M
md5krist
Vi har under många år tagit hö från samma vall och alltid analyserat det och vet ungefär vilka värden man kan förvänta sig, beroende på när höet blev slaget osv.
En analys skickades in även i år och proteinet låg då kring 20 Det kändes inte rimligt utan vi skicakde ytterligare en analys, då låg proteinet på en bit över 70. En tredje analys visar 45, vilket ju känns som ett "rimligt" värde i och för sig. Men det finns ju inget som säger att det ska vara rätt... Det här gör ju att man totalt tappar förtroendet för analysföretagen.
Min syster, som är "foderansvarig" skulle eventuellt ringa och fråga dem om det finns någon förklaring.
En granne hade köpt hö av en leverantör som hade analyserat hö. Hon hade dock gjort en egen analys och fått värden som inte alls stämde med höleverantörens. Hon hade pratat med någon på A*cen som sagt att höprovet körs i någon slags apparat där det finfördelas och blandas, sedan plockas en liten mängd ut och analyseras. "Liten mängd" skulle väl åtmonstone vara en dl, men mindre mängder gjorde arbetet lättare.
Kanske är det så att analysvärdena är avhängiga vem som gjort analysen? En deciliter eller mindre kan knappast vara ett tillräckligt stort stickprov för att med någon sigifikans kunna uttala sig om många ton material...
Det här gör ju onekligen att man undrar hur stor idé det är att analysera höet och sedan beräkna hästarnas foderstater utifrån det resultatet.
En analys skickades in även i år och proteinet låg då kring 20 Det kändes inte rimligt utan vi skicakde ytterligare en analys, då låg proteinet på en bit över 70. En tredje analys visar 45, vilket ju känns som ett "rimligt" värde i och för sig. Men det finns ju inget som säger att det ska vara rätt... Det här gör ju att man totalt tappar förtroendet för analysföretagen.
Min syster, som är "foderansvarig" skulle eventuellt ringa och fråga dem om det finns någon förklaring.
En granne hade köpt hö av en leverantör som hade analyserat hö. Hon hade dock gjort en egen analys och fått värden som inte alls stämde med höleverantörens. Hon hade pratat med någon på A*cen som sagt att höprovet körs i någon slags apparat där det finfördelas och blandas, sedan plockas en liten mängd ut och analyseras. "Liten mängd" skulle väl åtmonstone vara en dl, men mindre mängder gjorde arbetet lättare.
Kanske är det så att analysvärdena är avhängiga vem som gjort analysen? En deciliter eller mindre kan knappast vara ett tillräckligt stort stickprov för att med någon sigifikans kunna uttala sig om många ton material...
Det här gör ju onekligen att man undrar hur stor idé det är att analysera höet och sedan beräkna hästarnas foderstater utifrån det resultatet.