Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Om den inte är lättare än en "vanlig sten" kan det vara flinta, det glansiga är i så fall egentligen "insidan" som blivit synlig genom brottytor och det vita i hålen rester av "utsidan" som var eroderad och därför vitare.Ohh vaknade upp till svaren i den här tråden! Oh så intressant!
Har tagit fler och bättre foton nu.
Jag tog nog i lite när jag sa att stenen är väldigt lätt. Den känns något lättare än en gråsten av samma size. Men den har fortfarande tyngd i sig. Har tyvärr ingen våg.
Det är några små hål i den som ser ut att avslöja att det bara är utsidan som är glansig?
Har bifogat en bild på var i QLD den hittades.
Mer historia om historien jag skrev, vet ju inte om det är sant... men runt 2015-2016 började man bygga på en solpanel-farm där och det var under konstruktion som blixten slog ned och efteråt hittade de många stenar där som denna.
Innan bygget stod det mango-träd (mango farm) här som demolerades/togs bort så marken borde ha varit rätt sandig när/om blixten slog ner i nån del av bygget . Idag har det växt upp gräs runt om solpanelerna (400 000st paneler).
Kartan visar området, där den gula pricken är just under den andra svarta från toppen. Ca 1h bilresa från närmsta kust.
Visa bifogad fil 50997
Om den inte är lättare än en "vanlig sten" kan det vara flinta, det glansiga är i så fall egentligen "insidan" som blivit synlig genom brottytor och det vita i hålen rester av "utsidan" som var eroderad och därför vitare.
Bra tanke. Säger jag som inte heller är geolog men sett en del historisk slaggsten. (och därutöver tusen reservationer pga svårt att avgöra på bilderna...)Jag är ju absolut inte geolog, men när jag ser på bilderna av @Seabaz sten, så tänker jag omedelbart "slaggsten", som jag sett använt som byggnadsmaterial på så många ställen där man haft järntillverkning...
Som socklar, eller grunder, eller som murade lagårdsdelar.
En sten som är litegrann lik något slags kompakt glas.
Har det förekommit gruvdrift och vidareförädling av malm där stenen kommer ifrån?
Liten uppdatering!
Träffade på en geolog igår, väldigt random.
Visade fotona, samma foton som jag visat här i tråden, och hans gissning, utan att ha sett stenen irl då, är någon form av "vulkanisk glas", med tanke på området den kommer ifrån.
Jag sitter och googlar nu... han sa ett annat mer specifikt ord om vilken typ av glas han trodde men nu minns jag inte det.
Vulkaniskt glas är ju ett informellt samlingsnamn för en rad olika bergarter som bildats under samma betingelse. Det ser inte ut som obsidian iaf
Jag tycker inte heller det ser ut som det. Min sten är inte "genomskinlig" även om utsidan är "glasigt" glansig och formen påminner.
Ultramafisk jord? Ingen aning om det finns i Sverige, men berg finns nog.En fråga: Finns det någon ultramafic soil i Sverige? Vad heter det i sådana fall på svenska?
En fråga: Finns det någon ultramafic soil i Sverige? Vad heter det i sådana fall på svenska?
En fråga: Finns det någon ultramafic soil i Sverige? Vad heter det i sådana fall på svenska?
Åh, tack för alla bra svar!! Har blivit intresserad av växter som trivs på sådan jord utomlands, och funderade på om det fanns någon motsvarighet lite närmre, men som redan sagts verkar det ju som att jorden i Sverige i allmänhet är mer näringsrik. Intressant det där med kantarellerna också!
Dock tror jag att det funnits inlandsis på ultramafisk mark i norra Californien. Får se om jag kan forska vidare på var gränserna går och varför förhållandena skiljer sig åt.
Intressant! Får se om jag hittar något om möjliga endemiska växter där, då det egentligen är botanik jag petar i just nu.Om man vill titta på näringsfattiga jordarter i Sverige så kan man jämföra med den morän som finns i västra Dalarna: Den utgörs till största delen av rester från den näringsfattiga Dalasandstenen.
Intressant! Får se om jag hittar något om möjliga endemiska växter där, då det egentligen är botanik jag petar i just nu.