Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej för min del är det att få bort gruset från fodringsplatsen som är poängen. Jag vill aldrig mer uppleva den månaden då min ena häst svävade mellan liv och död och det tillslut efter fler veterinärbesök än jag kan (och vill) minnas och flera vändor på klinik visade sig vara sandkolik. Att fodra på grus är big nono. Det ska man absolut inte göra eftersom risken för sandkolik är så stor. Hästarna äter ju tyvärr inte bara det som är i lådor/nät utan även det som faller till marken. Även om jag har tak över så drar de med sig blött grus in som klibbar fast i hö´t också är eländet igång. Trots att jag på rutin har gett mina hästar kurer med loppfrö blev det så illa att min lilla häst på 400 kg hade mellan 40-50 kg sand i tarmen.Jag har tänkt göra det i framtiden, men då ha en liten kant runt hela (med hål i så att vatten kan åka ut) och sedan ha grus innanför. Då går de på gruset istället för själva betongen. Borde gå att gjuta en sådan kant runt om i efterhand?
Sand och grus är olika saker, för mig iaf. Man kan välja vilken storlek man vill på stenarna. Allt från smått till 2 cm stora.Nej för min del är det att få bort gruset från fodringsplatsen som är poängen. Jag vill aldrig mer uppleva den månaden då min ena häst svävade mellan liv och död och det tillslut efter fler veterinärbesök än jag kan (och vill) minnas och flera vändor på klinik visade sig vara sandkolik. Att fodra på grus är big nono. Det ska man absolut inte göra eftersom risken för sandkolik är så stor. Hästarna äter ju tyvärr inte bara det som är i lådor/nät utan även det som faller till marken. Även om jag har tak över så drar de med sig blött grus in som klibbar fast i hö´t också är eländet igång. Trots att jag på rutin har gett mina hästar kurer med loppfrö blev det så illa att min lilla häst på 400 kg hade mellan 40-50 kg sand i tarmen.
Det finns inget grus som inte också är sand i och det är sandkornen de allra minsta som klibbar fast på hö så i det här fallet kvittar det, annars håller jag med, sand och grus är olika saker. Jag har väggrus, dvs. ganska grovt.Sand och grus är olika saker, för mig iaf. Man kan välja vilken storlek man vill på stenarna. Allt från smått till 2 cm stora.
Jo slät betong är halt men det finns olika sätt att slippa den plana ytan. Jag har fått tips om att bara låta bilen hälla ut och inte dra något, då blir det en knottrig yta naturligt men jag har också läst om de som krattar under torkningstiden så det blir som fåror i betongen. Ytterligare ett sätt är att gjuta med gummibetong men det går tyvärr inte att få tag i här. Det går också att gjuta gummi över men det kostar skjortan och jag vill därför gärna höra andras erfarenheter.Betong är väldigt halt. Det finns mindre hala varianter/ytskikt men med bös uppepå blir det halt igen. Då får man se till att det blir så lite spill som möjligt + hålla rent varje dag.
Så här ser vår betongplatta ut, med en rejäl foderlåda och tak över. Här kommer inte in grus/sand.Nej för min del är det att få bort gruset från fodringsplatsen som är poängen. Jag vill aldrig mer uppleva den månaden då min ena häst svävade mellan liv och död och det tillslut efter fler veterinärbesök än jag kan (och vill) minnas och flera vändor på klinik visade sig vara sandkolik. Att fodra på grus är big nono. Det ska man absolut inte göra eftersom risken för sandkolik är så stor. Hästarna äter ju tyvärr inte bara det som är i lådor/nät utan även det som faller till marken. Även om jag har tak över så drar de med sig blött grus in som klibbar fast i hö´t också är eländet igång. Trots att jag på rutin har gett mina hästar kurer med loppfrö blev det så illa att min lilla häst på 400 kg hade mellan 40-50 kg sand i tarmen.
Jag tänker att det går att spola bort den lilla sanden som är med vatten om man känner att det är viktigt.Det finns inget grus som inte också är sand i och det är sandkornen de allra minsta som klibbar fast på hö så i det här fallet kvittar det, annars håller jag med, sand och grus är olika saker. Jag har väggrus, dvs. ganska grovt.
Hur har du gjort för att den inte ska bli hal?Så här ser vår betongplatta ut, med en rejäl foderlåda och tak över. Här kommer inte in grus/sand.
Nej inte en chans. Hur skulle det gå till i praktiken menar du?Jag tänker att det går att spola bort den lilla sanden som är med vatten om man känner att det är viktigt.
Intressant tanke. Asfalt är ju också halt men oljegrus kanske skulle fungera? Frågan är hur hälsosamt det är.Jag är också intresserad av hur ni har det med betongplatta. Har nu asfaltskross men det härdar inte överhuvudtaget (vilket anläggaren påstod skulle ske men jag var skeptisk).
Funderar på om asfalt är bättre?
Vattenslang och vattna på stenarna. Fungerar inte denna årstid riktigt såklart, så man får vänta till rätt del av året. Sanden rinner iväg med vattnet.Nej inte en chans. Hur skulle det gå till i praktiken menar du?
Där hästarna står är det fiberduk och uppgrusat, men det är ju utanför lådanHur har du gjort för att den inte ska bli hal?
Nu har inte vi betong utan gummimatta och ja visst den blir hal, inte av is utan när det kommer nysnö. Det försvinner dock ganska fort, då hästarna brukar äta ren ytan på ngt vis. Vi håller annars gummimattan grusfri sas.Hur har du gjort för att den inte ska bli hal?
Det verkar finnas lite olika sätt och jag skulle vilja veta hur du har gjort, vad du tycker om resultatet, om du hade gjort annorlunda idag och isåfall vad.
Frågan är om man vill att hästarna står på sluttande mark 12-18 h/dygn? Det är också en aspekt att ha i åtanke.Nu har inte vi betong utan gummimatta och ja visst den blir hal, inte av is utan när det kommer nysnö. Det försvinner dock ganska fort, då hästarna brukar äta ren ytan på ngt vis. Vi håller annars gummimattan grusfri sas.
Min fundering är om du ska gjuta om du kan göra ett rejält fall så vattnet rinner av? Det krävs ju dock att du soppar bort ev snö men annars borde det fungera tycker jag.
Det beror ju då på om man har fri tillgång eller ej. Vi har inte det utan portionsfodrar, dom har istället fri tillgång på halm som vi har gjort en bädd av vass under som dom står på för att undvika lera. Fungerar jätte bra!Frågan är om man vill att hästarna står på sluttande mark 12-18 h/dygn? Det är också en aspekt att ha i åtanke.
Ja då fungerar det ju. Allt beror på hur och om och när typ Jag är så van vid fri tillgång att jag glömmer bort att det faktiskt inte är det vanligasteDet beror ju då på om man har fri tillgång eller ej. Vi har inte det utan portionsfodrar, dom har istället fri tillgång på halm som vi har gjort en bädd av vass under som dom står på för att undvika lera. Fungerar jätte bra!
Okej. Det är inte görbart i verkligheten. Hade det varit det hade jag inte haft något annat än stenar där med tanke på mängden regn och snö det har blivit utsatt för.Vattenslang och vattna på stenarna. Fungerar inte denna årstid riktigt såklart, så man får vänta till rätt del av året. Sanden rinner iväg med vattnet.