Sjuk gerbil

C

Cider

Finns det några gerbilexperter här på buke?
Jag köpte för ett halvår sedan två st gerbilhanar som hade väldigt roligt ihop. En morgon var den ena lite uppsvälld och slö. Jag ringde till Agria veterinären och frågade om råd då distriktarna här inte har någon erfarenhet av smådjur. Hon på Agria sa att det troligtvis var en infektion som skulle kunna bli bra efter en behandlig med antibiotika.
Eftersom det var söndag så tyckte hon att jag kunde vänta till måndag morgon med att åka till veterinären. Viktigt var att jag skulle hålla honom varm och att han skulle ha tillgång till vatten. På kvällen så undrade jag verkligen om han skulle klara sig till dagen därpå men i tron om att det inte var så farligt och att han bara var sju månader så ville jag inte ta livet av honom direkt, vilket jag ångrar idag.
Vid tolv på natten så vaknade jag av att han krampade och for omkring i buren, över vattenskålen och på den andra gerbilen. Usch, det var så hemskt alltså! Tur pappa var hemma så han kunde ta död på honom då... :cry:
Är det någon som har en aning om vad det kunde vara för fel på honom? Tyvärr har man inte pengar att skicka en råtta på obduktion...
Den andra gerbilen förstod antagligen att hans kompis dött men blev såklart jätteledsen. Jag såg inte till honom på ett par dagar men sen så var det stökigt som vanligt igen. Men då och då så är det helt tyst och jag tror att han har deppat ihop men så röjer han omkring i ett par dagar osv. Är jag taskig som låter honom leva ensam?
När dom var två så kunde man ta upp dom men nu är den ensamma helt omöjlig att få tag i, han har blivit jätterädd men ser pigg ut dom dagarna han är det. Så då är det ju svårt att roa honopm också.
Hur sjutton ska jag göra? :(
 
Sv: Sjuk gerbil

Detta stod på Agrias sida:

Sjukdomar hos gerbiler

Epilepsi
Gerbiler har en ärftlig benägenhet att utveckla epileptiforma kramper. Förekomsten är 20-40% bland gerbilerna. Dessa kramper kan utlösas av skrämsel, hantering, eller ny miljö. Attackerna kan vara lindriga med lätt skakande, eller mycket kraftiga med våldsamma ryckningar i kroppen, krampaktiga rörelser och kollaps. Kramperna tycks inte ha några negativa långtidseffekter. I vissa fall kan mycket kraftiga kramper dock leda till döden, men detta är sällsynt. Behandling med krampdämpande medel är inte nödvändigt, och kan faktiskt ge allvarligare bieffekter än kramperna i sig. Man kan försöka förebygga kramperna hos genetiskt predisponerade djur genom att hantera djuren mycket under de första levnadsveckorna, samt genom att tillförsäkra dem om en stabil miljö med god kost.

Tumörer

Huden är det näst vanligaste organet att drabbas av tumörer hos gerbiler. Plattepitelscarcinom och melanom är de vanligaste formerna. Melanom har en tendens att utvecklas runt öron, fötter eller vid svansbasen.

Doftkörteln på buken är den tredje vanligaste tumörplatsen. Denna körtel sitter mitt på buken. Det är en hårlös oval brun struktur, som oftast är mer framträdande hos hanar. Körteln bildar ett orangefärgat sekret som används för att märka revir. Tumörer i denna körtel ser ut som bölder på magen. Oftast är tumören inte elakartad, men drabbas ofta av sekundära bakteriella infektioner.

Många andra organ kan drabbas av cancer, men inte lika ofta. Kirurgisk åtgärd så tidigt som möjligt är den bästa behandlingsmetoden.


Tyzzers sjukdom
Den vanligaste infektionssjukdomen hos gerbiler är Tyzzers sjukdom, som orsakas av Clostridium piliforme, en tarmbakterie. Sjukdomen har hög dödlighet, framför allt hos unga gerbilhanar. Symptomen är ospecifika, och består framför allt av tufsig päls, slöhet, hopkrupen hållning och dålig aptit. Ibland ses diarré. Sjukdomen orsakar förändringar i hjärta, lever, lymfknutor och magtarmkanal. Diagnosen ställs vanligen vid obduktion.

Behandling är tetracyklin i dricksvattnet till en drabbad koloni. Understödjande behandling krävs till det enskilda djuret.

Förebyggande åtgärder är viktiga. En hög renlighet och minimal stress minskar avsevärt risken för denna sjukdom. Tyzzers sjukdom drabbar i typiska fall gerbiler som stressats av avvänjning, transport och nya miljöer. Noga rengöring före införandet av nya djur är viktigt.
 
Sv: Sjuk gerbil

Det är ju jättesvårt att veta vad det kan ha varit... :crazy:

Det är nog inte mycket du kan göra med den du har kvar, alltså det går förmodligen inte att skaffa en kompis till den då den är såpass gammal.. men det är ju hemskt synd att den ska va själv.

Men försök att hantera den så mycket du kan och ta det lugnt.. locka fram den med nått gott. Gerbiler är såpass smarta att den kommer säkert upptäcka att du är snäll igen om du bara har lite tålamod!!
 

Liknande trådar

Hästvård I mars månad hittade jag min häst ståendes på tre ben i boxen. Vi hade ett rent helvete med veterinären då jag, som vanligt, fick en...
2
Svar
32
· Visningar
10 566
Hästvård För snart 6 veckor sen fick min gamla underbara ponny vandra vidare.:( Tillsammans med henne gick en äldre ponny som vi prova släppa...
2 3 4
Svar
62
· Visningar
14 009
Senast: Legolaz
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp