Man få betalt från Scan för lamm som väger mer än 12 kg, men väldigt dåligt.Slaktmognad bedöms med palpation och på vikt. Lammet ska kännas utfylld när du trycker med handflatan över höftknölarna/ryggen, bogen ska kännas fyllig och det ska finnas volym över revbenen. Om du ska sälja slaktdjur till slakteriet bör de väga över 45 kg, annars får du i princip betala för att bli av med dem. (Enkel formel för att räkna ut slaktvikt är levandevikt/2-5, en slaktkropp på mindre än 16 kg får du inte betlat för).
Om din ras sätter vinterull så påverkas skinnen drastiskt av att slaktas efter sista oktober. Runt årskiftet ser även de finaste rasskinn ut som biltemafällar, typ.
Du kan köpa in vinterlamm med m3 status, men över lag är livdjursinköp en stor smittrisk. Jag skulle inte hålla inköpta vinterlamm i samma byggnad som avelsdjur, om du inte är väl bekant med säljaren och vet hur deras smittbild ser ut.
Från 14 kg blir det bättre. De två lammen som inte kom över 16 kg strecket (15,9 och 15,8) i min leverans nu i augusti, betalades med 53, 27 kr/kg + tillägg, alltså 950 kr styck. Det är bra betalt för lammen f.n.
Jag håller med dig fullt ut om vinterlamm!
Ska man föda (göda upp) vinterlamm, så bör man ha det som enda inriktning, alternativt ha separata byggnader och hagar jämför med de egna fåren och extrem koll på smittor. Alltid byta kläder och skor när man går mellan grupperna, noggrann desinficering o.s.v.