Jag skulle nog snarast säga att får är föga intresserade av "hagar" vintertid, alltså utanför betessäsong. Och kräsna. De kommer knappast att "beta" i skogshagen, utan kanske endast gnaga lite sly, men de kommer att äta av grovfodret som de erbjuds. De är inte intresserade av visset och förvuxet gräs.
De behöver bara små ytor. Och jag håller med
@Masse, att lära fåren gå under en eltråd, bäddar för framtida problem.
För många år sedan, lärde/tränade min dotter den dåvarande baggen i hoppning. Den baggen hoppade sedan med lätthet över stängsel/staket på 90 cm... Inget kul.
Kan ni få fram en skarvsladd för el till skogshagen? Då skulle en Thermobar kunna ge fåren vatten. Vi har en 40 liters Thermobar och en specialgjord, jättelång skarvsladd till hagen där våra fyra baggar går på vintern. Thermobaren behöver fyllas på ca 2 ggr/vecka om baggarna får ca 60 % ts ensilage. Något oftare om de får hö.
Får har inte samma intresse för fysisk aktivitet som hästar, utan rör sig egentligen bara korta sträckor mellan vatten, mat och skydd.
De äter, och ligger sedan och idisslar nära maten om vädret är drägligt, eller i sitt vindskydd, och rör sig sällan eller aldrig runt i hagen. Lite djupare snö förblir orörd, förutom upptrampade gångar mellan skydd, mat och vatten. Det de avskyr värst är lera. Leriga områden undviks.
Observera också att får sorterar sitt foder noga, och "spiller" mycket. Upp till 50-60 % av det serverade grovfodret kan sorteras bort, spillas och trampas ner på marken, det blir i så fall grisigt runt foderplatsen.
För att minimera spill, så krävs två faktorer: ett foder som är anpassat till får, alltså spätt, och rikt på blad och örter, samt en genomtänkt foderhäck. Varianter av foderhäckar med "nackbom" eller rörliga rör, där fåren står med huvudet inne i foderhäcken, samtidigt som det är lite jobbigt för fåret att dra ut huvudet, är de former av foderhäckar som fungerar bäst vad avser att minimera spill. I bra foderhäckar, kan ett bra foder bli uppätet till över 90 %.
Om tanken är att få lamm, så behöver man nog tänka till lite mer.
Får är oerhört parasitkänsliga, och lamm, som ännu inte skapat någon egen motståndskraft mot parasiter, är ännu känsligare.
Så får behöver "rotera" betesmark/utehagar. Annars blir vuxna får så småningom sjuka av parasiter, och lamm kan bli akut sjuka som små, och dö.
Läs gärna lite i fårtråden!
https://www.bukefalos.se/threads/fartraden.1407470/