Ingela_S
Trådstartare
En kort fråga: hade ni brytt er om att analysera hösilage som hästen kommer att äta i 2, max 3, månader? Eller det är bättre/billigare/lättare att ösa på extra protein för säkerhets skull och strunta i analysen?
Bakgrunden är alltså att vi haft hästarna på hö sen betet började tryta, men stallägaren har köpt hem hösilage som vi ska börja ge nu och fram till att det blir för kort hållbarhet på balarna pga värme. (Det är bara två hästar och 5 får som äter, så en bal varar i flera dagar.) Det här "slutdatumet" är ju högst osäkert, det kan ju bli alldeles för varmt redan i april om det vill sig... Eller så kan de fortsätta äta hösilage ända till betessläppet.
Hösilaget är oanalyserat. Höet som vi haft hittills har jag analyserat själv och jag försöker alltid räkna ut en hyfsad foderstat till min häst. Han klarar sig inte på en kvot lägre än 6 och har ett lite högre proteinbehov än tabellhästen. Och ju mer jag räknar, desto mer nojjig blir jag över att fodra oanalyserat.
Men, om jag skulle välja att analysera så tar det ju evigheter innan jag har samlat ihop prover från tillräckligt många balar. Läste nånstans att man borde kunna ta två prover från samma bal, ett i början och ett i slutet, eftersom traktorn har kört en bra bit över fältet för att få ihop gräs till en hel bal.
Så skulle jag kunna göra så? Att jag tar två prover från samma bal, väntar tills jag har prover från två eller tre balar och skickar in det till analys. Är det bättre än inget eller blir det för osäkert? Risken är ju att vi hinner sluta med hösilaget innan jag hunnit få ihop ett vanligt prov från 5-6 balar...
Hur hade ni gjort? Hjälp en velig människa att bestämma sig.
(Kan tillägga att vi gjorde på precis samma sätt förra året och jag struntade då i analys. Sen visade det sig att hästarna kunde äta hösilaget ända till betessläppet, dvs längre än jag trott, och min häst blev smällfet och jag misstänker att han även lade grunden till en proteinbrist som visade sig redan en månad in på betet.)
Bakgrunden är alltså att vi haft hästarna på hö sen betet började tryta, men stallägaren har köpt hem hösilage som vi ska börja ge nu och fram till att det blir för kort hållbarhet på balarna pga värme. (Det är bara två hästar och 5 får som äter, så en bal varar i flera dagar.) Det här "slutdatumet" är ju högst osäkert, det kan ju bli alldeles för varmt redan i april om det vill sig... Eller så kan de fortsätta äta hösilage ända till betessläppet.
Hösilaget är oanalyserat. Höet som vi haft hittills har jag analyserat själv och jag försöker alltid räkna ut en hyfsad foderstat till min häst. Han klarar sig inte på en kvot lägre än 6 och har ett lite högre proteinbehov än tabellhästen. Och ju mer jag räknar, desto mer nojjig blir jag över att fodra oanalyserat.
Men, om jag skulle välja att analysera så tar det ju evigheter innan jag har samlat ihop prover från tillräckligt många balar. Läste nånstans att man borde kunna ta två prover från samma bal, ett i början och ett i slutet, eftersom traktorn har kört en bra bit över fältet för att få ihop gräs till en hel bal.
Så skulle jag kunna göra så? Att jag tar två prover från samma bal, väntar tills jag har prover från två eller tre balar och skickar in det till analys. Är det bättre än inget eller blir det för osäkert? Risken är ju att vi hinner sluta med hösilaget innan jag hunnit få ihop ett vanligt prov från 5-6 balar...
Hur hade ni gjort? Hjälp en velig människa att bestämma sig.
(Kan tillägga att vi gjorde på precis samma sätt förra året och jag struntade då i analys. Sen visade det sig att hästarna kunde äta hösilaget ända till betessläppet, dvs längre än jag trott, och min häst blev smällfet och jag misstänker att han även lade grunden till en proteinbrist som visade sig redan en månad in på betet.)