En dag gammal köttfärs, ätbart?

Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Tack. Orkade inte börja rota efter livsmedelsmikrobiologiböckerna. Var några år sedan så jag hade det inte helt färskt i minnet.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Hur påverkas hållbarheten av nedfrysning. Kan man förlänga den genom att frysa ned färsen på sista-förbruknings-dag och tina upp den dagen efter eller gör nedfrysningen ingen skillnad?
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

kl

Haha, har tråden blivit tre sidor. Kan i alla fall upplysa om att mannen än så länge lever, däremot fick JAG som åt quornfärs magknip och hulka över toaletten direkt efter att jag ätit.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Det räcker med att den som mål eller hanterar köttet har ett sår på händerna eller slarvar med hygienen.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Den skall ha handskar på sig.
Vad jag vet så är det krav på det när man hanterar livsmedel.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Den skall ha handskar på sig.
Vad jag vet så är det krav på det när man hanterar livsmedel.

Om man har ett sår och jobbar med livsmedlet, ja. Annars nej. Handskar är generellt en dålig idé när man hanterar livsmedel.
I eget kök? Knappast.

Staff. Aureus är normalflora på hud och i näshåla hos människa. Det krävs en viss hanteringsmiss för att de skall bilda toxin men nu var ju frågan vilka toxiner/bakterier som överlever upphettning. Inte sannolikheten för att de finns i det aktuella livsmedlet.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Ja ja vi dör nog av det allihopa.

Jag skrev allt som är farligt.
Inte allt som kan göra dig sjuk.

Olika eller hur.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Först och främst vill jag bara klargöra att jag inte tycker att man ska chansa med köttfärs (och mekaniskt mörat kött). Det är ett väldigt känsligt livsmedel, särskilt med tanke på den stora exponerings ytan, väl inblandad bakterieflora samt ypperliga växtförhållanden för många bakterier. Om det tillagas ska det tillagas ordentligt, inga dumheter som amerikanarna håller på med som blodig hamburgare etc.

I fråga om toxiner så är inte S. aureus av någon större betydelse på rått kött, det krävs höga concentrationer för (runt 1 miljon/g) att överhuvudtaget bilda toxiner i den situationen. S. aureus blir utkonkurerrade väldigt fort under nedkylning och dör vid tillagning. Vi ser dem nästan enbart problem där styckning sker av fortfarande varma kroppar. Däremot är kontaminering av den tillagade köttfärsen med S aureus väldigt mycket troligare att ge toxin bildning och förgiftningar.
För Cl. perfringens är det ungefär samma situation, de finns nästan alltid på rått kött men förstörs vid tillagning. Om man inte kyler ner snabbt nog har man däremot risk för tillväxt från sporer och, igen, förgiftningar.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Om du läser igen så svarade jag ENBART på exempel på sådant som överlever upphettning generellt och inte sannolikheten i det aktuella livsmedlet.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Iofs, men den diskussionen kom ju ur at jag frågade roxer vilka toxiner som skulle bildas och vara ett problem på rått kött och de enda som kom upp var enterotoxiner från e. coli och sedan din kommentar om s.aureus toxiner.

Just s.aureus tas ofta, och felaktigt, upp som en risk med rått kött, att toxinet är värmestabilt spelar liten roll om det inte bildas...
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Iofs, men den diskussionen kom ju ur at jag frågade roxer vilka toxiner som skulle bildas och vara ett problem på rått kött och de enda som kom upp var enterotoxiner från e. coli och sedan din kommentar om s.aureus toxiner.

Just s.aureus tas ofta, och felaktigt, upp som en risk med rått kött, att toxinet är värmestabilt spelar liten roll om det inte bildas...

Jag vet mycket väl (kommer ihåg kursen fortfarande), jag pratade som sagt inte om rått kött utan värmebehandlat i allmänhet. Jag svarade överhuvudtaget inte alls på ditt eller Roxers inlägg utan endast det jag...just det...använde svarsknappen på. Det kanske inte var helt relevant med hänseende till trådens ämne men det var i alla fall den frågan jag svarade på.
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Lånar talarförmågan ett tag..


För dem som är känsliga med "sista förbruningsdatum" och liknande får börja handla på Ica så slipper ni lukta eller smaka på köttet, utan kan blint gå på den lilla etiketten ...
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Lånar talarförmågan ett tag..


För dem som är känsliga med "sista förbruningsdatum" och liknande får börja handla på Ica så slipper ni lukta eller smaka på köttet, utan kan blint gå på den lilla etiketten ...

Att försöka göra sig lustig på andra är inte den finaste egenskapen en människa kan ha, det vet du va?
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Om du läser igen så svarade jag ENBART på exempel på sådant som överlever upphettning generellt och inte sannolikheten i det aktuella livsmedlet.
Jag tror det stör lite för mycket när någon kommer in i tråden och faktiskt VET vad den pratar om, istället för att bara gissa eller återupprepa vad den hört nån annan säga nån gång ;)
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Jag tror det stör lite för mycket när någon kommer in i tråden och faktiskt VET vad den pratar om, istället för att bara gissa eller återupprepa vad den hört nån annan säga nån gång ;)

Det tror jag också! Go Digbil!

/hagel (vet. stud. med specialisering i livsmedelssäkerhet)
 
Sv: En dag gammal köttfärs, ätbart?

Det stör mig inte alls, för Digbil har rätt i sak. S. aureus toxin finns kvar efter upphettning och det måste tas hänsyn till när det är motiverat.

Min poäng, vilken egentligen var till Roxer, är att på rått kött där initial nedkylning (på slakteriet) funkat finns väldigt liten risk för detta, risken kommer efter tillagning och återkontaminering.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp