Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det blir bäst om du sågar och klyver på en gång, eller åtminstone relativt snart...Jag tänkte ta ner några björkar. Huvudsyftet är att få bort dem, men då kan jag lika gärna använda dem till ved. Frågan är då: Måste jag såga och klyva dem på en gång eller kan de ligga ett tag?
Nyfiken: Varför?Det blir bäst om du sågar och klyver på en gång, eller åtminstone relativt snart...
För att det minskar risken för att det ska gå röta i veden, eller stammen då om man inte hugger upp den. Låter man dem ligga så brukar björkarna murkna ganska så fort. Nu menar jag kanske inte inom ett par veckor, men ändå.Nyfiken: Varför?
Det torkar bäst då.Nyfiken: Varför?
Jag tänkte ta ner några björkar. Huvudsyftet är att få bort dem, men då kan jag lika gärna använda dem till ved. Frågan är då: Måste jag såga och klyva dem på en gång eller kan de ligga ett tag?
Bor i Götaland, så då behövs lång torktid alltså.Beror helt och hållet på var i landet du bor och när du tänkt fälla dom. Har märkt att veden nere i Västmanland måste torka mycket längre än den uppe i Tornedalen för att vara ok att elda med. Fäller man en björk där det är minusgrader nu så kan man låta den ligga till våren och kapa och klyva den då.
Det var ett bra alternativ! Då ska de ligga under tak, gissar jag? Men inte ihop med redan färdigtorkad ved?Om du ändå ska ta ner själv kan du väl lika gärna kapa dem i rätt längder och sen hugga upp när du hinner?
Det bästa är att kapa upp dem i färdiga längder. Då är mer än halva jobbet gjort och de är görligt att få in dem under tak. De ruttnar inte om de är under tak.Det var ett bra alternativ! Då ska de ligga under tak, gissar jag? Men inte ihop med redan färdigtorkad ved?
Jag har en gammal klyv, tror jag. Vågar inte använda den, då jag inte vet hur. Den ser inte ut som den (modernare) varianten jag hade i sommarstugan. Så jag ska hugga för hand, men jag väntar helst tills det blir trevligare temperatur.Det bästa är att kapa upp dem i färdiga längder. Då är mer än halva jobbet gjort och de är görligt att få in dem under tak. De ruttnar inte om de är under tak.
Jag har köpt en liten klyv på ben. Den tar fem ton. Jag klyver ett gäng varje gång det är plus. (hydraloljan i klyven gillar inte minus....)
Jag ser inga bekymmer med att lagra torr och fuktig ved tillsammans. Veden ligger ju i uteluft och utetemperatur väl? De "smittar" inte varann.
Blandved i en stapel torkar olika fort men den torkar. Och jag tror inte att den torkat fortare om man sorterat varje träslag för sig.
Ja, akta dig för gamla klyvar.Jag har en gammal klyv, tror jag. Vågar inte använda den, då jag inte vet hur. Den ser inte ut som den (modernare) varianten jag hade i sommarstugan. Så jag ska hugga för hand, men jag väntar helst tills det blir trevligare temperatur.
Bra att veta att det inte spelar någon roll att lagra torrt och fuktigt ihop.
Jo, de ligger i utomhustemperatur i en vedbod.
Det där tror jag på (Kanske för att det passar mig att göra det i etapper )De ska enligt den skogsavverkaren jag pratade med torka i mindre bitar och sen klyvas till vedträn, efter det.