Hästskor för distans?

Sv: Hästskor för distans?

Jag är lite nyfiken på att testa de lite tunnare skorna, perfekt nu när våren kommer och jag har hästar som ska gå kortare, skulle inte våga exprementera med en häst under säsong på högre nivå. Men en som går på 80 KMs nivå skulle jag inte tveka till att testa mig fram, om jag hade ett problem.

Det man kan fundera över dessutom är hur de olika märkena skiljer sig åt i tyngd osv.

Travet har kommit långt, det är det ingen tveka om. Men deras skor är inte gjorda för att gå på varierande underlag och så långa sträckor i de hastigheterna som distansryttare rider. Jag tror snarare man ska kika utanför Sveriges gränser?
 
Sv: Hästskor för distans?

När det gäller distanshästar specifikt tror jag absolut att det är utanför Sveriges gränser man ska blicka! Där är de ju utan tvekan mer rutinerade på distans.
Att kika in på travet är mer för att se på deras "problemlösning" och få nya idéer. Kanske gäller det mer ridhästar i allmänhet. Många av travvärldens skor skulle ju absolut inte gå att sko en distanshäst med. Det senaste inom travvärlden är ju att ha en så tunn sko som möjligt eller allra helst barfota. Det fungerar inte om man ska springa 80km i blandad terräng.
Men de har ju många fler olika typer av skor och lösningar.

Tunna skor är klart mycket trevligare att spika på en liten smäcker häst, det är bara det att de ska hålla för slitaget under en ritt.


Är det någon som vet vilka skor/skotyper som är populära utomlands?


/Torun :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Jag är också inne på att testa lite annat, men dock osäker på vart man ska börja... har som sagt en bra hovis, men det är inte innovatör-hovisen om jag säger så... ;) Har jag idéer och förslag så fixar hon säkert det, men idéerna kommer nog knappast från hovis sida dessvärre. Har haft två andra hovslagare också, men den ena lade av (och blev hovis-lärare istället) och den andra är under utbildning och ville inte sko under sin praktik (då det var i en annan del av landet och han då inte kunde hjälpa till vid ev tappskor).

Psykskaft - har du någon idé om vart man kan börja exprimentera för att behålla det fina skrittsteget som dök upp barfota?

Torun - vilken del av landet utbildar du dig i? Skara, månne?
 
Sv: Hästskor för distans?

Det senaste inom travvärlden är ju att ha en så tunn sko som möjligt eller allra helst barfota. Det fungerar inte om man ska springa 80km i blandad terräng.:)

Aces Comett som reds av Cecilia Stråhle Engquist i VM i Kentucky gick 160 km barfota.
 
Sv: Hästskor för distans?

Det jag skulle vilja ha är en lättare sko, så att varje steg skulle bli lättare, fast utan att behöva sko om under tävling. Är lite nyfiken på de "nya" gummiskorna.

Barfota är ingenting jag tror på, skulle aldrig ge mig på en lång tävling barfota.
 
Sv: Hästskor för distans?

Åh vad intressant! Har hört andra prata om barfota distansryttare men ingen som kunnat säga något namn så jag tvivlade på sanningen i det. Men jättekul! Jag googlade direkt och hittade endel info. :)
Drömmer endel om att rida långt barfota och min arab går faktiskt utan skor. Väldigt roligt att någon i nutid gjort det! Tyvärr är det väl ingen lösning som passar alla, men för alla hästar som klarar det är det givetvis bäst att gå barfota!


Vinterflappisarna var inte något jag hört talas om heller, spännande! Skulle gärna vilja klämma lite på en sån där sula.. :D
Dock funderar jag på hur bra det är för hoven ur belastningssynpunkt? Att ha tåbrodd och ingen traktbrodd innebär ju en väldig snedbelastning på hov och hovled om hästen går på hårt underlag. Undrar även om det verkligen blir stabilt för hästen att ha de där greppen under strålen, tänker mig att hoven lätt "vippar" ner på ena eller andra trakten? Det gäller ju dock mest om/när hästen går på hårda underlag där brodden inte sjunker ner, men de flesta underlag tillåter inte en brodd att sjunka ner hela vägen.
Om och hur det funkar tror jag alltså beror på vilket underlag man tränar hästen på. Ska disskutera med äldre och mer kunniga hovisar!
Tack för rättningen! :)

BandyBoy: Jag går hovslagarutbildningen på Flyinge.


/Torun :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Dom broddar som jag sett på flapskor är ganska låga. Men det måste ju bli ett väldigt punkttryck.
Fast travare går ju bara på hårt underlag i stallgången, så för dom är det ingen fara.
 
Sv: Hästskor för distans?

Jag misstänkte också att de var låga, varför jag inte tror att det är bra att sko med broddad tådel. Dock borde man kunna ha en greppsko i tån.
Punkttrycket är det nog ingen större fara med, det är ju fördelat på flera brodd och tryck på strålen är i de allra flesta fall (läs: på en frisk häst) ingenting negativt.

Tror precis som du att det inte är så illa för en travhäst i träning, om den inte går i en hage med hårt eller ojämnt underlag.

/Torun :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Om du ska sko i det området när du är färdig, så är det bara att höra av dig om du vill ha en distanshästkund! :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Skor, skor, skor - detta eviga dilemma för distanshästar. Genom åren har det varit ett otal hovslagare och föredragningar på distanssymposier, - galor och senminarier. Ett stort problem är att det inte finns några hovslagare som har specialiserat sig på distanshästar - underlaget är dessutom så litet. Vi var på väg dit med kenneth Maltesson för en fem år sedan.

Det är naturligtvis så att travet och galoppen har kommit mycket längre än distansen vad gäller skor och problemlösningar. Inte så konstigt eftersom det finns så oändligt mycket fler hästar och pengar i de disciplinerna.

Men det viktigaste är ju att man tittar på de olika disciplinernas förutsättningar. En travhäst springer på tävling max några kilometer på mjukt och jämnt underlag och man vill försvåra övergången till galopp.

Våra tävlingar är upp till 160 km och alltid olika sorters underlag och oftast är underlaget väldigt hårt. I Sverige oftast hårda grusvägar och i Danmark mycket asfalt. Vi vill som alla andra ha en sko som låter hoven jobba naturligt och i naturliga vinklar och en sko som är så lätt som möjligt. Men skorna måste dessutom vara slitstarka. Och det är här problemen börjar. Det är svårt att lösa dessa önskemål utan att kompromissa. Lätta skor innebär oftast att antingen hållbarheten eller bärigheten blir dålig. För att öka slitbarheten så använder man olika förmer av hårdmetall och då ökar risken för minskat glidmoment.

Någon berättade att Cecilia S red 160 km på WEG i Kentucky barfota. Då bör man betänka att mig veterligen gick merparten av den banan på ett gräsliknande underlag. Min ena hästs bakskor är helt slut på utsidan (inte i tån) efter 120 km. Och det med 8 mm järnsko med extra hårdmetallsvets. Jag skulle aldrig våga rida honom barfota. Dessutom måste jag hitta en lösning för att klara 160 km utan att sko om.

Jag överväger att använda guldskor bak. Jag ska kolla upp om de finns i en bredare variant. Fram funderar jag på att fortsätta med järnskor med extra hårdmetallsvets i tå och trakt. På "asfaltstävlingar" funderar jag på järnskor med dipps.

Vad tror ni om det?
 
Sv: Hästskor för distans?

Spännande tråd!
Jag kommer ju från travet från början och har testat en hel del beslag och balans på kanske 2-300 häst.
Oftast eller som regel så tävlar och tränar inte travarna med samma skor hela tiden. Inte helt lätt att pricka rätt hela tiden.
En hel djungel att utforska!
På en av hästarna som jag tävlade hoppning med funkade aluminuim m tågrepp, ibland...beroende på underlag osv. Ngn gång röck jag alla skorna pga ojämn bana osv.
På min förra distanshäst (travare och stor och tung) hade jag dilemmat att han behövde gå lätt fram och normal tung bak. En av lösningarna: flap m tunn guldsko samt ridsko bak eller travguld m korta hakar bak.
Min nuvarande häst har inte startat mer än CR och där har det funkat m travguld, korta brodd RO.

Kanske inte ultimat att ha broddat året om men ska jag rida på grusväg m lite småsten så behövs sulor ialla fall fram. Inte heller roligt att behöva ha hela tiden.

Så mitt råd är att se hur hästen rör sig och prova, prova...det som passar en individ kanske inte är det rätta för nästa.
Distansen kommer säkerligen att gå framåt vad gäller skoning och beslag. Ju mer kunskap vi kan ta till oss från alla dicipliner kan leda in oss på rätt spår.

En svårighet som Distansare har är ju just att vi inte i förväg vet hur banans underlag ser ut.
Hm, mer info om underlaget kan ju hjälpa till avsevärt vid valet av tävlingsskor.

En av föreläsarna på årets DistansGala tar upp just "Skoning av Distanshäst" - hoppas lite frågetecken rätas ut då.
 
Sv: Hästskor för distans?

Tycker att du skrivit mycket vettigt.

Kanske är det fransmännen och andra européer vi ska lära oss av? Sedan tror jag inte att det kommer att finnas någon idealskoning för distanshästar utan att den kommer variera efter bana.
Givetvis skulle Cecilia S inte kunnat rida barfota på en bana med endast asfalt, men det är ändå en imponerande bedrift. Jag har googlat en massa men inte hittat någon direkt info om vad det var för underlag. Givetvis kan det ha varit (och var förmodligen) mycket gräs/stigar, men det kan väl inte bara ha varit det?
Här hemma i Sverige tror jag du har rätt i att det är mycket få, om ens några, hästar som klarar en längre ritt barfota.

Tyvärr tror jag att det bara finns travvarianten på guldskor numera. Fanns tidigare en (bredare och tjockare) ridmodell men den var för impopulär och slutade tillverkas. Hör du annat får du gärna hojta till!

Ang, din häst som sliter enbart utsidan funderar jag lite på om du inte ska ändra verkningen istället för (eller både och) skoningen? Om hästen sliter endast ena sidan har den ju på något vis avvikande benställnig och/eller rörelser. I många fall är ju detta något som går att påverka.



Ang. att sko eller inte sko inför tävling så tror jag man kommer att vara tvungen att sko om inför varje tävling om man vill ha så bra skor för banan som möjligt. Både trav- och galoppsidan skor ju om inför varje lopp. Det är nog en grej det inte går att komma ifrån.

/Torun :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Ang, din häst som sliter enbart utsidan funderar jag lite på om du inte ska ändra verkningen istället för (eller både och) skoningen? Om hästen sliter endast ena sidan har den ju på något vis avvikande benställnig och/eller rörelser. I många fall är ju detta något som går att påverka.

Frågan är ju vad man uppnår med att påverka detta "problem".
Min häst sliter sina bakskor på samma sätt som Dinamiths. Jag klipper en bild på hennes ena bakhov strax före isättning. Frågan är om man inte stjälper mer än hjälper ifall man åtgärdar detta genom verkning då benet måste vara rakt i belastningsfasen men inte i isättningsfasen. Min häst sätter altså ner sina bakhovar i en lätt glidande rörelse utåt.
bakhov.jpg

Jag har även diskuterat saken med min hovslagare efter en sak som skrevs om just denna typ av slitage här på buke. Han var överens med mig om att rör hon sig så ska hon få röra sig så för annars går hon sönder.
Hovslageri är en hel vetenskap och inte en exakt sådan heller.
Om någon känner till en mer slitstark sko som fungerar precis som en vanlig sko vad gäller glidmoment mot marken så tar jag tacksamt emot alla tips om den.
 
Sv: Hästskor för distans?

Någon berättade att Cecilia S red 160 km på WEG i Kentucky barfota. Då bör man betänka att mig veterligen gick merparten av den banan på ett gräsliknande underlag.

Det stämmer att banan gick mestadels över gräs, men givetvis förekom även grus och asfalt, dvs helt klart blandad terräng. Denna häst går dessutom om jag inte är felinformerad alltid barfota oavsett bana. Det är möjligt att han använder boots på vissa banor eller del av banor -- det vågar jag inte uttala mig om -- men aldrig skor.

Du kan ha rätt i att förutsättningarna i Kentucky var riktigt bra för en barfotahäst, men Aces Comett går alltså alltid barfota. Detta alltså på tal om vad som är möjligt respektive omöjligt.
 
Sv: Hästskor för distans?

Du har helt rätt i att hovslageri inte är någon exakt vetenskap :bow:
Det finns alldeles för lite forskning på hovbeslag och hovar över huvud taget.

Att ändra på hästens belastningspunkter och på så vis påverka steget är en väldig balansgång och man måste låta det ske under lång tid med väldigt små förändringar. Jag tror inte heller att det är bra att ändra på en häst som är väldigt sned så att den blir helt rak. Dock kan man försiktigt påverka den i "rätt riktning" (och gör man inte det alls så kommer den att bli snedare och snedare).

Det många också glömmer är att med en sko ökar man kraftigt belastningen på lederna över huvud taget, så en sned häst som redan felbelastar kommer att slita ännu mer på lederna med en sko på. Man ändrar även i viss mån steget (hur mycket det ändras beror på skons tungd och utformning). Men med en korrekt gjord skoning kan man samtidigt "hjälpa hästen i rätt riktning" för att belasta mer korrekt (jag säger fortfarande inte att man kan ändra en snedbelastande häst till att belasta helt rakt).

Hur hästen belastar hoven kan dessutom bero på flera saker, den kan vara född med "avvikande" benställning, men den kan också vara felverkad av en ouppmärksam eller okunnig hovslagare.

Men att (ev) verka hästen annorlunda är inte någon kortsiktig lösning och det bästa är ju om man (även) kunde hitta någon slitstarkare sko.

Funderar lite själv nu på varför man inte gör skor helt av hårdmetall? Det är ju själva grejen att de sitter som stift eller grepp som gör att glidmomentet sabbas. Har ingen aning om vad det väger iofs och vet att det är HEMSKT dyrt. Men rent hypotetiskt undrar jag hur glidmomentet skulle påverkas och hur en sådan sko skulle funka. Väldigt svårriktad slår det mig.. Något jag får fråga mina lärare om.. :D

Roligt att höra om era funderingar! Får massor att tänka på och ska diskutera alltihop med äldre och mer erfarna hovisar!
/Torun :)
 
Sv: Hästskor för distans?

Jag tror ju inte på att ändra på en vuxen hästs benställning alls. Lederna är redan färdigväxta och sneda så då kommer hästen att belasta leden snett. Givetvis kan man hjälpa hästen till ett bättre rörelsemönster till viss del men man måste tänkapå att förändringen itne får ändra hästens naturliga benställning i belastningsfasen.
Angående att skon förstärker en snedhet så tror jag inte det. Varför skull något som ser till att hoven inte slits snett efter att man fixat den rätt göra det mer snett? Min dam gick utan skor i somras eftersom hon är mamma. Jag såg att fötterna blev snedare och snedare och vettiga vid verkning. Slutligen tog jag beslutet att kso märren bara för att itne få snedslitaget utan hålla hoven lagom sned.
Angående skor av endast hårdmetall så handlar det om 2 saker. 1. priset, coromant stål är inte billigt 2. man ska kunna rikta skon också. Jag var inne på att tillverka skor av ett material som jag ser som mer slitstarkt än "bonnstål" men insåg att då var jag tvungen att ta en helt korrekt riktad sko och låta skära ut skorna exakt som den såg ut samt sedan fixa en "kanal" och sömhål utan att materialet rörde sig. Kollade inte ens upp kostnaden för detta för det kändes orimligt dyrt och ifall man var tvungen att ändra något i skoformen så var det kört. Ett till probem var att jag inte visste hur materialet skulle reagera vid kontakten med marken bita sig fast, snorhalt osv. eller ens om det var mer slitstarkt utan kanske bara en illusion
 
Sv: Hästskor för distans?

"Ang. att sko eller inte sko inför tävling så tror jag man kommer att vara tvungen att sko om inför varje tävling om man vill ha så bra skor för banan som möjligt. Både trav- och galoppsidan skor ju om inför varje lopp. Det är nog en grej det inte går att komma ifrån."

Som jag ser det så menar jag:
Sko om eller byta skor inför tävling är en stor skillnad.
Helt ultimat är det ju inte att åka med nyskodd/nyverkad häst till tävling.
Att däremot byta träningsskor mot tävlings skor är en annan grej:)
 
Sv: Hästskor för distans?

Det har du helt rätt i. Frågan är bara hur man ska lyckas göra detta på ett bra sätt. Kriterie 1 är ju att man har koll på hur banan ser ut kriterie 2 att man kan få sin hovslagare att sömma om i samma hål.
Angående hur banan ser ut så står det ofta enkel beskrivning i proppen men grusväg kan ju vara så mycket och när det dessutom är grusväg blandat med "träsk" i skogen så blir det lite svårt att ens ha förutsättning att välja skor för underlaget. Detta ligger dock långt utanför min kompetensnivå ;).
Angående sömma om i samma hål så vill iallafall inte min hovslagare göra det. Han säger att skorna inte kommer sitta. Har detta att göra med att ridhästar skos var 8:e vecka och att man inte kör finliret som inom travet så att man helt enkelt inte har kunskapen om hur man sömmar/nitar för att kunna byta skor utan att verka?
 
Sv: Hästskor för distans?

Jag trodde inte heller att man kunde ändra någonting alls i en vuxen hästs benställning, innan jag började utbilda mig.

Något jag också alltid undrat över är när folk pratar om att träna hästens hållbarhet i senor, leder och ligament. Jag trodde att sådant inte egentligen gick att påverka så mycket. Men, skelettbenen inne i hästen består av levande vävnad som är elastiskt och ger efter lite lite för de krafter som verkar när hästen rör sig. När man tränar hästen anpassar sig benets form och kvalitet efter kraven som ställs på det. Det sker dock under lång tid och det är bla därför det tar så lång tid att bygga upp hållbarheten hos en häst.
Eftersom att vi (jag) utgår från att den principen är sann, varför skulle det inte gå att ändra lite, lite i hästens benställning åt ett mer korrekt håll och tro att benet anpassar sig? (Det förutsätter givetvis att man vet vad man håller på med samt att man låter det ta tid!)


Att hoven blir snedare och snedare när den är skodd (om man inte korrigerar det minsta lilla när man verkar) beror på att hornet växer som bäst under tryck (belastning). Så har det av evolutionen blivit för att vildhästarna inte ska bli så sneda. Dvs den sida som belastas mest och därmed också slits mest växer fortare för att "hinna ikapp" den andra, mindre belastade sidan, som inte slits lika hårt. Men när vi slår på en sko och på så vis skyddar båda sidorna av hoven från slitning kommer den mer belastade hovsidan att bli högre och brantare än den andra. Gör man ingenting åt det (dvs hjälper hästen att slita ner den mer belastade sidan i jämnhöjd med den andra vid verkningen) så kommer hoven att bli mer och mer ojämn.

Så, för att svara på din fråga; Skon gör inte att hoven inte slits snett, den gör att hoven inte slits alls. Det som gör hoven sned är att den växer snett, vilket man inte påverkar med en vanlig skoning.

Däremot kallar man det fenomenet mer för "vanlig verkning" än "korrigering", men om man ska vara noga så är det ju en liten korrigering av belastningsriktningen bara man tar lite olika mycket horn på hovens olika sidor.

Sen är det ju givetvis rimligt att tycka att den rörelsestörningen som gör att skorna slits så mycket mer på utsidan inte är lämplig att åtgärda bara genom att verka om hoven, men det är absolut rimligt att fundera på hur man faktiskt verkar hästen. Även om man mest troligt även behöver leta efter ett slitstarkare alternativ. En häst i full tävlingskondition är ingenting man vill mecka för mycket med heller om den fungerar.

Det är också så att de flesta hästar är naturligt franscyska på bakbenen (dvs att benaxeln är rak men roterad utåt, rörelserna är svagt nystande vilket innebär att hästen landar på utsidan och överrullningen sker över yttertån) så det är förmodligen väldigt vanligt att distanshästar sliter mycket utsida på bakskorna.


Jag tror också att en cormantsko är omöjlig att producera eftersom den skulle bli så dyr och svårarbetad, men leker ändå lite med tanken. Kanske skulle den när den väl satt på hoven vara ett ganska bra alternativ för distanshästar? ;):D


Ojoj, vad långt jag hela tiden lyckas skriva.. :o
/Torun :)
 

Liknande trådar

Hästvård *långa funderingar* Jag har hamnat i funderingar när det gäller skor och barfota. Jag är varken i ena eller andra läget, personligen...
Svar
17
· Visningar
3 061
Senast: muslidag
·
Kropp & Själ Har fått ont i min högra häl, på undersidan, precis under och funderar på om det kan vara hälsporre. Jag brukar inte ha ont i fötterna...
2
Svar
34
· Visningar
2 805
Senast: Ms_Antrop
·
Utrustning Nu står jag här med en häst jag nyligen börjat sko igen, i samma veva som han skoddes fick han en spattdiagnos. Nu ska han skrittas och...
Svar
6
· Visningar
771
Hästvård Welsh, 3 år. Plattfotad. Gått oskodd fram till 1½ års ålder då vi blev tvugna att sko en period pga påfruset knäggel och han fick...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 311
Senast: juvelen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • *Ulvlek* Ronja Rövardotter
  • Vad läser du just nu?
  • Årets matbluff

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp