Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne
Lord Owen skrev:
Vet ej om någon svarat på denna fråga tidigare i tråden så jag frågar igen istället för att läsa (lat).
Vad kan det bero på om en häst blir öm efter varje gång den skos? Även om den bytt hovslagare? Min kompis har en häst som tydligen blir så pass öm efter varje gång hon haft ut hovis att hon dels låter den vila en dag, dels går han ALDRIG barfota för att han tydligen inte klarar det. Tydligen kan han inte gå barfota öht då han bara stapplar omkring med extremt ömma hovar då. Jag ar själv inte sett detta och vet alltså inte om hon låtit hästen gå utan skor ett par dagar för att se om han vänjer sig. Han har alltså gått skodd hela tiden i....5 år tror jag. Vad kan den ömheten bero på? Är det helt enkelt så att en del hästar inte KAN gå utan skor?
Och varför skor en del bara framhovarna? Har märkt att det är särskilt vanligt på ponnyer, alla ponnyerna på min ridskola har bara skor fram men de stora har på alla fyra. Ungefär som om det vore någon skillnad på ponnyhovar och andra hästars hovar? Varför skor man bara fram?
Nu är jag inte hovslagare, men kanske någon hovslagare här kan svara eller så kan du fråga på ett forum med hovslagare.
http://www.hovslageri.nu/forum2/ , men som lekman kan jag göra ett försök.
Det är inte lätt att försöka besvara din fråga om varför din kompis häst blir öm. Det kan säkerligen ha många orsaker, men hästars hovar är olika både i tjocklek på sula och hovväggarna. Det kan ju vara så att för att få de hovvinklar hovslagaren önskar så får man verka kraftigt i sulan även. Har hästen då en tunn sula så kan den bli för tunn vid nedverkning och det kan göra ont på hästen. En häst med tunn sula får ju då även ont vid barfotagång. Man får inte verka i sulan för mycket, den får inte svikta för tryck t.ex.
Frågan är ju då om de hovslagare din kompis tagit ut ÄR hovslagare. Många som är ute och skor hästar är inte det. De kanske har massor av praktisk erfarenhet, men inte teoretiska kunskaper. Vanligt är att man ser att alla hästar en viss "hovslagare" skor (för de kallar ju sig även hovslagare, även om de ej är utbildade) blir skodda som man tyckte travhästar skulle bli skodda förr, med långa tår
En annan orsak till ömhet efter skoning kan vara tunna hovväggar. Därmed kan hästen lättare bli öm av söm som då hamnar för nära lamellerna.
En annan orsak till ömhet på barfotahästar kan vara att hästen är känslig för tryck på strålen. Då får hästen både svårt för barfotagång och för sulor som trycker på strålen.
Så som du ser så kan man inte veta vilken orsaken är så här direkt. Men det bör inte vara på det viset efter en skoning. Då bör man byta hovslagare. En orsak till det onda kan ju vara att ägaren låter sin häst bli skodd väldigt sällan. Då blir ju förändringen i vinklar så oerhört stor vid skoning att det gör en känslig häst halt.
Angående ponnyhovar. Så ja, de flesta ponnyraser har starka hovar. Framhovarna är ju dessutom de ben som tar mest vikt. Det är ju därför framhovarna är större än bakhovarna. Ridningen ökar på belastningen av framhovarna ännu mer. Så det kan ju mycket väl vara så att det bara finns behov av skoning fram och då skall man ju nöja sig med det.
Hälsning Maja