En sockerfråga..
Gjorde en sockeranalys hos Vidilab i år då de nu har analys uppdelat på de olika sockerarterna, men vad säjer dessa olika värden egentligen? Någon som gjort detta och kan jämföra? Om man har en häst som haft fång vågar man ge detta (är tyvärr inköpt grovfoder för en hel säsong före fånganfallet) Kan man ge ex nedan hösilage ute i hagen och i boxen ett foder med lägre socker så att man ändå kan dela hö/hage på dagen? Dvs ca 6 kg av nedan och 6 kg av ett hö med lägre socker (ex 60g/kg ts så man slipper ha i egen hage?
Kan man jämna ut totalen av sockret på det viset eller är det i varje giva man måste hålla nere sockret? Vet att det finnsn många olika svar säkert och vi vet ej ännu vad som utlöste fång, provtagning är gjord,har aldrig reagerat innan på 15 år) någon som har erfarenheter av att blanda för att få ner totalen?
TS 78%
Smältbart råprotein 67g/kg ts
Oms.bar energi häst 9,0mj /kg ts
Kvot: 7,5 g/MJ
NDF 614
Total WSC: 140,4 g/kg ts :
(Fri glukos: 34,8 g/kg ts;
Fri fruktos: 47,5 g/kg ts;
Fruktaner: 45,0 g/kg ts;
Sukros: 13,1 g/kg ts
Gjorde en sockeranalys hos Vidilab i år då de nu har analys uppdelat på de olika sockerarterna, men vad säjer dessa olika värden egentligen? Någon som gjort detta och kan jämföra? Om man har en häst som haft fång vågar man ge detta (är tyvärr inköpt grovfoder för en hel säsong före fånganfallet) Kan man ge ex nedan hösilage ute i hagen och i boxen ett foder med lägre socker så att man ändå kan dela hö/hage på dagen? Dvs ca 6 kg av nedan och 6 kg av ett hö med lägre socker (ex 60g/kg ts så man slipper ha i egen hage?
Kan man jämna ut totalen av sockret på det viset eller är det i varje giva man måste hålla nere sockret? Vet att det finnsn många olika svar säkert och vi vet ej ännu vad som utlöste fång, provtagning är gjord,har aldrig reagerat innan på 15 år) någon som har erfarenheter av att blanda för att få ner totalen?
TS 78%
Smältbart råprotein 67g/kg ts
Oms.bar energi häst 9,0mj /kg ts
Kvot: 7,5 g/MJ
NDF 614
Total WSC: 140,4 g/kg ts :
(Fri glukos: 34,8 g/kg ts;
Fri fruktos: 47,5 g/kg ts;
Fruktaner: 45,0 g/kg ts;
Sukros: 13,1 g/kg ts