Sv: Hur går "avel" till?
När man ska välja hingst så tittar man på sitt sto och ser vilka egenskaper som hon har som vill att avkomman ska ha. Det vill säga vilka goda egenskaper har stoet att tillföra i avel. Sedan tittar man på hennes dåliga egenskaper de man inte vill ha vidare till avkomman. När det klart så börjar man leta efter en hingst som har samma bra egenskaper som stoet men inte de dåliga. Låter ju väldigt enkelt men det är långt ifrån säkert att det lyckas så att man verkligen får det man vill ha i avkomman.
Hur det går till när man bokar hingst beror väldigt mycket vilken ras, vilken hingst och vilket betäckningssätt det handlar om. Hos vissa raser räcker det att man anmäler till hingst ägaren att man vill använda hingsten hos andra får man skriva kontrakt och betala bokningsavgift. Sedan finns i stort sätt alla varianter där emellan.
Är hingsten på naturligt betäckning så måste ju sto och hingst träffas är det en hingst som verkar genom seminering så ska stoet till en seminstation men det behöver inte vara samma som hingsten finns på. Utan då kan sperman skickas från hingsten till stoet istället.
När fölet är fött och alla avgifter till hingsten är betald så får man ett registreringsunderlag. Som man sedan får skicka in till rasföreningen som fölet tillhör. Tillsammans med en ID-beskrivning, papper på chipmärkning och prov för DNA. Om det sedan görs analys på DNA eller inte beror på vilken ras det handlar. När detta är klart så blir fölet registrerat och får sitt pass.
Veterinär behöver man inte normalt vid en fölning, men det är ju inte fel att ha kontakt med en om man är nybörjare. I normalfallet behöver inte ett friskt föl gå till veterinären innan det är dags för den första vaccinationen.
Om fölet är friskt och har normala ben och hovar så behöver den inga skor förrän den ska börja ridas/köras mer regelbundet. Verkning är precis som andra hästar vid behov, men man brukar träna lite med dem redan från börja och t ex låta hovslagaren raspa lite.
Du behöver egentligen inget godknnande mer än att stoet är friskt och det finns plats på seminstation eller hos hingsten när hon är brunstig. Inom vissa raser och/eller vissa hingstar ställer ibland krav på stoet saker som att hingsten bara betäcker rasrena ston andra tar emot vilket friskt sto som helst.
Om du vill har mer noga reda på hur det går till så är det lättare om talar om vilken ras det handlar efter som att kan skilja en del mellan olika raser hur man gör rent praktiskt.