ag uppfattar det Dock inte som att
@Diabetikern menar att hon ska få ordering på hästen först utan att det inte Finns möjlighet att komma iväg just nu till tränare, (typ trasig transport, tränaren har inte tid osv) men det kanske är jag som misstolkar?
Du skriver att hästen är överviktig, men är den igångsatt eller är den under igångsättning? Hästen jag har just nu kan under igångsättning bli hetsig för att han är understimulerad. Så fort man kommer upp i att jobba normalt så taggar han ner och håller sig på mattan.
Är du
säker på att sadel, träns, bett, sadelgjord, paddar, skydd sitter som det ska och att hon trivs med dom?
Är hon övertaggad även i skogen och i dressyren?
Första hästen jag hade "C" var ett riktigt energiknippe och som du säger - man visade hindret och hon klippte det utan problem men hon var aldrig slarvig och tog med sig bommar. Hon ville helst jobba själv istället för med/tillsammans med ryttaren.
Det jag gjorde var att pröva mig fram med olika grejer för att hitta hennes grej. En del saker kunde fungera en kortare period, andra fungerade hela tiden och annat kunde man ha en kort period, göra något annat under en period för att sen plocka tillbaka det första.
Men det jag kom fram till ganska fort var att hon inte kunde springa sig trött. Många som har övertagande hästar kan man trötta ut/springa av med en ordentlig galopp i skogen. Men "C" behövde använda huvudet för att bli trött. Man fick liksom jobba henne med hela kroppen. Springa fort framåt kunde hon redan.
Det jag bl.a. Gjorde var att:
- Skritta fram länge (ca 30 min) i skogen och inte på rak traktorväg utan in i skogen bland blåbärsriset och ojämn terräng så hon var tvungen att tänka på vart hon satte fötterna.
- en period logerade jag henne innan jag satte upp. Som sagt, hon vart inte tröttare, men den absolut värsta energin hade hon fått utlopp för.
- "C" var en riktig hoppare som älskade att hoppa, vilket såklart gav en ännu mer taggad häst. Jag la fram bommar till varje ridpass. Ibland gick vi inte över alls utan dressyrade bara runt dom, ibland gick vi över dom bara en gång. Jag ville liksom få in att "bommar är bara bommat, inget att hetsa upp sig över" och en mera avslappnad attityd om du förstår vad jag menar? Ibörjan hade jag några ren odlade hopp-pass, men slutade med det ganska fort, tyvärr hann jag inte påbörja rena hopp-pass igen innan jag fick ta bort henne pga en olycka. du säger att du vill ha långa serier, har du sett hon tjejen som brukar lägga filmer när hon rider jätte långa bomserier som snirklar sig fram? Jag tror inte på en ända lång serie rakt fram utan den behöver snirkla sig fram för att hon ska tänka/ bli uppmärksam.
- ren henne två gånger om dagen, alltså en på morgonen/FM och en på eftermiddagen/kvällen. Då var det ett tömkörningpadd och ett ridpass på banan. Eller ett ridpass på banan och ett ut i skogen. Aldrig två ridpass på banan samma dag.
- är det någon gångart som hon hetsar mest i? "C" hetsade absolut mest i traven, vilket gjorde att jag i perioder inte travade öht, alt travade 5 min i början och i slutet. Annat alternativ är att man kan tex vända på det galoppera först och ta traven i slutet.
- bort m. Kraftfoder.
- en period skrittade vi bara ut på lång tygel för att bara slappna av. Man behövde liksom inte tända på alla cylindrar...
- hon gick från början en kort period i en liten tråkig hage ensam, då vi inväntade hagsällskap. När hon gick ut i bra (stor och kuperad) hage med kompisar vart det en stor skillnad och när jag Tidig vår hade möjlighet att ha henne ute dygnet runt vart det en ännu större skillnad vilket var väldigt positivt för henne. Hon vart mycket mer nöjd överlag.
- jobba upp ett förtroende. "C" gjorde jobbet själv. Men när hon hade fått ett större förtroende för mig så lyssnade hon mera på mig. Det finns väldigt många som vill att hästen tänker själv och kör på men iaf jag vill gärna ha lite "veto" och kunna säga tex att nu går det för fort och hästen ska liksom acceptera det.
- jag la som sagt alltid ut bommarna. Jag kunde rida emot bommarna för att sen tex lägga en volt eller göra en halt. Bara för att bommarna låg där så var det inte självklart att vi skulle gå över dom bara för att vi red emot dom. När jag red över dom så gjorde vi det "plötsligt", vi kanske kom ur en volt eller hade precis gjort en skänkelvikning. Viktigt var att hon skulle vara avslappnad i det vi gjorde (så att vi alltid var avslappnade över bommarna). Det skulle inte finnas utrymme i anridningen att hetsa upp sig mot bommarna, samtidigt är det viktigt att ge hästen en ärlig chans att se bommarna då man inte kommer tex jätte snävt på dom och hästen bara snubblar över allt...
Och så efter bommarna gjorde vi något annat/nytt. Det skulle hända saker hela tiden för att hon inte skulle tröttna eller gå och "fundera ut" bus och man fick inte göra samma sak flera gånger på rad eftersom hon lärde sig vad som hände efter. Efter tredje gången kunde man inprincip släppa allt och hon gjorde det vi gjort..Rida spåret runt runt runt var inte att tänka på, utan volt, halt, sakta av, fatta galopp, halt, volt skänkelvikning osv. Däremot så vet jag hästar som behövde gå på fyrkanten eller volten runt runt runt för att slappna av. När det inte hela tiden hände något så kan dom börja slappna av och koncentrera sig på det som skulle göras här och nu istället för att tänka på vad som händer om 15 steg...
Man (jag) fick liksom inte tagga igång själv heller mot bommarna utan jag red på precis som vanligt..
En kompis gjorde liknade grej med sin, problemet var bara att hon själv "laddade igång" omedvetet emot bommarna. Så när hon kom ur tex volten så kortade hon upp tygeln lite lite grann och hästen visste då precis vad det var dags för...
- gas och broms och vara konsekvent. Säger jag halt så är det halt. Jag pratar överlag väldigt mycket med mina hästar, och tycker det är klockrent att hästen kan röstkommandon/ljud, jag personligen tycker det underlättar massor, både i tömkörningen, ridningen och hanteringen. Det som jag framförallt brukar tipsa om är att ha ljud istället för ord (jag gör tex ett pussljud för galopp och är lallergisk emot folk som står med tömmarna i handen och skriker gaaaaalopp! Vet dock inte hur dom tänker heller att hästen ska vet vad ägaren menar när dom bara använder ord under just tömkörningen en gång i månaden..). Anledningen till ljuden är att jag upplever dom som mera neutrala än ett ord. Du kan säga galopp både mjukt och snällt samt mörkt och hårt. Ett pussljud tex är svårt att lägga in något sånt på.
Ett annat är att det är mer diskret än ord och hela ridhuset slipper höra en och på en dressyrtävling så får du sämre poäng om domaren tex hör att du smakar. ett till tips är även att ha olika ljud när man saktar av och när man vill göra halt.
Jag upplever att många använder samma ljud och blir irriterade/förvånade när hästen "bara" saktar av till skritt istället för att gå ifrån trav till halt... Jag upplevde iaf m. "C" (och den jag har idag) att hon kunde slappna av mer eftersom jag var (över)tydlig med vad jag ville.
Gas och broms i ridningen - nöta nöta nöta. Dom här övertagande hästarna har ju lätt för gasen. Men jag brukar tänka att så mycket som jag kan öka ska jag oxå kunna minska. Jag har även ljud för tex ökning eller minskning. Till både "C" och hästen jag har idag har jag ord när jag bara vill att dom i tex galoppen ska tagga ner lite och lugna sig. När gasen och bromsen sitter så är dom lite mera uppmärksamma på ryttaren..
Självklart kan man inte börja med alla ord och ljud på en gång utan man får börja lite smått och göra det enkelt. Tex ordet backa lärde jag in ifrån marken genom att backa dom. Satt naturligt sen när jag sa samma sak i ridningen.
Det där är ett lite ax plock av vad jag prövade m. "C". Hoppas det gav något!
Ber som vanligt om ursäkt för mina extremt långa inlägg