Idrotten nöjer sig absolut med det juridiska könet. De gånger det inte räcker är när misstanke finns om att idrottaren ifråga befinner sig på en gråskala mellan det binära 'han' och 'hon'. Det är inte speciellt vanligt. Man skulle nästan kunna påstå att det är så ovanligt att det i förhållande till antalet idrottsutövare nästan inte existerar.
Men nu pratar vi om att inte ha registrerat 'han' eller 'hon', som vi har idag. Då kommer dessa fall med utredningsbehov bli MYCKET vanligare än vad de är nu.
Länkad händelse är idag ytterst ovanlig. Och det enda man behövde göra från aktuellt förbunds sida, var att checka tjejernas ID - se'n var all osäkerhet om deras könstillhörighet löst. Förmodligen gjordes nog inte ens det, man nöjde sig sannolikt med att slå en blick på laguppställningarna, för att röja alla tvivel.
http://hd.se/skane/2014/09/24/kallade-fotbollsflickor-for-killar/
Ponera att vi nu inte hade haft någon könsregistrering. Tror du att sådana här dubier hade uppstått oftare i tävlingssammanhang än vad vi har idag? Nu handlar länkad artikel om tjejer i elvaårsåldern, men det stora problemet kommer bli på elitnivå. Jag tror problematiken hade hänt så ofta att det knappast hade gått att bedriva kvinnlig elitidrott - tänk bara hur det idag försöks att tänja på alla gränser som finns för att nå bättre resultat, och kunna få vinna.
Idag bygger idrottsförbunden register på licencierade utövare, som matchas mot (könsregistrerade) ID-handlingar. Det är helt essentiellt att kunna skilja på man och kvinna för att kunna hantera deltagarlistor och matchrapporter på ett transparant könsfusksäkert sätt.