Sv: Hur länge klarar sig en hösilagebal?
Med rätt hantering och med rätt grovfoder skulle jag inte påstå att det är omöjligt. Chansen är liten men inte helt borta.
Men då gäller det att du får hem en bal som är "rätt" hanterad samt rätt "behandlad". D v s att balen har tillräcklig med lagerplats så att risken för hål är minimal. Om balen har utsatt för mindre hål vid hanteringen har balen redan fått en sämre kvalitet för att kunna hålla längre. Och då är det inte det synbara hålen utan dom hålen balen kan utsättas vid pressting eller vid flyttning. Räcker med ett litet, litet hål så har redan "processen" påbörjat vid " bäst före datumet" förkortas.
Detta är väldigt svårt att veta om balen är "rätt" hanterad. Egentligen vet man det när balen inte håller sig fräsch länge utan blir dålig ganska fort. Alltså balen som utsatt för små hål börjar inte mögla så länge man inte öppnar balen utan den kommer senare när värmegången kommer igång. Lite svårt att förklara.
Vädret kan också spela ett spratt vid hur lång tid innan kvalitet på balen försämras. Om det är kallt ute och balen har småhål i sig så kan balen klara sig längre jämfört om det är regnväder.
Men det som mest kommer ha nån betydelse är din hantering av balen. När balen bara står vid mildare väder så kommer det bli en s k värmegång i balen.
Den värmegången måste du försöka förhindra innan ens den uppstår. Vilket betyder att du måste dela upp balen. Grovfoder måste få luft för att värmen inte ska uppstår. Och detta tror jag blir ditt största problem. Det räcker inte dela balen på hälften utan helst i tio delar, om inte mer. Sen även då måste grovfodret förvaras svalt. För att ens har en chans att hålla sig bra.
Kyla kommer vara den som "stoppar" upp försämring hos balen. Är det tillräckligt kallt så kan en bal hålla sig ett bra tag.
Men som sagt jobbigt med tanke på all jobb som kvävs, men inte omöjligt