Att påstå att lucernpellets inte sväller är lika sanningsenligt som att påstå att himlen är grön. De sväller 3-4 ggr sin storlek. Hela grejen med pellets är att varan torkas och pressas. När sedan vatten tillsätts så tar det mer plats. Med resonemanget i vissa av inläggen i tråden skulle inte spånpellets eller halmpellets heller svälla. Lucernhack är en annan sak, det är inte pressat, så den jämförelsen haltar.
Men det tar tid för lucernpellets att svälla, betydligt längre än för betfor. Så jag kan tänka mig att om man har hällt kallt vatten på pelletsen och fodrar inom en timme så ser man inte så stor skillnad, och så tror man att det inte kommer att hända mer. Med den temperatur i foderutrymmet och de lagringsförhållanden jag har till pelletsen så tar det ca 6 timmar innan de svällt klart så att de är utan hård kärna. Då ser man ingen pelletsform längre, men det är inte heller en lös gröt utan ganska fast massa. Om man har sina pellets i ett fuktigt utrymme, tex en skulle, så går det fortare för då är de redan delvis svällda av luftfukten. Det går också att få dem att svälla snabbare om man häller på kokande vatten. Då kan jag få tiden kortad till en dryg timme.
Till trådstartaren:
Om det är kallt i utrymmet där lucernen står och sväller kan det fungera med 24 timmar, men jag skulle vara försiktig med längre tider. Men du kan ju testa att sätta några små byttor i blöt lite olika tider för att se vad som fungerar hos er. Står det för länge känner man det på lukten, blir liksom en lite syrlig doft. På sommaren går det fortare med svällandet, och det blötlagda fodret blir också dåligt snabbare, inom ett dygn här hos mig. Tur att det finns gräs då så att pelletsen inte behövs!
Generellt sväller pelleterat foder rätt mycket. Olika för olika foder, förstås, men jag tycker att man bör sätta ett sådant foder i blöt och prova sig fram angående tider och vattenmängd innan man börjar fodra med det. Mindre mängder kan naturligtvis ges torrt, ingen blötlägger ju tex hästgodis som också ofta är pelleterat.