Kolhydraterna delas in i två huvudgrupper beroende på deras kemiska struktur. Enligt kolhydratsklassificeringen så skiljer man på "socker" och "icke socker". Betydelsen "socker" används för de kolhydrater som innehåller mindre än 10 monosackarider medans resten benäms oligosackarider. "Icke socker" delas ner i polysackarider och komplexa kolhydrater. Polysackariderna delas i sin tur ner i homoglykaner och heteroglykaner. Homoglykaner delas i sin tur ned i bla fruktaner + 6 andra. Fruktan delas ner i Inulin och Levan. Fruktaner upplagras i rötter, stjälkar, blad och i frön främst hos gräsen. I Italienskt rajgräs som skördats tidigt har man hittat 7% fruktaner (McDonald, Edwards, Greenhalgh, Morgan) vilket får betraktas som oerhört mycket. I samma gröda hade man 1,6% glukos och 1,3% fruktos. Det fanns mer fruktaner än glukos och fruktos tillsammans. Rajgräs är ju kända för att vara sockerrika. Normalt i våra vallblandningar är ju glukos + fruktos tillsammans större än fruktaner. I de tempererade gräsen hittar vi fruktaner i huvudsak i stjälken medans man i tropiska och subtropiska gräs har stärkelse istället för fruktaner och då i bladen.
WSC är ju den analys som mäter totala mängden kolhydrater. Vill man bestäma mängden fruktaner får man göra en sur hydrolys som delar upp glukosenhetarna och fruktosenheterna. Sedan tillsätter man lite olika enzymer m.m och sedan belyser man lösningen med en speciell våglängd och genom formler o dylikt får man sedan ett resultat. Eftersom fruktaner består av fruktosenheter så får man även ta hänsyn till den WSC man hade från början.