Fast spolning räcker inte, enligt samma SLUstudie. Stråna måste hinna suga åt sig vatten och 'svälla', sporerna försvinner ju inte av blötning, utan bara sväller och fäster på stråna, dvs inhaleras inte.
Spola tar bort ev ytdamm, men hjälper inte, utan där krävs blötläggning i 30 min. Allt enligt studien, och den är hyfsat ny.
Men det som är så svårt, olika veterinärer säger olika etc, beroende dels på hur uppdaterade de är, och på grund av vad de har för 'egen tro'.
Här är det jag hittade ur undersökningen:
"Försök har gjorts med anledning av att se vad som händer med höet när man blötlägger det från 0- 12 timmar. Man kom fram till att om höt blötläggs i 30 min. minskade mängden inandningsbara partiklar, sporer m.m. med ca 90 %, men man fick även en minskning av mineralerna natrium, kalium och fosfor.
Om man blötlade höet en längre tid som upp till 12 timmar minskade inte mängden inandningsbara partiklar ytterligare, däremot fick man även en förlust av magnesium och en ökad förlust av natrium, kalium och fosfor. Även lättlösliga kolhydrater och olika kväveföreningar kan läcka ut vid en längre tids blötläggning.
Resultatet av undersökningen var alltså att blötläggning av hö i ca 30 min var det mest effektiva. Man minskade spormängden som mest och fick ett minimum av näringsförluster. Detta kan man göra till hosthästar för att minska mängden luftburna sporer. Det räcker däremot inte att enbart spola höet med vattenslang."