Är inte detta lite bakvänt? Luftutbytet enligt svensk standard är dimensionerat så att kraven på gränsvärden för koldioxid, ammoniak, luftfuktighet och termisk komfort ska vara uppfyllda. Att följa svensk standard är alltså ett sätt att försäkra sig om att man uppfyller reglerna, därmed inte sagt att svensk standard är reglerna.
Svensk standard är väl inte i sig själv en lagtext, eller har jag missuppfattat något?
Siffran 300 m3/h/häst anger maxventilationen, dvs det värde som behövs på sommaren för att föra bort tillräckligt mycket av den värme hästarna avger för att stallets temperatur inte ska överstiga 25 grader vid en utetemperatur på 21 grader. Under vinterhalvåret, när det inte är någon risk för att stallet ska bli för varmt, är det minventilationen som är intressant. Minventilationen anger det minsta luftutbytet för att hålla koldioxid och luftfuktighet inom gränsvärdena och ligger på 45 m3/h/häst (för 500kg häst i måttligt arbete i klimatzon B).
Vi tar ett exempel som inte är helt ovanligt; stallet används enbart under vinterhalvåret och hästarna går på bete under sommaren. Kan man då kräva att ventilationen måste vara dimensionerad för 300 m3/h/häst?
Så länge hästarna inte utsätts för nivåer av luftföroreningar som överstiger gränsvärdena, så finns det väl inget att klaga på ur djurskyddssynpunkt?