Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Våra har ingen lucka, bara sån där lagårds"plastremmar" för öppningen. De sover för det mesta inne, men nån kväll har de sovit ute trots kylan. Om man stoppar ner fingrarna mellan fjädrarna så förstår man varför, de är varma och goa under.Ni som jobbar kontorstider och åker hemmifrån nu när det är mörkt och så, hur gör ni med utsläpp i hönsgården då? Öppnar ni innan ni åker så att dem går ut när dem vill eller får dem bara inomhus nu när det är kallt och mörkt?
Rovfåglarna hittar hålen du inte täckt för. Jag tänkte samma som dig på förra stället men fick ge mig och göra en mindre säkrare inhägnad till slut.Kan man ha fri tillgång på mat till höns? Jag har läst det någonstans. Det finns ju bra lösningar på sådant.
En annan fråga; jag tänkte ju inhägna ganska stort. Så stort att det blir jobbigt och dyrt att sätta ”tak” på hela. Men, jag tänker att man kan anpassa inhägnaden och taka där risken är stor för rovfågel, typ där det inte är mycket gran, buskar och sådant.
Mina kommer ju troligen inte kunna gå helt fritt, tyvärr då vi har mycket öppen mark och mycket rovfågel.
Fungerar det?
Rovfåglarna hittar hålen du inte täckt för. Jag tänkte samma som dig på förra stället men fick ge mig och göra en mindre säkrare inhägnad till slut.
Jag har inga problem med rovfågel alls, de örnar som flyger förbi är inte intresserade, tror inte ens duvhöken finns här och vråkar och kärrhökar är inte heller intresserade, men så fort någon av hönsen blir oroliga så gömmer de sig vid minsta vissling. 3000 kvm inhägnad tomt.
Fruktträd på tomten, syrener, vinbärsbuskar, ett par tokar och schersmin, annars är det åkermark utanför tomten med gott om rovdjur- och fågel.Har du buskar och träd då eller är det platt och trädfritt?
Det räcker kanske att bara spänna över typ lastnät äver inhängnaden. Ett par bekanta spände upp blått fiskenät och hängde ett par snitzlar lite här och var. Det funkade för dem.Fasen också! Då blir det till att bygga tak över hela.
Grannen har blivit av med två hönor, dock av små raser, inte de större. Men vi har betydligt mer öppet än vad de har, så risken torde vara större.
Vi har också en del havsörn även om de verkar hålla till borta vid åteln mest.
Det räcker kanske att bara spänna över typ lastnät äver inhängnaden. Ett par bekanta spände upp blått fiskenät och hängde ett par snitzlar lite här och var. Det funkade för dem.
Där jag hade tänkt ha hönsgården är det en bit öppet och sedan 100-åriga gamla granar. Så, det blir lite svårt.
Jag har en berguvsbulvan -alltså en konstgjord berguv. Eftersom berguvar tar alla slags mindre fåglar, rovfåglar också, så är duvhökar och andra rädda för dom. Min berguv har jag köpt en gång men det går att göra själv. Ögonen är viktigast - de ska vara stora, gula och lysande. Läst om någon som helt enkelt bara gjorde huvuden med sådana gul-ögon och riktade dom uppåt och snett uppåt och satte upp dom här o var och det funkade.
Hur långt från sitt hägn brukar de vandra? Jag har ju ganska stort. Hönsgården på utakanten, lada och maskinhall nära. Bör jag sätta den på hönsgården eller på högsta punkt på stall eller maskinhall? Ca 10-40 meter från hägnet.
Jag har en elnätshage till mina. Pga att det finns alla slags fyrfotade fiender här så är det enda sättet. Dom använder hela men den är bara ca 150 meter lång och 50 meter bred. Jag har sett hos andra som har dom helt lösa att dom går långt när det finns gömställen - dom vågar inte gå långt där det är öppen åker. Vet faktiskt inte hur långt det behöver vara mellan berguv-attrapperna.
De klarar vanligen kyla ganska bra men kyla i kombination med vind blir besvärligare. I första hand är det kam och slör som råkar illa ut men blir det kalalre börjar de givetvis även att frysa. När det senare sker är lite olika från ras till ras beroende på hur fjädrarna ser ut.Funderar på att skaffa höns nästa år, men börjar redan planera. Har googlat och googlat, men tycker jag hittar motsägelsefull information.
Hur pass väl klarar höns kyla? Bor i Skåne så vi har väl det relativt milt, men det kan blåsa isande vindar och vara VÄLDIGT fuktigt. Behöver de en värmelampa?
Men är höns så pass smarta att de går in när de fryser då? Eller måste man stänga in dem när det är kallt?De klarar vanligen kyla ganska bra men kyla i kombination med vind blir besvärligare. I första hand är det kam och slör som råkar illa ut men blir det kalalre börjar de givetvis även att frysa. När det senare sker är lite olika från ras till ras beroende på hur fjädrarna ser ut.