Hästtandläkare?!?!

Sv: Hästtandläkare?!?!

kl
vi hade ett par (man o fru) som kallade sig hästtandvårdare som kom ut och raspade hästarna.

vet ej om de kan sin sak :confused:
kändes faktiskt lite oseriöst....

Känner igen beskrivningen. Kanske samma som var hos en häst i vårt stall (inte min) och jag fick också uppfattningen om att det var lite oseriöst..
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jag bor med i Småland. Har du lust att PMa vem veterinären är och var han jobbar?

Angånde tråden:
Jag skulle aldrig anlita en sk hästtandläkare om det inte är en veterinär. Jag kan också tänkta mig en humantandläkare som samarbetar med veterinärer men vad jag vet finns det bara en sådan i Sverige och han håller inte till där jag bor vad jag vet.

Och i Småland bor Sveriges bästa hästtandläkare :)

Jag är som jag säkert nämnt tidigare, mycket nöjd med honom och har fullt förtroende för hans kompetens och erfarenhet.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jag är kluven kring frågan hästtandläkare.

Har inte förtroende för veterinärer när det gäller tänder. Inte efter att en veterinär misstagit hingstbetar för vargtänder:crazy:
Ska inte dra alla över en kam men den händelsen satte sina spår.

Har med nuvarande häst varit på tandvårdskliniken hos TL. Var mycket nöjd (men fattig) efter besöket.
Ett och ett halvt år senare kommer en annan tandläkare till stallet och kollar på hästen, denna kom uppifrån landet och skulle vara mkt kompetent.¨
Han menar på att de fel som fanns i hästens mun inte kan ha uppkommit på 1,5 år utan var äldre än så. Alltså menade han indirekt att TL inte hade gjort ett bra jobb.

Jag har svårt att säga vem som har rätt, den som undviker att raspa så långt det går och som använder små verktyg, eller den som använder rasp och så raspar mer än vad tidigare ansåg nödvändigt.

Har inte efter något tandläkarbesök känt av någon markant förändring vid ridning eller hur hästen äter.

Självklart har jag haft problem som med tiden har försvunnit men hur vet man om det beror på åtgärdat tandproblem eller om det bara är att man går framåt i ridningen?

Kan erkänna att jag inte är den som tycker att det är viktigt att kolla hästens tänder varje år. Upplever jag problem söker jag tandvård för hästens skull men annars så kan jag passa på om det kommer en vettig tandläkare till stallet och jag anser att det kanske kan behövas..
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Kolla noga upp vem du släpper loss i munnen på din häst. Jag köpte en häst som direkt när vi fick hem den visade sig tugga bussar och detta så rejält att boxen blev täckt av en grön gröt. Åkte till klinik till en veterinär med tandinriktning, säkert samma som nämnts i tidigare trådar, hon går in och kollar i munnen med kamera. Denna stackars häst tänder var totalt nedslipade ända ned till pulpan, det fanns altså inga tuggytor kvar. Vetrinären kunde inte ens garantera att denna häst skulle kunna återställas och den hade med största sannolikhet smärtor utav detta. Kontakt togs med föredetta ägare och det visade sig att hästen "behandlats" i munnen strax före avresa till Sverige (hästen var köpt utomlands). Kan tillägga att förra ägaren blev förtvivlad då denne gjort detta i god tro.

Så vad ni än gör kolla noga upp personen som du låter behandla din hästs mun.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Nej, det är inte lätt att avgöra vad man ska tro på. Veterinärer som inte har intresse för hästtandvård, alternativt inte är utbildade på senare år (betydligt mer hästtandvård i utbildningen idag än för 10 år sedan) eller har valt att fortbilda sig med kurser och auskultationer, bör nog egentligen tacka nej till att utföra tandbehandlingar. Bättre att hänvisa till specialintresserad veterinär. Det är ju inte så konstigt egentligen, en veterinär kan omöjligt intressera sig för alla djurslag och alla områden.

Vad gäller hästtandläkare så finns det ingen sådan titel. Hästtandvårdare borde vara ok för icke-veterinärer med tandvårdsutbildning att kalla sig. Kvaliteten mellan dessa "hästtandvårdare" skiljer sig enormt åt. Och problemet är att man inte i förhand kan säga vem som är skicklig och kunnig och vem som inte är det. Tyvärr lär vissa skolor, ffa i USA, ut sk performance floating - en form av raspning (med manuella verktyg eller slip) där man helt enkelt jämnar till alla ojämnheter iu tandraderna. Detta ger en momentan förbättring hos de hästar som pga hakar, skarpbett etc har haft problem, men på sikt finns stor risk för glattbett (oförmåga att mala sönder fodret), inflammation i pulpa pga att emaljskiktet blir för tunt. Eftersom detta inte visar sig direkt (kan ta ngt år innan hästen får symptom) så är det inte säkert att hästägare förknippar problemen med raspningen. Detsamma gäller att dra ut mjölktandskappor för tidigt - innan kärlförsörjningen mellan den permanenta tanden och mjölktanden slutit sig - risken är stor för att hästen inom något till några år utvecklar en rotspetsabscess i den aktuella tanden.

Vad gäller diagnostiken är TL och hans "lärlingar" outstanding. Varenda tand gås igenom med rejäl belysning, spegel används för att se tändernas "baksida" och tuggyta och mellanrum mellan tänder undersöks med sond. Detta har jag inte sett hos någon "hästtandtekniker" (men jag har å andra sidan inte sett alla).

Vad gäller korrigering av vasst osv tror jag på ett mellanting, men åt TL´s håll. Bort med sådant som gör hästen illa, men absolut inte mer. Bett-tillpassningen är också mkt viktig, liksom tillpassning av nosgrimma, sidstycken osv.

Jag skulle aldrig låta en "hästtandtekniker" raspa mina hästar, men jag skulle heller inte vilja betala en veterinär som inte har hästtandvård som ett intresserområde för att titta hästen i munnen. Jag hade ringt SLU eller djurtandvårdskliniken och bett att få namn på utbildad veterinär i mitt område och bestält tid hos denna.

Fast nu får de stackars pållarna finna sig i att deras matte fixar det där själv, förstås.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jadu, det är m¨nga som går USA-utbildningar på 3 veckor och kommer till sverige och kallar sig för tandläkare. :smirk:

Det finns vad jag vet inte duglig utbildning för detta ens i USA. Tyskland tror jag dock att det finns en. Så du har tyvärr blivit en smula lurad. För du har helt rätt. Det är inte bättre att ta ut en person som gått dessa USA-kurser, än det är att ta ut vet. Bara dyrare.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Gammal tråd men intressanta saker sker. Just nu arbetas det för att leg. djur-tandläkare, leg. djur-fysioterapeut / leg. djur-sjukgymnast ska bli skyddade titlar. För dem som först är utbildade på humansidan för att sedan specialisera sig på djur.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jag har samarbete med en hästtandläkare utbildad i Belgien. Har förhört mig om utbildningen som verkade väldigt seriös. Känner fullt förtroende. Är också nog med att känna själv i hästens mun. Före och efter.

Vet att det finns olika "läror" och även olika prissättningar. Har inte varit så nöjd med veterinärer som gjort snabba och ganska dyra jobb utan så bra resultat.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jag skulle då aldrig anlita en person som medvetet utsätter hästen för smärta och utför olagliga ingrepp på en häst. Att "slå ut" vargtänder räknas som ett operativt ingrepp och får endast utföras av veterinär eller under veterinärs övervakning. "USA-tandläkare" får inte heller ge sederande och jag skulle inte vilja få mina egna tänder "utslagna" utan bedövning. :crazy: Jag kommer anmäla ev "tandläkare" som gör ngt sådant på en häst och jag ser det. :devil:

Hej!

Hästen hade fått lugnande av vet, men den var helt klart inte helt borta, båkade sådär "lite lagom". Minns inte om vet. var kvar- tror han åkte när han väl "bedövat".

/ Lavinia, som är lite virrig i begreppen idag.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jadu, det är m¨nga som går USA-utbildningar på 3 veckor och kommer till sverige och kallar sig för tandläkare. :smirk:

Det finns vad jag vet inte duglig utbildning för detta ens i USA. Tyskland tror jag dock att det finns en. Så du har tyvärr blivit en smula lurad. För du har helt rätt. Det är inte bättre att ta ut en person som gått dessa USA-kurser, än det är att ta ut vet. Bara dyrare.

Hej!

Det värsta är att jag är inte den som är mest lurad.. Vi har en tjej med ett gammalt sto vars tänder redan är ganska nedgångna och som pga det behöver raspas minst 2 ggr/år???? Man tycker ju att tänderna borde bli mer utnötta om de raspas så ofta, eller???

/ lavinia, som inte hoppade på nu när tandis kommer ut, häst verkar inte ha problem med tänderna just nu..
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

*kl*
Jag har en toppen-vet. som har gått som lärling hos TL. Hon kan sin sak. Tittar, känner, funderar, men gör absolut inget i onödan!

Däremot hade jag ut en USA-klåpare som andra i stallet haft. H*n tittade på gamlingen och ansåg att det var ngt av det värsta h*n sett i en hästmun. Slipade o hade sig. Det tog ett år innan jag kunde rida hästen som vanligt igen...
Stoet var 2½ vid tillfället. Första gången månniskan kom fanns vet där. Stoet sederades enbart för kontroll. Nästa gång drogs en mjölktand ut. Framtand i underkäken. Helt utan bedövning och utan att fråga mig!

Den människan släpper jag inte i närheten av mina djur igen. Inte en chans. Den sista fakturan h*n skrev bestred jag eftersom h*n utförde operativt ingrepp (utdragning av tand) utan sedering och utan att konsultera ägaren (mig). Jag slapp betala ett öre.
Min vet vägrar he med denna person att göra eftersom h*n ofta ringer och vill att vet bara ska komma o sedera o sen åka. Slöseri med tid för att bli av med kunder(=pengar) enligt vet.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Är du själv utbildad inom veterinärmedicin eller tandvård på humansidan? Annars förstås jag inte riktigt vad du själv kan känna genom att stoppa in handen i hästen mun?
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jadu, det är m¨nga som går USA-utbildningar på 3 veckor och kommer till sverige och kallar sig för tandläkare.

Det finns vad jag vet inte duglig utbildning för detta ens i USA. Tyskland tror jag dock att det finns en. Så du har tyvärr blivit en smula lurad. För du har helt rätt. Det är inte bättre att ta ut en person som gått dessa USA-kurser, än det är att ta ut vet. Bara dyrare.

Min hästtandläkare har betydligt mer utbildning än så. I USA. Och under lång lärlingstid. Och lång erfarenhet.

Det är tyvärr en ren djungel där det finns dåliga, usla och jättebra.

Min är så vitt jag kan bedöma, jättebra.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

*kl*

Jag har haft 3 olika veterinärer som kollat mina hästars tänder, de har känt och raspat lite, det har inte känts som att de har tagit det på allvar nån gång. Jag hade ut en sk hästtandläkare till mitt sto förra året. Hon grejade väldigt med munnen, tog bort en vargtand (?) och raspade. Var en veterinär som gav lugnande innan.

Senare har jag funderat på om hon verkligen får dra ut en tand sådär? Vad jag vet är hon inte veterinär. Fick för ett tag sen reda på att hon hade blivit anmäld.

Nu blev ju min häst mkt bättre av hennes behandling, men jag kommer inte anlita henne igen. Vill inte ha nån som håller på med olagliga saker runt mina hästar.

Men vem ska man anlita? Jag har hört en hel del om TL också. :crazy: Vad ska man tro liksom? Det är ju skitsvårt när det finns så många oseriösa. :(
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Har använt TL i flera år och tycker han är helt klart den bästa! Har sett dom som fått sin utb i USA och det går inte att jämföra den kompetensen...
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Om veterinären var med under själva ingreppet o tog ansvaret för det var det troligen ok.
Var gränsen går är ännu inte prövat men det är ett fall på gång.
PL
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Använder mig av en Mänisko tandläkare med utbildning i hästens tänder och denna tandläkare arbetar med en veterinär samtidigt så att veterinären kan utföra "operativa ingrepp" ta bort tänder eller vad som behövs och sedera hästen.
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

samma erfarenhet har jag.

hästen visade stora obehag av munnen, ingen veterinär gjorde nåt direkt. Valde att prova en USAutbildad (1 år utb, 1 år som lärling) som tog bort de sylvassa kanter som gett sår i munnen + korrigerade lite annat. Äntligen har hästen inte ont längre så jag skiter i om det förkortar henne "tuggår".
 
Sv: Hästtandläkare?!?!

Jag ser det som att OM en sådan INTE fixat till det nu- hade hästen- det första fallet- inte blivit gammal.
en jättestor fd svårfödd häst som behöver äta stora mängder med foder.
Numera är den smällfet o måste bantas:o

Vill tillägga att jag är gammal o inte "köper" vad som helst- är kritisk, men blir jag överbevisad så:bow:

Såg nu att jag hade missat skriva- i mitt långa inlägg att överkäkens tänder nu har kunnat växa ut- de som avlastats.
ingen risk för gombitning.

Trodde oxå att frakturer på tänderna innebar att de spruckit totalt- skulle behövas avlägnas eller rotfyllas.

En sak tror jag att de flesta är eniga om- att en traditionell tandrasp inte ska användas, utan moderna elslipverktyg.
Tänk hur hästarna ser ut vid en raspning:eek:. det måste rassla bra i hela kraniet.
 
Senast ändrad:
Sv: Hästtandläkare?!?!

samma här.

sen har jag lite svårt för att sverige är såå fantastiskt med TL och resten av världen skit. har lite svårt att tro att usa's och tysklands hästar dör av bortslitna tänder vid 10 års ålder..
 

Liknande trådar

Hästvård Magsår? Någon som haft en häst vars enda symptom varit att den varit riktigt sur när man rörde vid magen? Vi har haft veterinär ute som...
Svar
4
· Visningar
359
Senast: Malva1978
·
Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med...
2
Svar
22
· Visningar
1 946
Senast: Kajsalisa
·
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
740
Senast: tara
·
Utrustning Hej! Tänkte kolla, då jag gärna vill ha varierade åsikter kring mitt lilla dilemma jag har.. Min häst, hon är en väldigt egensinnig...
Svar
7
· Visningar
981

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp