Precis som flashlight skrev, men du har 'oskrivna' reservationer med, det är dem man inte får glömma bort, och som är kruxet med fbl. Och som man ska vara medveten om.
Om vi ta min dam som exempel så har hon varit Agriaförsäkrad sen hon var föl, men i deras racingförsäkring (som nu heter något annat). Galoppörer som är tänkte som just galoppörer (dvs t ex i träning) får inte ha lika omfattande försäkringar som ridhästar.
Agrias racingförsäkring täcker t ex inte senskador, gaffelbandsskador, OCD, chipfrakturer, förslitningsskador osv. Min dam köptes ju som ridhäst när hon var tre år, och jag tog över hennes försäkring och ändrade den. Hon står nu i motsvarande A1 (dvs ridhästförsäkring) utan skriftliga reservationer. MEN, alla bolag friskriver sig från fel som fanns innan försäkringsens tecknande/ändrande, oavsett om de märks innan eller ej. Så OM min dam t ex har en lös benbit som hitills inte varken gett problem eller uppptäcks, men som bildades vid 1½ års ålder säg, och hon om 3 år får problem och blir halt av den, så spelar det ingen roll att jag har henne försäkrad utan reservationer, för defekten fanns innan försäkringens tecknande. Bolaget kommer kika vad det var för försäkringsform när defekten uppstod, och då hade hon en försäkring som inte täckte, och då betalar de inte (om de inte är snälla).
Två ex för att via:
Ridhäst, införsäkrad som föl med 10 000 kr i liv och full veterinärvård, motsvarande A1. Inga reservationer. Höjs vid tre års ålder till 50 000 kr, vetvården står kvar.
Galoppör, införsäkrad som föl i 10 000 kr i liv och veterinärvård enligt Racingförsäkringen. Inga reservationer. Höjs vid tre års ålder till 50 000 kr, samt vetvård motsvarande A1. Inga reservationer.
Vid fem års ålder blir hästen halt, lös benbit i hasleden upptäcks, OCD, och går att datera till ettårsåldern ungefär. Hästen opereras och behandlas men blir inte bra och döms ut som ridhäst.
I första exemplet med 'ridhästen' så kommer all veterinärvård betalas, livförsäkringen kommer falla ut med 10 000 kr, eftersom det är vad hästen stod i när defekten uppkom. (Om inte hästen har dolda fel skydd men det struntar vi i nu)
I andra exemplet med 'exgaloppören' så vid ettårsåldern hade hästen en liv- och veterinärvårdsförsäkring som var begränsad, och OCD täcktes då inte varken i livdelen eller veterinärvårdsdelen. Bolaget kan då vägra betala både vetvården och livvärdet, och du får inte en krona. Trots att du har en A1 försäkring utan reservationer, med 50 K i liv och full vetvård.
DÄR är risken med galoppörerna, och man ska inte sky galoppisarna som pesten för det, men man bör veta hur det är med reglerna (samma sak gäller travare med btw, och samma sak gäller en ridhäst som du byter bolag på där vid höjningen).
Sen, bolagens regler ger dem full rätt att inte betala i exempel två. Ibland utnyttjar de det, ibland betalar de enligt den nuvarande försäkringen ändå, dvs 'är snälla'. Men det ska man se som en bonus.
Men det är egentligen inte ett problem som hör ihop med att de är galoppörer, det är ett försäkringstekniskt problem som egentligen är rasoberoende, vid ändring/nyteckning har du oskrivna reservationer mot ev dolda fel som uppkom innan ändring/nyteckning. Det blir dock 'extraproblem' iom att galoppörer har så begränsad försäkring under sin aktiva tid.
Men exakt samma problem uppstår om man byter bolag på en ridhäst. Jag bytte bolag på valacken när han var 4 år. Från en ridhästförsäkring till en annan. Han hade då en skelettdefekt vi inte visste om och aldrig gett problem. Jag veterinärbesiktigade och han försäkrades utan reservationer i nya bolaget. När han var 8 år gammal upptäcktes hasledsdefekten då han blev halt av den. Efter flera behandlingar och operation dömdes han ut. Bolaget gick EMOT sina regler och betalade både vetvård och liv, så som sagt, de är snälla ibland, men om de vägra med hänvisning till att defekten fanns innan försäkringens tecknande hade jag inte kunnat protestera, för de har all rätt att göra så och det står svart på vitt i villkoren. Dock är det inte förrän de drabbats av det som djurägarna inser detta (och då ylar om elaka försäkringsbolag som bara vill slippa betala). Bolagen är av förståeliga skäl inte direkt pigga på att självmant se till att djurägaren är medveten om innebörden av den där raden i allmänna villkoren heller..