Vanlig och vanlig
Hon är veterinär och tandläkare, tämligen erkänd. Gjordes på klinik med munstege, lampa och hela kitet.
Har varken provat ridkapson eller att kolla underkäken. Undkäken är ju en lätt sak, problemet är att kunna få tillgång till att prova alla ideer, man bajsar ju inte pengar.
Jag var nyfiken på om det var en svenskutbildad hästtandläkare alltså odontolog eller om personen hade annan utbildning?
Som man arbetar i Sverige gör man ju inte direkt i så många andra länder. Här arbetar man enligt devisen att man tar 1 år från hästens livslängd om man arbetar på tuggytor. Vilket är galet iom att det finns gott om tandisar som arbetat med att se till att hästar har ett biomekaniskt fungerande bett längre än vad normala hästar lever. Och inte fått någon förkortad livstid på dessa djur.
Däremot kan man hjälpa de hästar som pga obalans i bettytorna får smärtproblematik i både mun, käkleder, nacke etc.
Käken måste kunna röra sig fritt för att de ska kunna mala maten korrekt. Och för att de ska kunna ställa i nacken tex då vi rider. Då måste de kunna lägga ut underkäken åt motsatt håll.
Och nej, sånt vet inte många veterinärer eller tränare iom att det i Sverige jobbas på annat vis och lärs ut på annat vis.
I DK tex använder deras största försäkringsbolag tandisar som arbetar enligt 5-åriga utbildningen i USA där man balanserar om felaktiga bett. De använder dem bla för att slippa ta bort hästar med diverse problematik som de nu insett kan bero på tandjobben.
Min egen häst har hela livet fått tänder fixade av duktig vet med tandutbildning, bra utrustning etc. Men man missade iaf hans bettproblematik. Ett besök hos tandis enligt ovan så slapp han äntligen ha ont. Och hans beteenden han haft sen han var unghäst hos andra och hos mig kunde förklaras.
Det är ju inte riktigt en respons jag fått från någon häst utan smärta, att reagera så på att ngt glider fram lite mot öronen.
Jag har en häst som likt din inte riktigt har bra tränsläge sas. Det får absolut inte plats något brett och det mesta åker fram något trots att jag varken har hårt dragna sidostycken eller rider med mkt kontakt.
När han hade behövt ha grimma i hagen någon sväng och började få antydan till skav köpte jag lite impulsivt fårskinnsludd till tränset med. Det var en omöjlig ekvation visade det sig när hela tränset höll på att åka av över öronen. Så det användes aldrig.
Jag har ju tränat fler hästar med samma exteriöra problem. Och ingen av dem har reagerat så.
Vissa hästar har ju sån exteriör helt enkelt. Men att behöva reagera så som din gör brukar ju inte ske.
Så jag hade funderat kring om den har full rörlighet i käken och ev nacken som alltid blir påverkad vid felbalanserade bett.