How To: Teckenspråk

Asko

Trådstartare
Jag skrev detta i Vad gör vi nu tråden men kom på att det kanske hör hemma i en egen tråd. Teckenspråk är mitt förstaspråk och jag gick i dövskola i grundskolan och gymnasiet så det är ett språk som jag är rätt hemma i, även om jag fått mycket mindre användning för det nu när jag börjat arbeta. Men det är fortfarande ett språk jag älskar och som har gett mig mycket :love: Och så är det roligt och så bildligt!

Eftersom det här är mest ett hästforum så tänkte jag att det kunde vara kul att visa olika tecken för saker som har med hästar och ridning att göra. De kommer alla från ett teckenspråkslexikon som finns online gratis, det finns även en app tror jag.

Häst: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/04399:D
Rida: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/04298 (logiskt eller hur? Det är ett väldigt bildligt språk :love:)

Skritt: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14774 (jag visste inte just det tecknet faktiskt)
Trav: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/13151 (var försiktig med att söka efter de andra tecken på trav, det finns ett annat tecken för själva travsporten (som finns nedan), detta är för gångarten)
Galopp: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14143
Intressant nog så fanns det en för förvänd galopp: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14137 (som jag inte vet vad det är men som jag kan kanske gissa mig fram till pga det första tecknet som betyder omvandla/förvandla/ändra)

Hoppning: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14221 (fast jag brukar nog strunta i handen under som visar hindret, gör tecknet för häst först och sedan hoppning för att visa just hästhoppning - annars kan det bli bara "hoppa" typ, men det behövs nog inte under en ridlektion, där fattar man ju att det har med hästar att göra)
Fälttävlan: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14119 (den visste jag inte men makes sense, det andra tecknet betyder tävling i ren allmänhet också)
Dressyrtävlan: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/14027 (Händerna är alltså som hästens hovar :love:)
Trav(sport!): https://teckensprakslexikon.su.se/ord/03904 (det är alltså tömmarna man håller i :D)

Och så finns det en massa andra tecken för saker som jag inte ens vet vad de är :Dhttps://teckensprakslexikon.su.se/kategori/sport-hastsport
 
Senast ändrad:
Teckenspråk är annars som alla andra språk i världen, de är knutna till länder och regioner osv. Så det finns svenskt teckenspråk och amerikanskt teckenspråk tex. Men på grund av att det är ett så bildligt språk så kan man lättare göra sig förstådd sinsemellan än i talspråket.

Och så finns det dialekter, fast de är inte lika vanliga som i talspråket tror jag, man förstår sig lätt på varandra för det mesta.
Men det finns en region i sverige som har lite speciella fasoner för sig ... nämligen norrland :cautious::p Jag tror att det kommer sig lite av att det är vanligast där att barnen i grundskolan i härnösand bor på internat och därmed utvecklar en del eget så att säga, medan i resten av landet så bor barnen oftast tillräckligt nära skolorna (eller så flyttar föräldrarna) för att kunna pendla varje dag.

Apelsin (härnösand): https://teckensprakslexikon.su.se/ord/01236
(Jag tror att det kommer från att klämma en apelsin och att det kan spruta vätska in i ögonen då ... vilket känns busigt eller pessimistiskt :cautious::rofl:)
Blöt (härnösand): https://teckensprakslexikon.su.se/ord/16415
(DOES NOT MAKE ANY SENSE :rofl::rofl::rofl: kanske någon som haft djup grop i hakan och legat ned i regnet och då fått en liten pöl med vatten i gropen ..... extremt osannolikt dock :rofl:)
Härma (det står inte varifrån på sidan men det jag fick höra av vänner som gick i skolan i härnösand så kom det därifrån och jag hade aldrig sett det förut): https://teckensprakslexikon.su.se/ord/07922
(..... absolut. ingen. aning. :rofl: men jag gillar det, tycker att det är gulligt :love::D)
De är de jag fått lära mig av mina vänner som kommit från norrland/härnösand. Men på sidan finns det så att man kan söka efter region och klickar man på härnösand så dyker det upp en massa tecken som kanske ingen annan från andra platser skulle fatta :rofl::p

De tecken som jag är van vid för orden ovan.
Apelsin: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/12060 (fast jag "skalar" bara en gång och inte flertalet gånger. Men det är ju logik, man skalar ju en apelsin, eller hur?)
Blöt: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/01676 (fast jag vrider lite på handlederna lite, pga tecknet kommer från att vrida en blöt trasa. Ni ser - LOGIK :angel::D)
Härma: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/15490 (man "tar" något från en annan och gör samma sak själv - åter igen LOGIK, till skillnad från de där norrlänningarna :angel::p:p:p)
 
Personligen talar jag teckenspråk rätt flytande (fortfarande, hoppas jag :cautious:), och det har sin egen grammatik och meningsbyggnader osv.

Men det finns teckenspråk som stöd, och är extremt vanligt hos föräldrar och andra som inte kan/vill/behöver lära sig flytande teckenspråk. Det funkar minst lika bra när man vill kommunicera med någon på teckenspråk! Det är inte något man behöver skämmas över, det är bara otroligt kul att någon faktiskt försökt och ansträngt sig :love: Det är basically teckenspråk men man använder det svenska talspråkets grammatik och meningsbyggnad. Man behöver inte teckna varje ord i en mening, tex ordet att. Om man kan bara ett tecken om ett ämne man vill prata om, tex hästar, så kan det räcka för hörselskadade att man visar det så är det, åtminstone för mig, betydligt lättare för mig att förstå vad man säger när man vet vad för område man vill tala om.


För övrigt så skrev jag tidigare att teckenspråk är ett bildligt språk - jag vill ta ett exempel. I det svenska talspråket så kanske man säger "Sitt upp på hästen", men i teckenspråket så blir den meningen ett enda tecken. Se tecknet för rida i första inlägget - man låter människan (den ena handen) börja bredvid hästen (den andra handen) och sedan sätta sig på hästen (den andra handen). Det är allt som behövs för att tala om exakt det man sagt som i talspråket krävde en hel mening.
Men det händer också tvärtom förstås, att något kort i talspråket kan behöva en längre förklaring på teckenspråket.
 
Jag gick gymnasiet i Örebro och det som alltid är kvar i mitt minne är luciatågen på skolan. Så himla effektfullt när de tecknar "i kör" och med det långsamma tempot. Och kombinationen med sången när de båda är i takt. Tycker liksom aldrig att de luciatåg med bara sång jag sett senare blir lika vackra. (men nu har det gått så många år så att minnet förmodligen är lite idyliserat också).
 
Vi fick lära oss lite teckenspråk på "dagis", tror fortfarande jag kan alfabetet och häst och rida kom jag också ihåg :D
 
Hade en klasskamrat som ofta sa att hennes mamma blev så sur för att hon bara använde en hand (förmodligen slött tonårsnonchalant).
Det måste vara massor av tillfällen där man har en eller två händer upptagna, håller i saker osv. Hur funktionellt kan man egentligen prata med bara en hand?
 
Jag gick gymnasiet i Örebro och det som alltid är kvar i mitt minne är luciatågen på skolan. Så himla effektfullt när de tecknar "i kör" och med det långsamma tempot. Och kombinationen med sången när de båda är i takt. Tycker liksom aldrig att de luciatåg med bara sång jag sett senare blir lika vackra. (men nu har det gått så många år så att minnet förmodligen är lite idyliserat också).
Vad roligt att du har ett sånt minne :love:
 
Använder man alltid munrörelser också vid teckenspråk?
Personligen så blir jag helt störd om någon inte använder munnen när de tecknar :o Jag har mött på enstaka såna personer och det är som att min hjärna blir jätteförvirrad utan det. Andra personer stör sig kanske inte lika mycket. I amerikanskt teckenspråk tror jag att det är vanligt att man inte har några munrörelser - passar inte mig :angel: Men som tur är så i svenskt teckenspråk så använder till 90% av användarna munrörelser också.
Men det finns också munrörelser som inte går att översätta, för att använda ett exempel så kan man använda munnen att visa att en häst hoppar pyttelitet hinder eller ett jättestort hinder (med bara mindre höjdskillnader på själva handen). Man kan blåsa ut kinderna när man vill visa att något är jättestort, jättetungt eller göra lite ihopsnurpna (svårt att förklara) för att visa att något är otroligt litet - men det går också att ha utdragna mungipor lite grann, tex https://teckensprakslexikon.su.se/ord/01702 som betyder jättestor eller https://teckensprakslexikon.su.se/ord/00604#exempel2 som betyder jätteliten.
Lite svårt att hitta exempel på sidan då de försöker ha någorlunda neutrala ansikten.

Jag har tydligen glömt lite från mina teckenspråkslektioner i skolan :o:angel: Det finns genuina tecken som är tecken där det inte finns något ord man använder till läpparna: https://teckensprakslexikon.su.se/sok/genuina (det är en rolig grupp tecken att titta på! Rekommenderas :D)
Betydelsen bakom dem kan vara enstaka ord eller meningar på talspråket, tex dra ut på tiden: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/07685
Här är ett väldigt vanligt: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/03957 som har tydliga munrörelser "pi" (som kan betyda egentligen eller faktiskt i teckenspråket)
Här är ett jag gillar :D: https://teckensprakslexikon.su.se/ord/00811
 
Hade en klasskamrat som ofta sa att hennes mamma blev så sur för att hon bara använde en hand (förmodligen slött tonårsnonchalant).
Det måste vara massor av tillfällen där man har en eller två händer upptagna, håller i saker osv. Hur funktionellt kan man egentligen prata med bara en hand?
:rofl: Ja självklart försökte man anstränga sig så lite som möjligt som tonåring :angel:
Men vissa tecken är nästan omöjliga utan. Om man verkligen måste säga tex "till" (https://teckensprakslexikon.su.se/ord/00328), så funkar det inte (tycker jag) med bara en hand. Men oftast med stödhanden (den platta i det här fallet, oftast vänsterhanden för högerhänta) så kan man ändå hålla något i den handen, den måste inte vara helt utplattad för att använda som stödhand. Det viktiga är handen med fingrarna vikta åt sidan inåt och rörelsen, att den förs mot stödhanden. Men jamenvisst hände det i skolan att man hade händerna upptagna av skolböcker och då stod man där och gjorde överdrivna munrörelser så att man fick läsa på läpparna eller rörelser med huvudet för att visa vart man skulle gå :D Eller helt enkelt ställde ned böckerna någonstans ;)
Men man kommer annars förvånansvärt långt med bara en hand, man kan använda någon annan kroppsdel till hjälp eller göra rörelsen ändå och kolla om den andra fattar innan man fortsätter.

Men en grej som jag ska nämna som var fruktansvärt praktiskt när man var tonåring - när man klev av bussen på vägen hem och ville fortsätta prata med sina kompisar genom glaset. No problem! :devil::D
 
Jag tecknar en del men långsamt och klumpigt och nästan bara enskilda ord och alfabetet. Det svåraste är att söka upp ord att teckna på finlandssvenska, för det är naturligtvis annorlunda än svenska... Så man får dubbelkolla så det blir rätt.
 
Jag tecknar en del men långsamt och klumpigt och nästan bara enskilda ord och alfabetet. Det svåraste är att söka upp ord att teckna på finlandssvenska, för det är naturligtvis annorlunda än svenska... Så man får dubbelkolla så det blir rätt.
Jag kan inget tecken på finlandssvenska :cautious: Har inte ens tänkt på att det borde finnas något sånt också.
 
stödhanden (den platta i det här fallet, oftast vänsterhanden för högerhänta)
Fattar jag det där rätt, att vänsterhänta pratar spegelvänt?
Är det alltid en hand som är mer aktiv/viktig och det är den samma oberoende av vilket tecken det är?
 
Fattar jag det där rätt, att vänsterhänta pratar spegelvänt?
Är det alltid en hand som är mer aktiv/viktig och det är den samma oberoende av vilket tecken det är?
Nej, vänsterhänta behöver inte vara vänsterhänta i teckenspråket. Jag kan inte uttala mig om alla vänsterhänta och noterade inte så noga vilken hand mina vänsterhänta klasskamrater använde, vilket var dessutom bara 2-3 st och en av dem kunde använda båda händerna. Men jag tror att de oftast använder högerhanden också. Jag uttalade mig om högerhänta då jag har mest vetskap om dem och finner det ganska otroligt att en högerhänt skulle ha vänsterhanden som dominant hand i teckenspråket.
Men jag kan använda vänsterhanden att teckna med, det är inte lika svårt som att skriva med den - det finns ju tecken som använder båda händerna lika mycket så den är ju van. Känns bara konstigt om man ska lägga ned högerhanden (utan att den är upptagen av något annat) och använda vänstern :D
Det finns alltså i vissa tecken en "passiv" hand som man använder som "stöd", tex i tecknet "till". Om jag kan välja och båda händerna är lediga så väljer jag nog alltid höger hand som aktiv hand.

Här en exempel mening på teckenspråk:
https://teckensprakslexikon.su.se/ord/00998#exempel1
Du kan se att hennes vänstra hand är ibland passiv och stöd till hennes högra hand, samtidigt som det finns tecken där hon använder båda händerna likadant (vilket för övrigt är tecken för "oförskämt" och "tecknar"/samtalar i den meningen).
 
Fattar jag det där rätt, att vänsterhänta pratar spegelvänt?
Är det alltid en hand som är mer aktiv/viktig och det är den samma oberoende av vilket tecken det är?
De flesta vänsterhänta jag känner tecknar med vänstern. Jag kan också, men det känns extremt bakvänt.
 
Jag kom på en annan lite rolig grej med teckenspråket som man inte tänker så mycket på när man kan teckenspråk. Det är lätt att byta position i en "berättelse" på teckenspråk.

Låt mig förklara - för att fortsätta med häst och ritt exemplen (:angel:). Om man berättar om en ryttare och en häst som är ute och galopperar i skogen. I talspråket så berättar man så här "Jag var ute och red med min häst, jag log och min häst skuttade till och hade roligt också."
Men i teckenspråket så kan man börja med skogen (man kan då passa på att berätta hur fort det gick genom att visa hur fort träden passerar en, om det går riktigt fort så har man smala ögon också som man gör när det går riktigt fort i vinden) sen tecknet rida (för att visa att man rider) och sedan byta till att man håller i tyglarna (man byter från "utifrån" till på plats i sadeln) medan man ler för att visa att man var glad. Inte så stora skillnader än men sedan kan man byta position till hästen, man "blir" hästen och visar med händerna hur hästen galopperar och sedan skuttar till samtidigt som man ler och tittar uppåt med ögonen mot ryttaren på ryggen för att visa att man är hästen. Det blir nästan lite teater så att säga, det är ju ett bildligt språk.

Om det sedan plötligt dyker upp en hare på vägen så kan man snabbt byta mellan dessa roller/positioner genom ögonblickarna och händerna. Typ först är man haren förskräckt med blicken mot uppe vänster (mot den stora läskiga hästen), sen ryttaren blicken ned (mot hästen under en) drar åt sig tyglarna, sen hästen också blick ned (mot den lilla haren) med hovar som snabbt försöker bromsa in.
Sedan är man haren igen som lyckas smita undan med blotta förskräckelsen, sen ryttaren som ser den smita iväg och pustar ut i lättnad och klappar hästen på halsen, sen hästen som frustar skakandes på huvudet och stampar lite med hovarna.

I mitt exempel är man nästan en enmansshow med tre roller så att säga. Det är en väldigt vanlig berättelseform på teckenspråk.
 
De flesta vänsterhänta jag känner tecknar med vänstern. Jag kan också, men det känns extremt bakvänt.
Intressant! Jag tänkte inte så mycket på det under den tid jag träffade flera vänsterhänta så jag kommer inte ihåg hur de gjorde.
 
Nej, vänsterhänta behöver inte vara vänsterhänta i teckenspråket. Jag kan inte uttala mig om alla vänsterhänta och noterade inte så noga vilken hand mina vänsterhänta klasskamrater använde, vilket var dessutom bara 2-3 st och en av dem kunde använda båda händerna. Men jag tror att de oftast använder högerhanden också. Jag uttalade mig om högerhänta då jag har mest vetskap om dem och finner det ganska otroligt att en högerhänt skulle ha vänsterhanden som dominant hand i teckenspråket.
Men jag kan använda vänsterhanden att teckna med, det är inte lika svårt som att skriva med den - det finns ju tecken som använder båda händerna lika mycket så den är ju van. Känns bara konstigt om man ska lägga ned högerhanden (utan att den är upptagen av något annat) och använda vänstern :D
Det finns alltså i vissa tecken en "passiv" hand som man använder som "stöd", tex i tecknet "till". Om jag kan välja och båda händerna är lediga så väljer jag nog alltid höger hand som aktiv hand.

Här en exempel mening på teckenspråk:
https://teckensprakslexikon.su.se/ord/00998#exempel1
Du kan se att hennes vänstra hand är ibland passiv och stöd till hennes högra hand, samtidigt som det finns tecken där hon använder båda händerna likadant (vilket för övrigt är tecken för "oförskämt" och "tecknar"/samtalar i den meningen).
Har inte fattat att det så tydligt är en dominant hand. Men det syns ju som du säger lätt när man tänker efter.

Om man skriver spegelvänt så förväntar man sig inte att andra ska kunna läsa det, som jämförelse. Men både att texten följer en linje med riktning och bokstävernas utformning (b/d) kan jag tänka gör det känsligare för den förändringen.

Men tänker man efter så är det väl mer som t.ex. stickning. Att det är rätt svårt att bli fingerfärdig om man inte gör det spegelvänt.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp