Praefatio
Trådstartare
Jag blev utelåst i tre dagar och mina två liter outspädda fläderblomssaft, som stod i kylen och skulle silas + frysas in samma dag som jag låste mig ute, möglade Det var bara att slänga och jag är jättebesviken. Min kompis muntrade upp mig genom att lova att plocka några kilo rabarber till mig, och jag ska få komma till henne och plocka hallon nästa vecka när de är riktigt mogna och fina. Jag ska göra en del saft att frysa in men är också sugen på att göra marmelad.
Problemet är att ju att vi inte äter marmelad jätteofta. Visst kan man göra och ge bort, men lite vill jag allt spara själv... Hur länge håller sig marmeladen om man använder syltsocker och kokar burkarna samt förvarar marmeladen i kylen? Min farmor brukar göra plommonmarmelad (fast jag ska göra vin av hennes plommon i år istället) och då får vi hem fyllda burkar där hon har täckt marmeladen med ett lager vax. Har för mig att den brukar hålla jättelänge med vaxet på, stämmer det? Hur lång tid tar det från det att man börjar använda marmeladen tills dess att den möglar om man är noga med att använda rena skedar när man tar osv?
Jag har blivit skitnojjig nu tack vare att saften möglade, den besvikelsen vill jag inte genomgå igen.
Problemet är att ju att vi inte äter marmelad jätteofta. Visst kan man göra och ge bort, men lite vill jag allt spara själv... Hur länge håller sig marmeladen om man använder syltsocker och kokar burkarna samt förvarar marmeladen i kylen? Min farmor brukar göra plommonmarmelad (fast jag ska göra vin av hennes plommon i år istället) och då får vi hem fyllda burkar där hon har täckt marmeladen med ett lager vax. Har för mig att den brukar hålla jättelänge med vaxet på, stämmer det? Hur lång tid tar det från det att man börjar använda marmeladen tills dess att den möglar om man är noga med att använda rena skedar när man tar osv?
Jag har blivit skitnojjig nu tack vare att saften möglade, den besvikelsen vill jag inte genomgå igen.