MissFideli
Trådstartare
Ja, vad är det egentligen? Varför är dom "farliga"?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Överskott av ledvätska. Om dom är "farliga" beror helt i vilken led de sitter. De som en ofta kan känna i kotsenskidan är oftast helt harmlösa och kommer för det mesta i samband med foderbyte och gräs. De som jag ser som varningstecken är i fall de sitter i kotleden-då brukar det vara överansträngning. Hasledsgallor är också ett aber-alla hästar jag har sett hasledsgallor på har haft ordentliga förändringar (spatt) eller lösa benbitar. Knäledsgallor bak är inte heller så himla käckt, av samma anledning.
Hittade ett bra svar här:
---
En galla är en ökad mängd ledvätska i en led eller senskida. Gallor kan hästen få av olika anledningar, ökad ansträngning, inflammation, infektion med mera. Man kan även se det vid tvära foderbyten eller om hästen är i allmänt dålig kondition.
Hästen kan ha gallor som är relativt konstanta i hela sitt liv utan att den har några bekymmer utav dem, ofta sitter dessa i kotsenskidorna bak eller i kotlederna fram. Det är viktigt att man känner igenom sin häst regelbundet själv så att man snabbt märker om hästens gallor förändras. Hårda ömma gallor, eller en galla som dyker upp plötsligt, ska man vara observant på.
Hästen kan också vara svullen i sina ben och då är svullnaden oftast lokaliserad till nedre delen av benen på hästen. Typexemplet är att hästen blir ”tjock” i bakbenen efter en natt i box. Dessa svullnader går ofta ner när hästen får röra på sig, ofta beror det på dålig cirkulation och det samlas överflödig vätska i benen, dessa svullnader ligger ofta i mjukdelarna runt lederna och ska inte förväxlas med gallor.
Har man gallor eller svullnader i benen som inte verkar ha något samband med någon akut hälta eller skada, så finns det många huskurer på hur man kan få bort dem för stunden eller i alla fall minska deras omfattning. Effekten är varierande, man får prova sig fram och försöka hitta en variant som man tycker fungerar.
• Linda benen, det finns olika typer av bandage, oftast använder man dem på natten när hästen står still för att minska möjligheten för svullnad. Man kan bland annat använda Back On Track-underlägg, många har sett bra effekt av dessa. Materialet i Back On Track består av polyester med insmält keramikpulver och är utvecklat i Kina. Linda dock inte benen på din häst om du inte är van, man kan orsaka senskador om man lindar på fel sätt.
• Användning av olika typer av liniment, var dock försiktig med att använda liniment ihop med bandage då det lätt kan bli brännskador.
• Man kan även försöka kyla benen för att minska svullnad och gallor. Man kan använda rinnande vatten eller olika typer kylbandage, kyllera eller kylbalsam.
Med vänlig hälsning,
Märta Claesson Lundin, Leg.Vet
---
http://www.hippson.se/fraga-experte..._lundin/varfor-far-hastar-gallor-pa-benen.htm
Vissa minskar de inte på när de går i hage. Mitt sto har gallor bak, i kotsenskidorna, är röntgad utan förändringar. Hon går iaf på lösdrift och enda sättet att få bort hennes gallor (tillfälligt) är att linda eller ha skydd, helst i samband med motion. Nu bryr jag mig inte om hennes gallor, men de försvinner iaf inte av att hon är ute.Men om detta nu ändå minskar när hästen rör på sig/går ut i hagen, varför lindar man då?
Men om detta nu ändå minskar när hästen rör på sig/går ut i hagen, varför lindar man då?
Jag vill fortfarande inte ha gallan, även om jag vet att den går ner med rörelse. Jmf lymfangit.
Fast lymfangit är väl en annan sak?
Vilka skydd brukar du använda i samband med motion? Min har liknande gallor som din, dock går inte på lösdrift men går på bete dygnet runt just nu, stallas in till hösten.Vissa minskar de inte på när de går i hage. Mitt sto har gallor bak, i kotsenskidorna, är röntgad utan förändringar. Hon går iaf på lösdrift och enda sättet att få bort hennes gallor (tillfälligt) är att linda eller ha skydd, helst i samband med motion. Nu bryr jag mig inte om hennes gallor, men de försvinner iaf inte av att hon är ute.
Ofta kan det ju vara att gallor kommer av dåligare blodcirkulation, därför dom också ofta försvinner vid rörelse. Det är väl framförallt pga den dåligare blodcirkulationen som man lindar för, som medför att dom får gallor. Det är ju trots allt ett litet slitage. Det är ju också därför som det aldrig riktigt är bra för hästen att stå stilla då dom är gjorda för rörelse.Men om detta nu ändå minskar när hästen rör på sig/går ut i hagen, varför lindar man då?