" kostar massor av återbesök och nya recept skrivs ut hela tiden. Hon är även testad för alla möjliga allergier,men inte.....Vad gör man?

Veterinären har utrett allergi, man har tagit biopsier och "en massa prover". Nu, när hunden inte svarar på insatt antibiotika, tar man en bakt odling + resistens, helt enligt "skolboken". Jag tycker att det låter som att din veterinär både försöker utreda orsaken bakom (allergi är mkt vanlig orsak hos unga hundar, hormonella dermatoser, parasiter osv brukar ses på biopsi)) och behandla de uppblossande bakteriella infektionerna? Det är alltid ett detektivarbete att hitta orsaken till hudproblem och det kan ju tänkas att en nyinkopplad veterinär lyckas bättre. Eftersom problemen pågått så länge kan du be om remiss till en hudspecialist.

Visst kan det vara idé att kolla sköldkörteln, men hudproblemen är ingalunda typiska för hypotyreos. Ni kommer med största sannolikhet att få ett lågt T4-värde om proven tagits när hunden har en samtidig hudinfektion, den bör vara bortbehandlad innan provtagning för att undvika falska väden. T4 sjunker nämligen vid flera olika hudinfektioner både med bakterier, jästsvamp och parasiter.

Hur behandlas hunden i dagsläget? Vad äter den?
Har ni gjort en ordentlig eliminationsdiet för att undersöka foderallergi?
Har man tagit skrapprover för demodex?

Utslagen kan visserligen se ut som ringorm, men vanliga stafylokockinfektioner ger också det utseendet. Förmodligen rör det sig om en resistens staff, men nu, när bakt prov är taget, kommer ni att kunna sätta in riktad behandling.
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Jag som har en allergisk hund med hudirritationer som kommer och går undrar:

Vad får hunden att äta i vanliga fall? Risken är att foderallergier bara visar sig som dåligt imunförsvar! Kolla igenom innehållsförteckningen på fodret.

Ges några extra vitaminer? Min vovve äter hälften senoirfoder/light hälften foder med medelhöga värdea. Det gör att han får i sig lite mer vitaminer och mineraler än annars och ändå lägger jag till vitamin/mineraltabletter OCH B-vitamin. Jag tycker att han funkar bäst på det. Tydligen behöver hans kropp lite mer vitaminer och mineraler än vad fodertillverkarna anser för att han ska må bra.

Hudirritationerna ser ganska lika de staffetillväxter som min hund kan få när han kliar sig. Kliar sig hunden perioden innan hudirritationerna kommer?

Jag vet percis hur svårt det är att själv veta vad hunden har gjort, ätit, varit osv. innan ett problem uppstår. Senast var min egen fråga: Undra om det var att det var så mycket lövträd, att han badade i den där äckliga dammen, att han rullade sig i gräset, att B-vitaminen är slut eller stressen av att åka på besök hos andra som utlöste problemet? Eller är det det nya fodret som jag har haft i snart 4 månader och noggrant har kollat innehållsförteckningen på?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Veterinären har utrett allergi, man har tagit biopsier och "en massa prover". Nu, när hunden inte svarar på insatt antibiotika, tar man en bakt odling + resistens, helt enligt "skolboken". Jag tycker att det låter som att din veterinär både försöker utreda orsaken bakom (allergi är mkt vanlig orsak hos unga hundar, hormonella dermatoser, parasiter osv brukar ses på biopsi)) och behandla de uppblossande bakteriella infektionerna? Det är alltid ett detektivarbete att hitta orsaken till hudproblem och det kan ju tänkas att en nyinkopplad veterinär lyckas bättre. Eftersom problemen pågått så länge kan du be om remiss till en hudspecialist.

"Min" vetrinär ska vara specialist på hud... Jag menar inte att anklaga vetrinären på något sätt,men så fort hunden är "bra" (mellan perioderna),så läggs allt ner som att hunden är frisk. Och så börjar det om igen nästa gång det blossar upp. Det jag reagerar på är att jag får komma med alla möjliga (och omöjliga) ideer på vad det kan vara. Jag är ingen vetrinär,jag är inte utbildad,jag vill ha hjälp och betalar för att få det,ändå är det jag som sitter och letar efter alla orsaker och symtom för att försöka komma underfund med vad det kan vara. Det är jag som föreslår vilka prov som ska tas och det är jag som får puscha på för att utredningarna ska fortsätta. Jag undrar bara om det ska gå till så? Är det mitt "ansvar" att lägga mig i deras jobb och komma med förslag?

Visst kan det vara idé att kolla sköldkörteln, men hudproblemen är ingalunda typiska för hypotyreos. Ni kommer med största sannolikhet att få ett lågt T4-värde om proven tagits när hunden har en samtidig hudinfektion, den bör vara bortbehandlad innan provtagning för att undvika falska väden. T4 sjunker nämligen vid flera olika hudinfektioner både med bakterier, jästsvamp och parasiter.

Du svarade jättefint på en tråd jag skrev för några dagar sedan om sköldkörteln. Det är inte "bara" hudproblemen som dykt upp nu,utan flera av de symtom jag läst mig till, verkar stämma på henne. Bla: Hunden har torr och livlös päls,har blivit tröttare och slöare hela tiden efter hand. Det finns ingen gnista i henne. Går inte ner i vikt trots att hon inte äter något nu. Från att ha vart en badande,lekfull unghund till att bli bekväm,"lat", och slö individ. Inget är liksom riktigt kul längre för henne

Hur behandlas hunden i dagsläget? Vad äter den?

Just nu får hon antibiotika Clinacin,febernedsättande Cytotec och Canidryl för magen. utöver det är då Fuciderm insatt som salva att stryka på såren,samt klorhexodinschampo från Douxo att duscha i. Innan Clinacin fick hon antibiotika Ronaxan. I matväg äter hon nu inget,men i vanliga fall färskfoder blandat med lite torrfoder. Där i mellan får hon lite rester och ben/godis

Har ni gjort en ordentlig eliminationsdiet för att undersöka foderallergi?

Ja,vi provade i 12 veckor,men hon visade ingen skillnad varken på det eller proverna som togs

Har man tagit skrapprover för demodex?

Jag tror det,men kan blanda ihop det med andra namn. vad är det mer exakt?

Utslagen kan visserligen se ut som ringorm, men vanliga stafylokockinfektioner ger också det utseendet. Förmodligen rör det sig om en resistens staff, men nu, när bakt prov är taget, kommer ni att kunna sätta in riktad behandling.

Ja, det hoppas jag verkligen på:laugh:. Om inte jag minns fel,så är du vetrinär själv? Har du personligen några ideer på vad jag kan begära för prov och testa henne för? Hur ska jag gå vidare,eller tycker du att det är läga att ta bort henne?Jag låter säkert löjlig,men aldrig har ett djur betytt så mycket som denna hund,och trots att jag av humana skäl,ibland funderar på att ta bort henne,så vill jag av hela mitt hjärta bara få tillbaka min älskade hund. Hon betyder nästan allt för mig
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Jag som har en allergisk hund med hudirritationer som kommer och går undrar:

Vad får hunden att äta i vanliga fall? Risken är att foderallergier bara visar sig som dåligt imunförsvar! Kolla igenom innehållsförteckningen på fodret.

Hon får färskfoder och lite torrfoder på det. Vi har kollat henne för foderallergi och detta verkar inte vara problemet..

Ges några extra vitaminer?

Hon har fått äggula,omega 3/6 i både olja och tablettform. Vi har även "behandlat huden utifrån med oljebaserade balsam och speciella schampoon.

Min vovve äter hälften senoirfoder/light hälften foder med medelhöga värdea. Det gör att han får i sig lite mer vitaminer och mineraler än annars och ändå lägger jag till vitamin/mineraltabletter OCH B-vitamin. Jag tycker att han funkar bäst på det. Tydligen behöver hans kropp lite mer vitaminer och mineraler än vad fodertillverkarna anser för att han ska må bra.

Hudirritationerna ser ganska lika de staffetillväxter som min hund kan få när han kliar sig. Kliar sig hunden perioden innan hudirritationerna kommer?

Nu kliar hon sig,men annars inte mer än en normal hund. Kanske lite mer,men det kopplar jag ihop med torr hud/päls och irritation i huden.

Jag vet percis hur svårt det är att själv veta vad hunden har gjort, ätit, varit osv. innan ett problem uppstår. Senast var min egen fråga: Undra om det var att det var så mycket lövträd, att han badade i den där äckliga dammen, att han rullade sig i gräset, att B-vitaminen är slut eller stressen av att åka på besök hos andra som utlöste problemet? Eller är det det nya fodret som jag har haft i snart 4 månader och noggrant har kollat innehållsförteckningen på?


Har du kommit tillrätta med din hund? Hur gick era behandlingar till?

Lycka till med vovven,kram
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Ja, det hoppas jag verkligen på:laugh:. Om inte jag minns fel,så är du vetrinär själv? Har du personligen några ideer på vad jag kan begära för prov och testa henne för? Hur ska jag gå vidare,eller tycker du att det är läga att ta bort henne?Jag låter säkert löjlig,men aldrig har ett djur betytt så mycket som denna hund,och trots att jag av humana skäl,ibland funderar på att ta bort henne,så vill jag av hela mitt hjärta bara få tillbaka min älskade hund. Hon betyder nästan allt för mig

Nej, jag tycker inte att du ska ta bort henne. Då vill man allt ha en diagnos först. Problemet i dagsläget är ju att hudproblemen och febern inte säkert hör ihop. Först får hon Ronaxan, tetracyklin, mot - förmodar jag - misstänkt Borrelia eller Anaplasmos? Togs inga prover för detta i samband med besöket? Nu har man bytt till Clinicin, klindamycin, ett föstahandspreparat som i de allra flesta fall fungerar på bakteriella hudinfektioner (och annat med, förstås). Det kan tänkas att klindamycin inte fungerar på just den bakterie damen har, men det visar provet.

Nej, det är klart att du inte ska behöva styra utredningen själv. Det är ju inte bra att du uppfattar det så. Ring och be att få en telefontid med veterinären så kan hon kanske redogöra för sin plan för hunden. Och känner du att det inte funkar så tycker jag att du ska byta vet, din är säkert mycket duktig, men ibland klaffar det inte. Är hon alltså hudspecialist?

Vad gäller hypotyreos - det kan vara det som är orsaken, men oavsett vilket kommer proverna som tagits när hunden står på antibioitka och ha en infektion i kroppen att visa låga värden. Och då blir det svårt att tolka, för man vill ju inte sätta in medicin i onödan. Provet bör tas när hunden inte samtidigt har en infektion i kroppen.

Nej, jag har inga personliga idéer, skulle jag försöka hjälpa dig måste jag ha hennes journaler och själv göra undersökningar. Jag kan ju bara gissa lite efter vad du beskriver. Kolla Demodex, brukar man säga när man inte får bukt på ett problem, men det kan ju vara gjort. Undrar vilket foder hon gick på under eliminationsdieten, kanske göra om den med ett säkrare. Är hon pricktestad och utredd för atopi? Många frågor, svårt för dig att svara på utan journaler. Och som sagt, är din vet hudspecialist bör hon ju ha full koll!
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Nej, jag tycker inte att du ska ta bort henne. Då vill man allt ha en diagnos först.

Håller med dig,men man blir orolig för att man blir egoistisk. Det är det sista jag vill,men jag vill inte att hunden ska lida...

Problemet i dagsläget är ju att hudproblemen och febern inte säkert hör ihop. Först får hon Ronaxan, tetracyklin, mot - förmodar jag - misstänkt Borrelia eller Anaplasmos?

jag misstänkte borrelia,då hon blev oförklarigt halt och feber.

Togs inga prover för detta i samband med besöket?

Jo,det gjorde vid första besöket nu.De visade negativt på alla fästingsjukdomar

Nu har man bytt till Clinicin, klindamycin, ett föstahandspreparat som i de allra flesta fall fungerar på bakteriella hudinfektioner (och annat med, förstås). Det kan tänkas att klindamycin inte fungerar på just den bakterie damen har, men det visar provet.

Såren/utslagen verkar som att de torkar ut nu. Det har dock bara gått två dagar,så det är svårt att säga än. Verkar inte som hon fått några nya nu iallafall:)


Nej, det är klart att du inte ska behöva styra utredningen själv. Det är ju inte bra att du uppfattar det så. Ring och be att få en telefontid med veterinären så kan hon kanske redogöra för sin plan för hunden. Och känner du att det inte funkar så tycker jag att du ska byta vet, din är säkert mycket duktig, men ibland klaffar det inte. Är hon alltså hudspecialist?

Enligt hemsidan så är hon hudspecialist på kliniken. Dock har jag haft en annan nu under sommaren (under semestern?) som i övrigt är jättegullig. funderar nu på att byta klinik.

Vad gäller hypotyreos - det kan vara det som är orsaken, men oavsett vilket kommer proverna som tagits när hunden står på antibioitka och ha en infektion i kroppen att visa låga värden. Och då blir det svårt att tolka, för man vill ju inte sätta in medicin i onödan. Provet bör tas när hunden inte samtidigt har en infektion i kroppen.

Jag vet inte om det stämmer,men det jag läst mig till,så går det provbehandla hunden mot hypotyreos. Då visar medicinen om det blir bättre och det var tydligen inte farligt att pröva en period. har du andra erfarenheter om det eller är jag helt fel ute?

Nej, jag har inga personliga idéer, skulle jag försöka hjälpa dig måste jag ha hennes journaler och själv göra undersökningar. Jag kan ju bara gissa lite efter vad du beskriver. Kolla Demodex, brukar man säga när man inte får bukt på ett problem, men det kan ju vara gjort. Undrar vilket foder hon gick på under eliminationsdieten, kanske göra om den med ett säkrare. Är hon pricktestad och utredd för atopi? Många frågor, svårt för dig att svara på utan journaler. Och som sagt, är din vet hudspecialist bör hon ju ha full koll!

Hon är inte pricktestad men utredd med atopi. Hm,blev lite osäker nu,är atopi det jag tror med att de tar "hudbitar" från huden? (detta är gjort iallafall). Fodret hon blev utredd med var ett fiskfoder som hette något med "Specifik". kan du rekomendera något som är bättre? Tack snälla du för att du tar dig tid och svarar. Jag vill inte låta otrevlig på något sätt,jag är bara orolig och ledsen. Jag är tacksam till tusen:laugh:
 
Senast ändrad:
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Om det är ringorm så kommer väl skrapprovet att visa det? Eller beror det på?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Atopi = allergi mot ämnen i omgivningen, t ex pollen och kvalster. Utreds med pricktest eller med ett speciellt blodprov. Du kan läsa mer om både atopi och foderallergi på www.drbaddaky.no - för svensk text tryck nere till höger nånstans...

Du tänker på biopsi, det innebär att man tar och stansar loss en liten bit av hud och underhud. Biopsin snittas sedan och undersöks med mikroskop - då ser man vilken typ av reaktion det finns i huden. Ibland kan biopsin ge en diagnos, men ofta fås en relativt allmän bild som kan stämma in på flera hudsjukdomar.

Vad gäller eliminationsdiet så föredrar jag att utföra den med hydrolyserade foder. Hydrolyserade foder är processade så att proteinerna är nedbrytna i små peptider, så små att immunförsvaret inte upptäcker dem. Under eliminationsdieten ger man inget annat utöver detta foder och det vanligaste är att man testar under 8 veckor. Efter eliminationsdieten utför man en provokationsdiet - man ger då åter det som hunden tidigare åt + godis + eventuell husmanskost osv - då ser man snabbt om en försämring sker. Försämring = foderallergi. Jag antar att ni använt Specific COD-Hy, ett hydrolyserat foder med mycket omega 3/6 från fiskolja. KB säger att fiskoljan i detta foder inte ska vara något problem, så det får man väl lita på. Problemet med Specifics och Royals hydrolyserade foder är att de endast är sönder-choppade till 100000 Daltons (nån enhet för det där) medan Hill´s z/d är hydrolyserat till 3000 Dalton. I studier har man visat att hundar kan reagera på peptider ner till 7000 Dalton, vilket alltså ger att Specifics och RC´s foder KAN ge fel svar = att hunden inte är foderallergisk, trots att den faktiskt är det. Om ni inte hittar något annat skulle ni kanske kunna testa en ny eliminationsdiet med z/d under 8 veckor.

Därefter, om det inte är gjort, bör man kolla atopi.

Sköldkörtel och parasiter bör nog uteslutas först, men det är ju på gång vad jag förstår.

Har hon några symptom när hon är "frisk"? Alltså mellan utbrotten av hudutslag? Kala fläckar, fäller mer än normalt, röda öronlappar, mjäll, dålig mage... Nåt?
 
Sv: Hur mycket ansvar har vetrinären? Obs långt..

Ringorm är inte så enkelt att upptäcka på cytologi, även om det går. En odling är betydligt bättre diagnostik.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Hej Min valp på 12 veckor som har varit någorlunda rumsren (ca 0-4 olyckor om dagen), säger alltid till eller så ser man när han behöver...
Svar
4
· Visningar
1 228
Hundhälsa HJÄLP - ÄR DET NÅGON SOM VARIT MED OM NÅGOT LIKNANDE MED HUND?? VETERINÄREN HITTAR INGET SVAR! För 2 månader sen Blöder från urinröret...
Svar
1
· Visningar
587
Senast: Lyan
·
Hundhälsa Förlåt för en brutalt lång text Våra två tikar har precis löpt(dom är extremt synkade och löper typ exakt samtidigt). Sedan löpet har...
Svar
4
· Visningar
1 615
Hundhälsa Ska försöka fatta mig kort om min hunds mer eller mindre diffusa symptom och historiken av dem... är givetvis under utredning hos...
2
Svar
30
· Visningar
6 007

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp