Får är trevliga djur, men räkna inte med att ha nått annat än dem i trädgården. Bla är rosor populär föda...
Tror annars att det går att köpa både får och getmjölk i välsorterade mataffärer, eller hör med en lokal bonde. Det är LÄTT att mjölka tackor! Kul med både annan smak och en del andra egenskaper än komjölk när det kommer till förädling. Komjölk ger bara 10% ost (1 kg per 10 liter mjölk) men fårmjölk hela 25% (1 kg ost per 4 liter mjölk).
Recepten är löjligt enkla, det är först när man ger sig på att göra långtidslagrad hårdost som det blir riktigt krångligt.
Så gör jag feta:
Plantera in lite syrningskultur i rumsvarm mjölk ( jag tar både en skvätt fil och en skvätt yoghurt) och låt stå en timme. Värm mjölken till ca 37-40 grader, häll i en skvätt löpe och låt stå tills vasslen är klar och ostmassan fast. Skär i tärningar om ca 1½ * 1½ cm och låt stå en halvtimme till. Nu kommer det som blir lite knepigt - att få tag i en ostform. Jag har gjort hål i en enliters yoghurthink och pressar med en likadan ovanifrån. Lägg en duk i ostformen, häll igenom ostmassan och löpen. Pressa massan och låt den stå i press över natten. Ju torrare ost du vill ha, desto hårdare ska den pressas. För lite krämig feta räcker det med en halvliter vatten i "presshinken". Vänd osten ett par gånger när den är i press.
Om du vill ha ricotta så koka upp löpen, låt stå en halvtimme och sila sen genom en duk. Låt rinna av en stund - klart att krydda.
Den klara vasslen som är kvar använder jag både till saltlake att lagra osten i och att baka på - jättenyttigt. Saltlaken görs genom att röra ut ca 1 dl salt (utan jod) i 9 dl löpe.
Skär osten i ca 1 tum tjocka skivor och låt ligga i saltlösningen några dagar innan konsumtion så sältan går in i hela osten (som att man kan låta bli att småäta...).
Största skillnaden mellan feta och halloumi är att halloumin värms upp i löpen innan den pressas, och att saltlagen kryddas med mynta. Alla mina ostar har blivit goda att steka.
Finns massa bra recept här:
http://dalmatianmom.blogspot.se/search/label/Mejeri